Има ли община Ловеч качествени проекти?

18.08.2011

Като се има предвид многогодишното управление на БСП в Ловеч , нормално е да се предположи, че общинската администрация, която не е подменяна основно през този период, е добила достатъчно опит, за да се справи с проблемите на града или поне няма да повтаря вече допуснати грешки. 

Сегашният кмет Минчо Казанджиев при всяка среща с граждани не пропуска да говори за парите усвоени по европейските програми и стойността на спечелените проекти. 

Това че Община Ловеч кандидатства и печели проекти е нормален и естествен начин за финансиране на различни начинания и ако преди години беше актуално по предизборни кампании да да се говори за европейски пари, сега на всички е ясно, че това е единственият начин за набавяне на средства и този тип предизборно говорене вече не е актуално. Още по-нормално би било тези реализирани проекти да са изпълнени както трябва, да са обмислени и съобразени с евентуални последващи действия, да се следи за качеството на изпълнение т.е да се мисли глобално. 

За съжаление на гражданите на Ловеч повечето проекти , с които кмета парадира нямат идейна обвързаност с пряко касаещи ги проблеми. Пример за това е реконструкцията на бул. “България”, където се оказва че не е мислено за редица неща – за отводняването, за включването в проекта на участъка от Баш бунар до хотел Ловеч /въпреки че се води друга улица/, сега хората недоумяват защо се реже току-що нанесения асфалт от „Ловечгаз”, маркировката на острова на кръстовището на бул. „България" и ул. „Княз Имеритински", която всъщност трябва да бъде изпълнена с бордюри и редица други недомислици. По този въпрос се изписа доста, а примерите за некоординирани действия са много. Недостатъчното премисляне на идейната основа на даден проект и какъв точно проблем искаш да решиш с него ,говорят или за неквалифицирани кадри, или нежелание за ефективно решаване на проблемите на града.

Гражданите на Ловеч искат да видят на практика какво е направено за тях, а не да слушат колко пари са усвоени по проекти. Техните реални грижи са свързани с домовете им ,с улиците и кварталите, където живеят. Интересува ги има ли как да стигнат до дома си, има ли къде да играят децата им, безопасността на семействата им.

Проблемите в жилищните квартали са идентични, както са идентични и ежегодните отчети на общинската администрация.

На проведения публичен отчет за дейността на кварталния съвет и на общинската администрация за 2010 г. на най-населения квартал в Ловеч „Младост”, са разгледани вечните проблеми и отново икономическата криза се оказва добро оправдание за бездействието на Общината.

От години се говори за промяна на времето за вкл. и изкл. на осветлението, поставянето на „легналите полицаи", изкърпване на дупките по пътните артерии в квартала (най-вече пред блокове №307,№309 и №310), поставяне на кошчета за боклук по пешеходните алеи, неправомерното паркиране пред кафе „Чадърите" и „Еврофутбол", силния шум покрай блокове №316, №309 и №322, поставяне на химически тоалетни в комплекса, изхвърляне на отпадъци през терасите , оформяне на нерегламентирани сметища, освежаване номерацията на блоковете, ремонтиране на стъпалата на подлеза под ж.п. гарата.

Не е ясно защо подлезът при жп гарата е заключен вече втори месец. През 2009 година кметът излезе с изявление по този болен въпрос , че ремонтът на подлеза ще бъде извършен от собственика му - Националната компания "Железопътна инфраструктура", а общината ще осигури електрообзавеждането и камери за видеонаблюдение, тъй като е държавна собственост и ще се стопанисва освен от дружеството и от общината.

От жп гарата пък щели да поемат ангажимент да заключват през нощта съоръжението. Камери за наблюдение не се монтираха, но до скоро съоръжението наистина се заключваше през нощта, вече втори месец обаче никой не го отключва. Това застрашава живота и здравето на всекидневно преминаващите от там граждани.

Въпросът за неправомерното паркиране се поставя всяка година, но няма достатъчно воля за решаването му. Беше поискано и поставянето на полегнали полицаи на въпросните места, тъй като се шофира без оглед спазване на ограниченията. Такива бяха поставени , но през по- голямата част от годината са демонтирани , заради снегопочистващата техника.

В отчета си за 2008 година кварталният съвет на жк „Младост” подчертава да се обърне особено внимание на по-качественото ремонтиране на извършените ремонти и отговорността на фирмите изпълнителки. Това се наложи след предизборното асфалтиране с тънкослойно покритие на няколко улици в града включително и в жк „Младост”, което не издържа до пролетта. Красноречиво доказателство беше състоянието на улиците след изминалия зимен сезон. От тогава до сега състоянието на въпросните улици е същото.

