Костадин Марков: България има нужда от реформи

14.12.2015

- Г-н Марков, как ще коментирате озадачаващото решение на ДСБ - партията да мине в опозиция, но министърът й да остане в правителството? При това без да изтеглят кадрите си от втория ешелон във властта - зам.-министри, областни управители, шефове на агенции !

 - Положението, в което изпадна ДСБ, е по вина на техния лидер Радан Кънев. Той изключително емоционално и уж от свое име обяви, че излиза в опозиция. Само че когато си лидер на партия и на коалиция от партии, не можеш да говориш в лично качество. Ясно е, че с решенията си повличаш лавина от събития и поставяш партията си в положение или да те последва, или да те бламира. А той е силен лидер, партията му не може да го бламира. Поставяш в неудобна ситуация и хората, които си излъчил във властта. Това се отнася с особена сила за здравния министър Петър Москов, който положи неимоверни усилия за подкрепа на съдебната реформа и сега е в ужасната ситуация да го изкарват "предател" и "клиентелист", защото е решил да продължи промените в здравната система, а не да последва едноличното решение на Радан Кънев. Не мисля, че и в партията са толкова единодушни за т.нар. излизане от властта. На този етап, както и вие фиксирахте във въпроса си, то е съвсем символично. Реално се излиза от властта, ако оттеглиш всички свои хора на властови позиции - областни управители, зам.-министри, шеф на КЕВР. Ще повярвам, че ДСБ са се оттеглили от управлението, когато се случат всички тези неща във втория ешелон.

 - Казахте, че Кънев е силен лидер, но не остави ли ДСБ да виси във въздуха?

 - Радан е изключително почтен човек и добър политик. Може да формулира тези и приоритети, които да бъдат полезни за обществото. Друг е въпросът, че може би в личен план трябва да може да си наложи самоконтрол, защото емоционалните му реакции вкарват страната в политическа криза. Аз твърдя, че едноличното му решение да излезе в опозиция е емоционална реакция. Подобни тежки решения се обсъждат най-малко в собствената партия, обсъждат се и с партньорите в коалицията.

 - Как ще повлияе позицията на ДСБ върху единството на РБ?

 - При всички случаи и ДСБ, и останалите партии в блока, без да знам какво ще е решението на всички колеги, вече са в губеща позиция и трябва да ограничават щети. Защо? Ако се тръгне в опозиция, трябват сериозни аргументи. Ние все още не виждаме основания да се дестабилизира страната. Ето, виждате какво се случи - БСП ще искат вот на недоверие...

 - За да тестват опозиционността на ДСБ.

 - Тази макар и несъгласувана стиковка е смущаваща. Вече виждаме последствията. Тези, които решат да останат и да крепят стабилността на кабинета, са наричани "делянчета", "цацарчета" и не знам какви още, а последвалите Радан Кънев в символична позиция - обявени за "добрите", "борците". Това е смешно.

 - Как ще функционира РБ като в крайна сметка вие нямате кой знае какви различия? Как ще си стиковате решенията, ако половината сте в опозиция, а другите - в управлението?

 - Затова казвам, че излизането в опозиция е съвсем символично. И към днешна дата ние, депутатите от РБ, сме на един акъл. Когато има нещо хубаво, го подкрепяме, когато ни притеснява - не го подкрепяме. Много ми е интересно как ще вкараме изкуствено тази опозиционна граница помежду ни. Има вече гласуван бюджет, подкрепил си го, това е най-важният политически акт през годината. Сега ще търсим разни текстчета в закончета, за да слагаме изкуствено разделителна линия помежду ни. Ето как една емоционална реакция може да постави в дебилно положение всички депутати от РБ и пет политически формации.

 - Г-н Кънев обаче още не е заявил, че ще подаде оставка като съпредседател на РБ? Сега какво - вие ще си имате един шеф-опозиционер и един - с управляващите?

 - Започна се. Ето на такива въпроси ще трябва да отговаряме. Затова казвам, че ситуацията е дебилна. Нека видим утре какво решение ще се вземе от лидерите на блока. Ще стане ясно кой накъде и кой с какви позиции е. Ако ДСБ са последователни в политиката, ще трябва да излезе и от РБ, което ще улесни тези решения, за които ме питате.

 - Мислите ли, че това ще се случи?

 - Меко казано ще е странно, ако развитието не е такова.

 - А къде ще седят в зала депутатите-опозиционери от РБ?

