СДС: Не трябва неизбежната отбрана да се превърне от защитна в репресивна мярка

20.03.2018

 

ПОЗИЦИЯ

НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

СДС е партията, която винаги е била радетел за неприкосновена частна собственост. В законодателната ни дейност сме се ръководили от основополагащия правен и морален принцип, че гражданите трябва да могат да защитят себе си и своята собственост. Благодарение на нас, през 1997г. бе разширен обхватът на института на неизбежна отбрана в НК, чрез добавянето на нова алинея трета, чиято цел е по-голяма защита на жилището на всеки гражданин.

Като демократична партия, защитаваща вече три десетилетия принципите на правовата държава, в СДС сме силно притеснени от възможността института за неизбежна отбрана да се превърне от защитна в репресивна мярка, оправдаваща насилието и дори отнемането на човешки живот.

 

Според СДС желанието на обществото за разширяване на пределите на неизбежна отбрана идва от наслагваното с години чувство за безнаказаност у нарушителите и липсата на доверие в правоохранителните институции.  Справянето с тези проблеми ще намали драстично и желанието за мъст и наказание "сега и веднага", което може да доведе до улично правосъдие и саморазправа.

 

Анализирайки законовите текстове и съдебната практика, в СДС смятаме, че проблемът не е в закона, а в неговото прилагане. В момента няма необходимост от промяна в текстовете на чл.12 от НК. Настоящата редакция на закона дава възможност на всеки правомерно да защити живота и собствеността си, без да се притеснява от наказателна репресия. Както и Конституционният съд отбелязва в своето решение № 19 от 1997г - проникването чрез насилие или взлом, показва достатъчно ясно интензивността и характера на нападението, че да е оправдано при този обективен критерий, да се даде възможност на нападнатия се да се защити с всички средства.

На настоящия етап е необходимо съдът да прилага стриктно и непротиворечиво института на неизбежна отбрана, като спазва всички правила, постановени от закона и тълкувателните решения.

Нашата позиция е, че вместо към законодателни промени за неизбежната отбрана, усилията на правителството и управляващото мнозинство следва да се насочат към реални и работещи политики за справяне с битовата престъпност. Ефективни мерки в тази насока могат да бъдат: осигуряването на възможности за бърза връзка (напр. паник бутони) с полиция/112 на уязвимите групи; промяна в наказателната политика, като се предвидят мерки нарушителите да бъдат реално наказвани, например с общественополезен труд, вместо глоба; бързи процедури за установяване на обстоятелствата и отговорността при случаите, свързани с неизбежна отбрана.

 

От СДС сме готови да  предложим механизми и конкретни законодателни промени за реалното въвеждане на тези мерки.


Tags: СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...