Георги Пилев: Запазване и увеличаване влиянието на СДС на местно ниво е напълно постижимо след вота догодина

24.10.2018

Георги Пилев, член на НИС на СДС, в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Пилев, като член на Националния съвет на СДС отблизо седите процесите там. Първо, какви са настроенията в редиците на синята партия към днешна дата? Гледат ли всички членове в една посока?

Георги Пилев: Както вероятно знаете, към настоящия момент СДС има новоизбрано ръководство. Предстои формиране на останалата част от ръководството. Настроенията в партията са свързани най-вече с организационното структуриране на партията и евентуално поемане на партията към определен политически курс, който ще бъде силно разискван на предстоящата теоретична конференция, която ще се проведе на 11 ноември.

Водещ: Какъв, според вас обаче, трябва да бъде поетият политически курс занапред?

Георги Пилев: Към настоящия момент се формират три варианта за политически курс на партията. Една част от актива е на мнение, че СДС трябва да се яви самостоятелно. Другата част от актива на СДС е на мнение, че трябва да се явим във формат автентична десница. И третият вариант, който се обсъжда и е застъпен от част от нашия актив, е че трябва да се поеме към патриотично-консервативно направление. Кое ще надделее – тепърва е въпрос на развръзка. Именно поради тази причина се формира и тази теоретична конференция. Но крайното решение ще бъде взето уставно посредством решение на Националния съвет.

Водещ: Очевидно е, че предстоят дебати за въпросния курс, който ще бъде поет. Допитвате ли се обаче до избирателите? Чувате ли мнението на хората по страната, какви на настроенията там?

Георги Пилев: Мога да ви кажа, че крайното решение ще бъде взето с консенсус и по най-демократичен начин, което е в унисон на нашата партийна история. Има няколко неща, които стават ясни от срещите с избирателите, от които ние не бихме отстъпили. Едното е евроатлантическата ориентация на партията ни. Второто е членството в НАТО. И третото е съхранение на изконни християнски ценности. Това са три неща, от които ние като политическа партия няма да отстъпим.

Водещ: Усеща ли се един недостиг на въпросните християнски ценности днес?

Георги Пилев: Да ви кажа честно, най-вече покрай Истанбулската конвенция се наблюдаваше точно такъв тип недостиг. Но тогава имаше решение на СДС, от което ние няма да отстъпим – че сме твърдо и категорично против Истанбулската конвенция и това се застъпва, и е мнение на по-голямата част от нашите членове и симпатизанти, с които аз имах възможност да разговарям. Мога да ви уверя, че съм обиколил няколко пъти страната в последните 5-6 месеца и нашите избиратели, симпатизанти поддържат съхранението на изконните християнски ценности.

Водещ: Иска ми се да погледнем и към предстоящите местни избори през следващата година. Какви са прогнозите ви за този вот? Ще успее ли СДС да затвърди, но и да увеличи влиянието си, което към момента има на местно ниво?

Георги Пилев: Поставили сме си за цел увеличаване на влиянието. Абсолютно доказано и категорично е, че СДС явявайки се във формат „Реформаторски блок“ на последните парламентарни избори, имаше най-добър резултат като брой съветници, брой кметове, кметове на населени места, председатели на Общински съвети, от всички останали партии в автентичната десница. И сега сме си поставили за цел увеличаване на това влияние, което е абсолютно реално и изпълнимо. От всички партии от така наречената „автентична десница“, СДС е единствената, която може да се похвали в структури във всяко едно населено място, което е основен двигател в едни местни избори. Местните структури успяват да мобилизират електората, първо, на местни избори, пък и на парламентарни, и на евроизбори. Така че сме на мнение, че трябва да бъде увеличено влиянието на СДС и вярваме в тези възможности.

Водещ: Кое обаче ще бъде най-голямото предизвикателство за този местен вот?

Георги Пилев: Местният вот най-голямото предизвикателство ще бъде конфигурирането на правилни коалиции по места, където смятаме че сами няма да можем да се справим и фокусирането върху най-подходящата личност за даденото населено място. Защото знаете, че местните избори все пак са по-специфични. Там силно влияние оказва и самата мажоритарна кандидатура.

Водещ: Активно следите случващото се и на местно ниво. Към днешна дата как работят местните структури с държавата и съответно има ли необходимост от промяна именно по тази линия?

Георги Пилев: Да, имам поглед върху работата на местните структури. Според мен, това което съм коментирал с наши представители в местната власт, мое лично мнение е, че трябва да се върви към една реформа, която да е свързана с децентрализацията. Силно централизирана е властта в страната ни. И местната власт няма възможност да упражни в пълни възможности властта, с която разполага.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

 Звуков файл на: http://focus-radio.net/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2/


Tags: Георги Пилев, радио "Фокус"

Още по темата

thumb 06.03.2018

Работната група по възстано...

На форума повече от 120 млади демократи от цяла Европа дискутираха ...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...