Съмнителна сделка с боклука на Ловеч

24.03.2011

Не отдавна на редовно заседание на Общинския съвет (ОбС) в Ловеч беше взето решение за учрeдяване на търговското дружество „Еко-Ловеч”АД ,което ще бъде новият оператор на депото за ТБО Ловеч. В местната преса и електронни медии излязоха противоричиви мнения за това решение и съмнения за целесъобразността на начинанието. Обширно бе представена позицията на водещите фигури на управляващата БСП в лицето на кмета Минчо Казанджиев, преседателя на ОбС Милко Недялков и водача на групата съветници Младен Младенов (виж НГ, бр 9). В този брой ви представяме позицията на Иван Арабаджиев, общински лидер на СДС – Ловеч.

В  позицията на БСП чухме самопризнанието,че не са обяснили достатъчно добре своето  управленско решение. Чухме  и  циничната теза на кмета , че не е важна цената,  а нещо съвсем друго. Най-скандално е  твърдението на „червените” лидери, че да се живее според  изискванията на Европейския съюз е скъпо удоволствие.Това показва ,че тези хора не желаят да мислят адекватно и насаждат евроскептицизъм, сигнал единствено за техните избиратели. Истината в тази ситуация е, че освен за оптимални  решения в местната политика,  трябва да съдействат за  изпълнение на европейските критерии, но и да спомагат за  създаване условия за повишаване на доходите на населението, за да може да се издържа на тези критерии. В следващите редове ще  ви представим позицията на СДС, който направи своето проучване по темата и се натъкна на пореднато крайно неизгодно управленско решение на кмета на града и неговия екип, озаконено от ОбС  постфактум.

Фактите сочат, че за участие в открит конкурс за избор на оператор в края на октомври 2010 г. в София се е сключено споразумение за създаване на дружество с участници:  1.”Екорисайкъл” ООД -51 % от капитала , „ЕКО” ЕАД -24 % от капитала ,”Спарки-Елтос” АД -24 % от капитала ,”ЕКОБУЛСОРТ” ЕАД – 1%. Същото сдружение спечелва конкурса в качеството си на  единствен участник, като другите два участника са отстранени поради изключително сложната процедура, нагласена като характеристики, за да спечели имено въпростното дружество. Тук изключително смущаващо е,  че при приоритет на показателя за най-ниска цена за обработка на тон отпадъци, спечелилото дружество дава максималната цена от 23 лв.за тон, а цената на едно от другите две дружества,  които са отстранени, е наполовина по ниска.

Веднага изниква въпросът,  защо ловешкото” ЕКО” АД не е играло самостоятелно? А  неговият управител Антоанела Дончева, без решение на ОбС, се е съгласил само на 24 %?.  Защо за това няма решение на община Ловеч  и ОбС , а кметът сам води преговори само с един от участниците в конкурса, който по-късно печели?

Това е първата група въпроси, на които няма ясен и конкретен отговор. Твърдението, че „ЕКО” ЕД  няма лиценз по закона за управление на отпадъците, е неправилно. Ще припомним ,че ловешкото ЕКО и сега експлоатира старото сметище. Груб управленски пропуск е, ако няма защитен лиценз за това.

Още по- учудващо е,  че за изпълнителен директор на новото  депо отново ще бъде избрана Антоанела Дончева (по информация на местната преса), която, ако приеме тази си функция, ще има конфликт на интереси.  Тази порочна схема на управление по-рано наливаше по-големия обем от парични средства в частното дружество, а разходите оставаха за общинското. Логично е да предположим,  че Антоанела Дончева ще работи по същата схема. Дори офисът на общинското дружество „ЕКО” ще приеме новото дружество „ЕКО –Ловеч”, въпреки скромния дял на общинската фирма (24%).  Съвпадението на имената на двете дружества цели явно объркване,  а не яснота.

Следващата група въпроси са относно другите участници в сдружението „ЕКО –Ловеч” и какъв е техният акционерен дял и инвестиционно намерение.  Мажоритарен участник ”Екорисайкъл” с 51 % ще се разпорежда основно  с дейноста на дружеството. Освен доказания опит в дейноста на управление на отпадаците, мажоритарният акционер  е и една от балиращите фирми в София. Въпреки че ръководството на община Ловеч очаква, че при практическото започване на работа на депото планираните 25 000 тона отпадъци няма да бъде изпълненно,  има възможност съгласно приетите документи, без решение на ОбС Ловеч, да бъдат внесени отпадъци безконтролно.

Наред с 40 000 тона софийски бали, които тръгват през март, без изградена видео-система за контрол  и без кантар (сегашният кантар на депото е малък и не може да притегли големите коли),  фирма, която произвежда бали, може да се договори със Софийска община зад гърба на ловешката общественост .Такава възможност има и тя не е защитена. Ловешкото депо може да се превърне във филиал на софийското.За потвърждение на това наше опасение е и постигнатата цена на търга за избор на оператор от 23 лв. за обработка на тон отпадаци . Тази цена съвпада смущаващо със същата  постигната цена в договора със Софииска община за приемане на 40 000 т отпадъци.

