Божидар Лукарски: СДС показа, че духът на партията трудно се пречупва

08.12.2015

Водещ: Министър Лукарски, кои събития от 26-годишната история на СДС определяте като най-значими?

Божидар Лукарски: Първо, датата 7 декември, разбира се, създаването на СДС. После бих обърнал внимание на юнския митинг 1990 г., едномилионният. Това може би е един от най-ярките спомени на всички българи по отношение преминаването от комунистическо управление към демокрация. Разбира се, 1997 г. управлението на СДС. Има и дати, които не са толкова приятни. Разцепленията в СДС си спомням през годините. В личен план си спомням датата 6 юли, когато сбъднах една моя мечта – да оглавя партията, която от най-ранна възраст съм подкрепял.

Водещ: СДС възникна като надежда за милиони българи. Кои от заложените в началото идеи на партията бяха реализирани и кои не?

Божидар Лукарски: Преди всичко СДС се оформи като тази партия, която донесе евроатлантическия преход и насоченост на България. Това, което успяхме е да вкараме България в Европейския съюз и в НАТО, и да наложим евроатлантическия поглед на държавата. СДС все пак е партията, която успешно се пребори с комунистическото управление. Разбира се, бяха допуснати много грешки през годините на управление, но ако погледнете историята в другите държави от Източния блок и прехода, който се направи в тях, единствено СДС е все още в политическия спектър, а и в конкретни случаи – и в управлението на нашата държава. Всички други партии в бившия Източен блок си отидоха по един или друг начин. Явно и там преходът не е станал безпроблемно. Естествено много от реформите, които СДС по време на своето управление, а и като опозиция успя да наложи, бяха непопулярни. Но в крайна сметка нека да не забравяме, че това е партията, която върна ограбените от комунистическата диктатура, имоти на милиони българи, осъществи реституцията, осъществени приватизацията, преминаването от едно планово стопанство към пазарна икономика. Всичко това са неща, които наглед ние приемаме за даденост, но ако се върнем преди 26 години назад, нека си спомним, че тогава те ни изглеждаха немислими, а СДС успя да ги претвори в дело.

Водещ: Преходът ли е най-трудният момент, който бихте определили в историята на партията?

Божидар Лукарски: Тя партията всъщност… Историята на партията е част от прехода и преходът, историята на прехода е част от партията. Те са неделими неща, така че най-трудните моменти бяха може би… Може би беше най-трудният момент, според мен, 2013 г., когато за първи път в своята история СДС на едни парламентарни избори не влезе в парламента. Това беше може би най-трудният момент и аз се гордея, че дойдох, в този труден момент бях избран за председател и успях да върна малко от вярата на седесарите, които бяха свикнали да губят много години преди това.

Водещ: Като председател какви трудности срещата?

Божидар Лукарски: Те са ежедневни. Все пак участваме в една нелека коалиционна формула. Има непрекъснато търкания между коалиционните партньори, но това е нещо съвсем нормално. Всеки ден се борим със злободневни теми. Сега на празника ми се ще да мисля повече за позитивното, отколкото за негативите.

Водещ: Какви положителни промени отчитате в партията, откакто сте неин член?

Божидар Лукарски: 1998 г. станах член на СДС. Какви ли не неща се случиха за тези години, откакто съм член. Най-позитивното е, че показахме, че седесарския дух трудно се пречупва за тези 26 години. Сега сме част от едно дясно управление и слоганът „Заедно можем повече“, старият слоган на СДС е по-актуален от всякога.

Водещ: Ако трябва да използвам лозунга на СДС от преди 25 години „Времето е наше“, днес на кого е времето? С какво СДС би могло да обедини народа днес?

Божидар Лукарски: Аз не обичам думата „лозунг“, затова използвам чуждица „слоган“. „Заедно можем повече“ е по-актуален. „Времето е наше“ е един повик романтичен от първите митинги, когато едва ли не и аз като другите протестиращи и митингуващи сме си мислили, че оттук нататък ни предстоят само светли бъднини. Реалността се оказа, разбира се, малко по-друга, но мисля, че СДС е достатъчен пример с това, което казах към предишния въпрос за духа, който не успя да бъде пречупен 26 години.

Водещ: За какво ще продължи да се бори партията оттук нататък? Кое определяте като приоритет на управление?

Божидар Лукарски: Тук вече трябва да влизам в икономическите теории на министерството, което управлявам. За мен най-важното е СДС да бъде гаранция за стабилност.

Водещ: Днес СДС е част от коалицията Реформаторски блок. Удовлетворява ли ви този съюз и смятате ли, че има какво още да се направи, за да бъде по-силна спойката помежду ви?

Божидар Лукарски: Аз мисля, че спойката е достатъчно силна помежду ни в момента. Винаги има какво да се желае, но към настоящия момент и тези местни избори доказаха, че Реформаторският блок във вида, в който съществува в момента е добър политически субект.

Водещ: Валидни ли остават и днес идеите, с които беше основана партията?

Божидар Лукарски: Да, аз мисля, че са валидни и към днешна дата.
Лора ГОРОВСКА


Tags: Божидар Лукарски, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...