Министър Лукарски връчи първите договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

05.01.2016

„Договорите, които връчваме днес са израз на поетия ангажимент от правителството за подкрепа на българския бизнес. Те ще осигурят финансов ресурс за над 200 малки и средни предприятия, който ще помогне на фирмите да подновят техническия си капацитет и да осигурят заетост“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който днес заедно с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев връчиха първите подписани договори за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Министър Лукарски отбеляза, че интереса към първата процедура е бил изключително голям. В рамките на първия краен срок са подадени 844 проектни предложения с икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните производства. От тях одобрени за финансиране са 202 проекта на стойност 116,4 млн. лева в рамките на бюджета на процедурата. Още близо 500 проекта отговарят на финансовите и технически критерии и за тях ще се търси възможност за допълнително финансиране. С тези европейски средства фирмите ще могат да закупят машини и оборудване, да разширят дейността си, да увеличат производство и да осигурят нови работни места, каза министър Лукарски.

По думите му екипът на Министерство на икономиката и на Управляващия орган е успял да постигне максимално обективна и прозрачна процедура  с ясни критерии за оценка. Той призна, че едно от предизвикателствата е било това, че за първи път по програмата се прави електронен прием на проектните предложения, но благодарение на усилията на екипа на министерството и този на вицепремиера Томислав Дончев са се справили успешно.

"От тук нататък топката е в полето на предприемачите", каза министър Лукарски. Той призова бизнесът да изпълнява коректно проектите си и изрази надежда, че няма да се стигне до налагането на финансови корекции.

"Вече има 229 одобрени проекта по втория краен срок на процедурата за подобряване на производствения капацитет от високотехнологичните и средно високотехнологичните предприятия. Те също трябва да получат своите договори до края на януари", съобщи министърът. По третият краен срок за предприятия в секторите на интензивни на знание услуги са подадени 203 проекта. В момента се оценяват тези предложения. До края на месеца ще бъде отворена и  процедурата за внедряване на иновации на стартиращи предприятия.

На церемонията днес  бяха връчени договорите на 27-те фирми, които са получили най-много точки и са отговорили в най-висока степен на критериите за оценка. На официална церемония на 7 януари министър Лукарски ще връчи и останалите договори по първия краен срок по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП.

Отбелязано бе, че е изпълнена и една от основните насоки на програмата за целенасочена подкрепа на Северозападния район, където се отчита повишаване на интереса - 57 от проектите за "Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на ОПИК са от този  район.


Tags: Божидар Лукарски, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...