 - Няма значение къде ще седят, пак ви казвам, ние ще си останем приятели и единомишленици. Ще повторя - г-н Радан Кънев има голям грях, че вкара всички ни в този филм. Има такова поле за вицове и закачки, че просто не знам как ще се измъкнем от тази ситуация.

 - Последният виц, който чухте?

 - Не ми се ще да го разказвам, защото искам да запазя добрия тон към колегите от ДСБ. В момента страшно съжалявам за министър Москов, който беше подложен на такъв тормоз, че трябва наистина да имаш джедайски умения, за да устоиш на това чудо.

 - Или има джедайски умения, защото не само остана, но продължава да твърди, че е министър на РБ, или се е вкопчил във властта?

 - Това е един свободен и мислещ човек, защото отказа да последва един друг с неговата емоционална реакция. Смея да твърдя, че г-н Москов има подкрепата на целия РБ, както и всички останали наши министри. Не ми се ще да мисля, че това, което направи г-н Кънев, е част от по-сложен заговор от типа "искам си не реформата, а блока обратно" заради разклатените позиции на ДСБ след местните избори. Но и това ми минава през акъла.

 - Явно и на г-н Борисов му минават подобни мисли, защото вече предположи, че с действията си Радан Кънев постави началото на предизборната си кампания за президентските избори.

 - Не съм мислил в тази посока, но смятам, че ако г-н Кънев овладее емоциите си, ще се доближи до представите ми за силен десен политик. Не знам дали с този акт стартира кампанията си, знам, че е непремерен и че беше на път предизвика много сериозен трус в един хубав проект, какъвто е РБ.

 - Което означава, че на РБ като проект му е сложен кръст?

 - Не, не бих казал, че сме стигнали чак дотам, а че сме в трудна ситуация.

 - Ходът на ДСБ ще дестабилизира ли управлението и държавата?

 - Трябва да си абсолютен наивник, за да не виждаш, че този ход дестабилизира държавата. България се нуждае от реформи. А реформи, когато излезеш в опозиция и се затвориш в един кръг, който помним отпреди време, няма как да се правят. Реформаторите никога няма да имат по-добра възможност да правят реформи от сегашната. Сега е моментът да ги правим - когато има достатъчно на брой депутати от ГЕРБ и от други партии, които ни подкрепят. А не да се цупим и при всяка загубена битка, да правим подобни панаири. Да, темата за съдебната реформа е силна, важна, да, всички сме на един акъл, че главният прокурор, както и да се казва, е с твърде много правомощия, сигурни сме, че нашето предложение за пропорциите в двете колегии е вярното. Но сме сигурни, че и другите закони в останалите области, са важни.

 - Доколко има риск от предизвикване на предсрочни парламентарни избори "2 в 1" заедно с президентските?

 - Зависи какво ще бъде решението на лидерите на РБ във вторник. Ако останалите партии последват ДСБ, кризата естествено ще стане сериозна и ще предизвика предсрочни избори, независимо дали пролетта или заедно с президентските. Ако г-н Кънев остане изолиран в този ход или го преосмисли и намери форма и начин за това, реалността ще бъда друга.

 - Има ли шанс това да се случи?

 - Аз вярвам, че мъдростта може да надделее. Не смятам, че нещата са отишли толкова далеч, че да не може да се поправят. Тогава ще се запази стабилността.

 - Но пък той бодро обяви "дайте насам изборите, ще ги спечелим"...

 - Е, слушали сме подобни изявления. Това са площадни експлозии за пред тълпа най-верни фенове. Никой не вярва, разбира се, в подобни заклинания, затова предлагам да мислим с главите си.

 - Ще промени ли дейността ви като депутат събитията във и около РБ?

 - Ние сме единомишленици, нямаме нито едно гласуване по различен начин. Озадачи ме само, че определени медии се опитаха да представят, че депутатите от СДС и от ДБГ са гласували "въздържали се" по предложенията на РБ за пропорциите в двете колегии. Тогава аз получих усещането, че се готви революция, в която не сме поканени. Това е моментът, в който почувствах разделение, въпреки че ние, 23-мата, гласувахме като един за промените, под които се бяхме подписали.

 - Радан Кънев обяви в петък вечерта, че никакви интриги не могат да застанат между него и Москов, а на следващата сутрин обяви, че чака низовата партийна организация да изключи министъра от ДСБ. Кога е искрен г-н Кънев?

 - Не искам да ровя в отношенията между Петър и Радан, защото знам, че са приятели и знам, че в момента на тях им е най-тежко в тази ситуация.


Tags: СДС, Костадин Марков

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...