Бургазлии се запознаха с макета на паметника на жертвите на комунизма във формата на кръст

25.07.2016

Паметникът на жертвите от комунизма да бъде поставен възможно по-скоро. Това мнение изразиха бургазлии при общественото  обсъждане на окончателния вариант на проекта, което се състоя в Община Бургас. В последните години създаването на паметника се превърна в кауза за СДС - Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок.

 „В капиталовата програма на Община Бургас има заделени средства за изграждане на монумента”, увери началникът на Отдел „Устройствено планиране” арх. Димитър Алексиев. Той обясни, че проектът е разгледан на сесия в Министерството на културата и върнат с препоръка за озеленяване около него. След изпълняване на изискването следва допълненият проект да бъде входиран за гласуване в Общинския съвет и от там изпратен за окончателно одобрение в Министерството на културата. Плановете са до края на 2016-та година той да бъде разположен в градинката срещу Апелативния съд.

На общественото обсъждане присъстваха общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов и д-р Георги Митев, председателят на Комисията по култура в ОбС Веселин Пренеров, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните в България и граждани. По време на обсъждането бяха представени визуализации, както и макет на паметника. Той е във формата на православен кръст, от чийто център вечер ще се извисява светлинен лъч, свързващ небето и земята.

„На общественото обсъждане има много хора, чиято съдба е свързана с репресиите на комунизма. За съжаление голяма част от днешното поколение не е чувала за тези събития, затова паметникът ще държи паметта ни будна за злото, което не трябва да се повтаря”, каза Общинският съветник от Реформаторския блок и общински секретар на СДС в морския град Тошко Иванов.

Сред присъстващите бе и  91-годишният Иван Григоров, който е бил пряк свидетел на събитията от 9 септември, а две години от живота му са минали в затвора. Част от бургазлии поискаха имената на стотиците загинали да бъдат изписани на пана, които да стоят отстрани на паметника.

„Да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтори”, е едно посланията, които ще бъдат изписани върху монумента.

 


Tags: жертви, паметник, Бургас, СДС

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 25.03.2017

Божидар Лукарски: На 26 мар...

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова у...

thumb 22.03.2017

Филип Кирев: Длъжници сме н...

Развитието на спорта, особено масовия и аматьорския, е важна част о...

thumb 22.03.2017

Участие на Божидар Лукарски...

Участие на председателят на СДС и водач на КП "Реформаторски блок -...

thumb 20.03.2017

Костадин Марков: Влизането ...

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” подари атрактивно шоу ...

thumb 20.03.2017

Божидар Лукарски: РБ се офо...

Реформаторският блок се оформи като център и обединител на автентич...

thumb 17.03.2017

Божидар Лукарски: Служебния...

Каузата на коалиция "Реформаторския блок - Глас Народен" на тези и...

thumb 18.03.2017

СДС и Реформаторски блок - ...

Коалиция "Реформаторски блок-Глас Народен" почете паметта на жертви...

thumb 16.03.2017

Традиционно шествие-поклоне...

На 18 март / събота / 2017г. Съюзът на демократичните сили – Ловеч ...