Тук искаме да припомним една среща, преди година и половина,  при областния управител на Ловеч,  по настояване на кмета Минчо Казанжиев и с участието на лидери на политическите сили, представени в ОбС. Срещата бе във връзка с приемане на софийските бали боклук на ловешка територия. Становището на СДС бе това да стане след обществено обсъждане и разгласа и поставяне на конкретни условия и ползи, които да компенсират нежеланието на всички от приемане на тези отпадъци. По тази причина бе поканена и зам.-министър Евдокия Манева , която пое конкретни ангажименти.

Един от тях бе и отпускането на средства за техника,  обслужваща депото. Такава техника бе закупена на стойност 2 000 000 лв. и стана възможно, без увеличение на такса смет, да бъде открито новото депо.

Необяснимо е при наличие на такава техника да се вкарват външни фирми, които нямат ни най-малка заслуга за това. От обещаните ползи за общината няма да остане и един лев. А фирма, която не е сънувала, ще започне да печели без дори  идва до Ловеч. Така, както печели сметосъбиращата фирма вече 10 години.

Защо бяхме игнорирани от целия процес по избор на оператор на депото ? Беше необходими да се демонстрира общо съгласие на всички политически сили, а после процесът премина в сянката на тайните договорки. Още тук искаме да декларираме, че СДС е твърдо против тези машинации и скриване информацията от ловешката общественост,  чиито преставители сме и ние. Необяснимо, за голяма част от същите тези хора, е и участието на една от най-големите фирми „Спарки Елтос” със скромните 24 % в новосформираното дружество. При цялото ни уважение към авторитета и постиженията на тази ловешка фирма, считаме, че тази позиция не е оправдана от много гледни точки.

Първото впечатление и извод е ,че с участието си в „ЕКО Ловеч”, ”Спарки Елтос” ще може да си възвърне срествата,  които плаща като такса смет на община Ловеч. Това е реверанс и бонус лично от кмета. Това не е пазарно поведение, нито грижа за обществените интереси. Липсват каквито и да е обяснения или документи за инвестиционните намерения и ангажименти на фирмите участници. Чуват се предположения, че акционерното присъствие  на „Спарки -Елтос”  ще осигури на фирмата възможност да участва без търг и конкурс  в изграждането на сепариращата техника, на стойност 2,5 мил.лева. Това засилва слуховете и съмненията, за които ние  открито предупреждаваме.

За да се разбере абсурдноста на ситуацията, ще изтъкнем още два факта .За управлението на новото дружество, което е оператор на депо за ТБО,  се предвижда раздута структура от шест членен управителен съвет. Тази структура ще има председател и двама изпълнителни директори, необясним разкош за управление на две верижни машини и един камион. Зад това безумие прозира схема за усвояване на средствата от такса смет, защото  не знаем с какъв автомобилен парк и секретарки ще се обзаведе въпросното дружество.

 Другият крещящ факт е, че за цялата техника на стойност 2 000 000 лв.  дружеството ще заплаща на община Ловеч 3000 лв. за целия пет годишен срок на договора или по 50 лв. на месец.Няма как да се обясни този факт, освен с преднамерени жестове към това дружество зад гърба на всички.

Като заключение ще отбележим, че БСП не само не може да управлява честно и почтено,  но и се опитва за втори път през бюджета на общината, с тази съмнителна и скандална сделка на ръба на закона,  да си осигури най-вероятно благоразположението на новата фирма за финансирането на предстоящите местни избори. 

Иван Арабаджиев, общински лидер на СДС


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 16.07.2019

СДС: Надяваме се и призовав...

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на...

thumb 12.07.2019

СДС: Сагата с постоянното о...

На призивите на някои политици – русофили, които иронично призовава...

thumb 21.02.2019

СДС: Познават ли Конституци...

Ресорният заместник-министър да понесе своята отговорност

thumb 14.02.2019

СДС: Избирателите не са ста...

Позиция за готвените промени в Изборния кодекс

thumb 21.11.2018

Честит Ден на християнското...

Ние вярваме в младите хора в България и се надяваме, че те ще осъзн...

thumb 10.11.2018

СДС: Тоягата винаги е за гр...

В обществото ни има остра липса на справедливост, търпението на гр...

30.10.2018

СДС: Кадровата немощ на каб...

Скандалът с документите за българско гражданство придоби международ...

thumb 27.10.2018

СДС: Тайните арести са груб...

Приемането на подобна мярка, касаеща дори непълнолетните лица, може...

thumb 24.10.2018

СДС:Прекалената централизац...

ГЕРБ и здравният министър са на път да допуснат поредната грешка и ...