Божидар Лукарски: Най-важното през 2016г. е да не позволим политическата криза да попречи за продължаване на реформите, които обещахме за 4 години, а не за една

29.12.2015

Председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски в интервю за Агенция "Фокус" за изминалата 2015 година, равносметката на най-старата демократична партия след местните избори през октомври, коалиционната политика и приоритетите, които ще бъдат следвани през 2016-та.

Фокус: Министър Лукарски, след загубата на изборите през 2001 година СДС отново е във властта в рамките на коалицията Реформаторски блок. Доказа ли партията жизнеността си през изминалата 2015г.?

Божидар Лукарски: За да не отговарям еднозначно, трябва да отбележа, че СДС е някакъв феномен сред десните партии в бившия Източен блок. Това е единствената партия, която през всичките години, от както станаха протестите в Източна Европа успя да се запази и не само да се запази, но и да мине през много перипети и през много страдания, върхове и спадове, за да може да се завърне в рамките на коалиция Реформаторски блок отново във властта след 13 години. Благодаря преди всичко на всички седесари, които успяха да запазят символа жив – тези три букви и отношението към тях. Има градове, в които лъвчето все още се пази и се носи на реверите с една такава сантиментална стойност и спомени за миналите времена. Но не само това. СДС наистина мина през много тежки моменти. Самият факт, че не бяхме толкова дълго време в управлението е свързан с абсолютно обективни причини. Свързан с проведените истински реформи в периода през 1997-2001 година – времето, в което имаше и доста непопулярни такива, които бяха проведени от правителството на СДС. Разцеплението в партията, което нанесе доста сериозен удар и, което започна с процеса на излизането на хора като Софиянски, Бакърджиев и Костов, дългите години в опозиция, които по правило изхабяват и демотивират партийният актив на дадена партия – всичко това СДС успя да го преживее през тези години и аз съм радостен, че като председател на партията успях отново да видя един хоризонт, който да ни покаже и на мен и на всички седесари, че партията има жизненост.

Фокус: Каква е равносметката за най-старата демократична партия от проведените през октомври местни избори?

Божидар Лукарски: Това е още един светъл лъч в най-новата история на партията, защото в рамките на Реформаторския блок СДС се представи отлично, повече от очакваното дори от мен и от моите най-близки съпартийци. Партията има най-много общински съветници и кметове в рамките на Реформаторския блок, вътре в коалицията, като повече от половината от общия брой на съветниците са излъчени от Съюза на демократичните сили. Така че равносметката е отлична и настроението е съвсем оптимистично.

Фокус: Излезе ли се от представата, че СДС е партия на големите градове, след като партията си върна управлението в малки и средни населени места, където беше изчезнала и означава ли това, че сте успели да си върнете доверието на избирателите?

Божидар Лукарски: В моите активни политически години в СДС, това вече не беше партията на хората в най-големите градове. СДС всъщност в началото на 90-те години, заедно разбира се със старата левица, имаше партийна структура във всяко едно селце. Голяма част от тези партийни структури успяха да се запазят през времето. В големите градове настъпиха нови тенденции на разслояване сред избирателите и симпатизантите на дясното, но в малките, средните и не много големите градове СДС запази своето влияние и след 26 години този резултат, който имаме на общинските избори го доказва. Нека не забравяме, че с тези реформи, за които говоря 1997-ма – 2001-ва година бяха реституирани имотите на много хора от едра градска собственост в големите градове. Голяма част от тези хора по една или друга причина останаха симпатизанти на СДС, други припознаха други партии в дясно. Но СДС според мен в малките и средните градове запазва своята сила и я запазва през годините - всички тези 26 години.

Фокус: Фактор ли е синята партия в Реформаторския блок?

Божидар Лукарски: Този резултат от изборите, за който говорим, показва, че е фактор. Освен резултатът, мисля, че ние имаме една стабилна и прогнозируема за нашите коалиционни партньори, както в Реформаторския блок, така и в управляващата коалиция, позиция, което за политиката и за икономиката е много важно, както за чуждестранните инвестиции, така изобщо и за бизнес климата, който България излъчва. В политически аспект СДС беше първата партия, която при създалата се мини кризисна ситуация от последните 2-3 седмици покрай промените в Конституцията, заяви своята позиция, че трябва да се продължи с реформите, трябва да се продължи със стабилизацията, която в момента България излъчва. Ние бяхме твърдо за стабилност и за продължаване на реформите, което между другото получи пълна подкрепа от нашите общински съветници и кметове на последния наш партиен форум в Хисаря. Нашите хора в местната власт казаха еднозначно, че ни трябва спокойствие в държавата, за да работим, да осъществим проектите, да продължим с усвояването на евросредствата, което е насочено към подобряване на живота на хората. В кризисна ситуация и с клатене на правителството, с вземане на резки движения, разслояване в едната или в другата коалиция, изобщо в разслоението в дясно, нещо, което е дежа вю и сме го гледали през минали години, не бихме постигнали тази стабилност и този растеж на държавата, към който всички се стремим.

Фокус: През 2015 година между партиите в Реформаторския блок имаше разминавания по отношение на приетите промени в Конституцията, касаещи съдебната реформа. ДСБ излезе от властта, като заяви, че ще бъде опозиционна партия и прогнозира, че през 2016 година целият РБ ще излезе в опозиция. Виждате ли сценарий, при който е възможно СДС да излезе от управлението, както ДСБ и при какви обстоятелства би се случило това?