През 2010- 2011 година благоустрояването на квартала включва засадени дървета чинари и ясен от фирма „ЕКО”, монтираните четири броя информационни табла-карта на квартала, кутия за сигнали в сградата на общински пазари. На основните въпроси, които вълнуват живущите не е обърнато внимание.

За състоянието на улиците и затруднения достъп на хората до домовете им никой не говори.

За следващата година кметът обещава блоковете в квартала да бъдат освежени и преномерирани от фирма „ЕКО”, да се мият улиците поне два пъти годишно, да се поставят две химически тоалетни. Призивът към обитатели на квартала е да не изхвърлят строителни отпадъци в общите контейнери, да не се изхвърлят и безразборно боклуци, да се шофира с безопасна скорост. Разбира се всичко това е хубаво и правилата трябва да се спазват, но какви улици ще се мият, когато това трудно могат да се нарекат улици. И не трябва ли все пак да се предприеме нещо, за да се попречи на шофьорите-нарушители да убият някого?

Освен това се твърди, че се упражнява постоянен контрол на фирма „Денима 2001” ООД по поддържане на уличното осветление на територията на Община Ловеч, в изпълнение на Договор №ДВ-328/02.07.2207 г. за реконструкция, модернизация и поддържане на уличното осветление. Защо тогава осветителните тела не работят ?

Всички тези проблеми се решават на парче и решаването им вече отне твърде много време. Защото в Община Ловеч никой не мисли глобално независимо за коя част на града или общината става въпрос.

През 2009 година се заговори за проект „Изграждане на партньорство за сътрудничество и обмен на добри практики между община Ловеч и община Ерфурт”. По партньорския проект трябваше да се разработи концепция за градоустройството на най-големия ловешки квартал - жк "Младост", като ще се търси цялостно решение на инфраструктура, саниране на сгради, енергийна ефективност. Доколкото си спомняме идваха експерти от Ваймарския университет , които в продължение на 4 месеца щяха да анализират състоянието на на квартал "Младост" и да помогнат при разработването на концепция за градоустройството му и създаването на актуален подробен устройствен план на жилищния комплекс. Какво се случи с този проект ?

И ако не ме лъже паметта тогава бяха похарчени доста пари за конференции и семинари за обмен на ноу-хау, в които взеха участие и представители на кварталните съвети.

Усилия трябва да се хвърлят именно в такива проекти, които биха обхванали изцяло проблемите, а не - миналата година кошчета за отпадъци, тази година дръвчета , догодина закърпване на дупки.

Колко години управление ще са нужни , за да се научи тази администрация, да разработва наистина добри проекти, така че да не се налага само месеци след изпълнението им да се решава нов проблем, който е можело да бъде предвиден ? И кога ще се научи да следи за качеството и да търси отговорност на фирмите – изпълнители ?

Докато това се случи ще продължаваме да си трошим колите, да рискуваме живота си, преминавайки през необезопасени жп линии , да умираме от страх в тъмнината пред жилищата си, да се страхуваме за живота на децата си, заради липсата на мерки за безопасност по улиците.


Йоанна Йолова

член на общински съвет на СДС в Ловеч


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 16.07.2019

СДС: Надяваме се и призовав...

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на...

thumb 12.07.2019

СДС: Сагата с постоянното о...

На призивите на някои политици – русофили, които иронично призовава...

thumb 21.02.2019

СДС: Познават ли Конституци...

Ресорният заместник-министър да понесе своята отговорност

thumb 14.02.2019

СДС: Избирателите не са ста...

Позиция за готвените промени в Изборния кодекс

thumb 21.11.2018

Честит Ден на християнското...

Ние вярваме в младите хора в България и се надяваме, че те ще осъзн...

thumb 10.11.2018

СДС: Тоягата винаги е за гр...

В обществото ни има остра липса на справедливост, търпението на гр...

30.10.2018

СДС: Кадровата немощ на каб...

Скандалът с документите за българско гражданство придоби международ...

thumb 27.10.2018

СДС: Тайните арести са груб...

Приемането на подобна мярка, касаеща дори непълнолетните лица, може...

thumb 24.10.2018

СДС:Прекалената централизац...

ГЕРБ и здравният министър са на път да допуснат поредната грешка и ...