Божидар Лукарски: Срещата на петте десни партии е като събрание на ОФ

25.10.2017

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отечествения фронт (ОФ). Това коментира лидерът на СДС и бивш министър на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Той допълни, че СДС не е присъствал на събирането, защото не е бил поканен.

По принцип смятаме, че трябва да се проведат разговори за определено обединение в дясно извън ГЕРБ, извън Парламента, но те трябва да са не про- и анти- дадени личности, не на парче, а на идейна и политическа основа, подчерта синият лидер.

И най-големият политически фантазьор не може да си представи три от тези пет партии като десни – „Да, България“ ДЕОС и „Зелените“ – продължи той. – Това малко ми прилича на събиране от типа на Отечествения фронт от преди 9 септември, малко като едно ново ОФ, защото не виждам ясно изразени дясно-консервативни ценности, като говорим за дясно, нито при ДЕОС, нито при „Зелените“, нито при „Да, България“, каза още Лукарски.

За какво дясно говорим при положение, че "Да,България" се определят като нито леви, нито десни. Интересно ми е към коя фракция би се присъединила тази партия в Европарламента след евроизборите - в ЕНП, в Партията на европейските социалисти или при либералите", каза Лукарски.

Според него Зелените и ДЕОС също не са десни партии, а и в СДС изобщо не споделяли възгледите им за узаконяване на хомосексуалните връзки и гей браковете.

По думите му СДС всъщност е отправил покана към ДСБ „за започване на предварителни разговори във връзка с това, че считаме, че те са най-близки до нашите виждания за дясно-консервативни ценности. В същото време виждаме, че ДСБ участват в този ОФ. Лидерът на ДСБ заяви, че няма да се водят разговори със СДС, изобщо с формации, които не са напуснали управлението „Борисов 2“. БЗНС защо са там? Нямам спомени Николай Ненчев да е напускал правителството до края. Малко логиката се губи и малко пак ОФ – за едни може, за други не може“, посочи той.

Божидар Лукарски отбеляза, че в такъв тип ОФ не бихме участвали“, защото ние не споделяме ценности, които те споделят във връзка с хомосексуалното съжителство, например. Учудвам се какво е общото във виждането за данъчна политика между ДСБ и останалите. Явно ги събират каузи анти определени личности.

Запитан дали СДС подкрепя Бойко Борисов в третия му кабинет, синият лидер отговори, че в  никакъв случай не може да се каже, че го подкрепят или че са против. Ние сме опозиция на определени политики“, имаме определени забележки и конструктивни критики, допълни той.

Лукарски коментира и предложения бюджет за догодина като отбеляза, че не е добър. Според него това е бюджет, който натоварва малкия и средния бизнес, спира свободната икономическа инициатива за сметка на засилване на социални функции. Направо бих го нарекъл социалистически проБСП бюджет, защото се наливат пари в доста нереформирани сектори. Бюджет на запушване на дупките – който е по-гласовит, той получава, каза още лидерът на СДС.

Той не се съгласи, че държавата липсва в бедствената ситуация в Бургаско. Просто човек е по-малък от държавата. Моето впечатление е, че централната власт, областната и местната администрация си вършат работата дотолкова, доколкото им позволяват атмосферните условия, каза гостът. Лукарски призна, че продължава проблемът, че не се знае кой язовир на кого е. Собствеността на много от тях е неясна, много са частни, има и много микроязовири, за които дори широката общественост не знае, че съществуват, посочи в заключение той. 

Целият разговор може да гледате тук: 

https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/bozhidar-lukarski-sreshtata-na-pette-desni-partii-e-kato-sabranie-na-of.html


Tags: БТВ, обединение, дясно, Божидар Лукарски, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...