Божидар Лукарски: Това все пак е позиция на Радан Кънев, макар и председател на ДСБ. За мен ДСБ не е излязло от управлението нито де факто, нито де юре. За да се случи това де юре, те имат национално събрание през март месец и то трябва да вземе това решение. От друга страна ДСБ няма как да е излязло от властта при положение, че на лице са само 3 властови оставки от многото хора, които заемат властови позиции. Пожелавам успех на колегите от ДСБ и в частност на Радан Кънев, но той трябва да се определи – дали е в опозиция или е на позиция, дали всъщност ще прави нов десен проект, а в същото време заявява, че ще остане в ДСБ и в Реформаторския блок, в зависимост от развитието. Тоест трябва да имаш една конкретна позиция – дали ще правиш нова партия, дали оставяш в старата партия без да поставяш условия. Удовлетворяването на лични амбиции е едно дежа вю, което ние в СДС сме гледали на времето със създаването на други партии, с отцеплението на Иван Костов, макар че решението му тогава беше ясно, еднозначно, но в последствие пак потърсихме общ път заедно, след което отново се разделихме. Изобщо разслоението на дадени хора и образуването на нови партии и политически проекти в дясно не е полезно, както за самото дясно, така и за държавата в конкретния момент. Говорят най-различни неща, включително и това, че инвеститорите не били доволни от реформите, че от България си тръгвали инвеститори един по един. Чисто икономически това е една спекулация и просто не отговаря на истината, защото цифрите са съвсем ясни - имаме 2,9% ръст на БВП, имаме 1, 37 милиона евро инвестиции, което е с 37% повече от същия период миналата година. Така че това са едни спекулации – напротив, именно тези политически трусове са това, което може да създаде нестабилност, да изгони инвеститорите и респективно да бъде лош знак за нашите партньори в Европа. Надявам се всички тези мрачни прогнози и лични заявки да не се сбъднат и наистина да не се стигне до тези трусове, защото не е полезно за държавата.

Фокус: Какви са очакванията Ви за следващия политически сезон?

Божидар Лукарски: Очакванията ми за следващия политически сезон са той да бъде доста динамичен, заради това, което се случва в Реформаторския блок и заради предстоящите президентски избори. Най-важното е да не позволим политическа криза, да продължим реформите, които обещахме за 4 години, а не за 1. Затова и след Нова година ще подпишем с колегите от ГЕРБ един анекс към нашето управленско споразумение с различни срокове, свързани с конкретните законопроекти и с анализ на постигнатото на всеки 6 месеца.

Фокус: Какви ще са основните цели и приоритети на СДС през 2016 година?

Божидар Лукарски: Тези, които бяха и през 2015 година. Същите цели и резултати ще очакваме и през 2016 година – запазване на стабилността и продължаване на започнатите реформи в управлението.

Фокус: Какво прави партията, за да привлича млади хора в структурата си?

Божидар Лукарски: Не само покрай успеха, който имахмена местните избори, но и по принцип аз виждам едно възраждане на младежките структури на СДС и интерес към нашата партия от хора, които за разлика от мен и моите политически съратници, които са около мен в този момент, не си спомнят, били невръстни деца или не са били родени по времето, когато бяха тези огромни митинги от Орлов мост до „4-ти километър“, и изобщо голямото движение и бумът на седесариата в началото на 90-те години. В големите градове по-голямата част от симпатизантите ни са млади хора. Млади са и голяма част от кметовете и съветниците ни. Ние сме отправили зов към възстановяване на младежката ни организация, така че се работи вече и в тази посока.

Фокус: Как оценявате направено в икономиката през изминалата година и каква е посоката за 2016 година?

Божидар Лукарски: Икономиката ни се развива учудващо добре, дори за разбиранията на ЕС. Споменах, че ръстът на БВП е 2,9%, имаме повече от 5% ръст на износа на промишленото производство. Ръстът на инвестициите също е значителен, въпреки мрачните прогнози и мрачните заявления на някои хора, които явно не са запознати добре с реалността и числата, които вече оборих. Това, към което сме се насочили за следващата година е, именно стабилност и предвидимост, както и свободна от административна тежест среда. Няма нужда от драстични реформи в икономиката, освен разбира се тези, които са свързани с правосъдната система. Ролята на държавата в пазарната икономика не е да чертае някакви измислени стратегии, така както беше преди 10 ноември, понеже чух от мои приятели и колеги в дясно, че няма такава стратегия за икономиката. Стратегия за икономиката се пишеше преди 10 ноември, планове от рода на ленинския НЕП, да се насърчава икономическата активност са анахронизъм, който не е свързан със създаването на благоприятна среда. Единственото, което ние трябва да правим е с кратки законопроекти, без да създаваме стратегии да казвам ще развием този отрасъл, ще развиваме онзи отрасъл така, да създаваме среда, която да е конкурентоспособна и да произвежда продукти, които са иновативни и с висока добавена стойност. Това е и основната цел на министерството. Надяваме се да успеем да го осъществим, благодарение на инструментите по ОП „Иновации и конкурентоспособност и инициативата за малки и средни предприятия” през този отчетен програмен период.

Фокус: Какво бихте пожелали на симпатизантите на СДС за Новата година?

Божидар Лукарски: На симпатизантите на СДС преди всичко едно голяма благодаря, че запазиха своя дух през всичките тези 26 години и другата година да я посрещнем със същия оптимизъм и със същото доверие помежду си, така, както посрещнахме и тази.
Весела ПЕТРОВА


Tags: СДС, Божидар Лукарски, 2016, Агеенция Фокус

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...