Електронни медии

Костадин Марков: Енергията на РБ е в това, че сме заедно

12.11.2015

 - Г-н Марков, как оценявате резултатите конкретно на СДС в Бургаско? И може ли да се направи разграничение между СДС и Реформаторския блок?

- Аз мога да дам оценка как се е представило СДС, мога и да дам цифри, но си мисля, че вече прекалихме с това разделяне и хората остават с впечатление, че цитирайки тези цифри, се караме помежду си. Сигналите, които трябва да даваме, а и истината е това - че в Реформаторския блок сме единни. И енергията, която получават партиите в блока, е благодарение на това, че сме заедно. Иначе представянето на СДС е отлично в рамките на Бургаска област.

- По-добре ли е в сравнение с предишните местни избори?

- Да, в пъти!

- Вие все пак публикувахте едни цифри във „Фейсбук”. В национален план коя партия от Реформаторския блок излиза най-силна?

- В национален план безспорно най-много съветници спечели Съюзът на демократичните сили. В регионален план – в Бургаско, също е така. Но не ми се ще да цитирам цифри.

- Това добро представяне на СДС на какво се дължи – на преференциите или на по-добро поставяне на кандидатите на СДС в листите (на Реформаторския блок)?

- Битката беше изключително преференциална. А когато има преференциална битка, е много важно как са организирани местните структури. От всички партии в блока е нормално СДС да има най-силни местни структури, защото е 25-годишна партия. Много е трудно на другите колеги в такава битка да постигнат нашата организация. 

- На парламентарните избори през 2013 г. се явихте отделно – тогава ДСБ и ДБГ имаха по-силен резултат в сравнение с този на СДС.

- Да, представянето ни беше изключително слабо. Получихме една около 50 000 гласа. Най-слабо се представихме наистина - и спрямо ДСБ, и спрямо ДБГ. Факт!

- Сега има някакво обръщане ли?

- Просто на нас силата ни е в местните избори и някои анализи показват, че връщаме и хора. Не е само до сила на структурите. И тези анализи показват, че връщаме гласове не от другите партии в РБ, а от други партии в десницата.

- Вие ли препоръчахте Чанка Коралска за Ваш наследник като зам.-кмет по строителството в Община Бургас?

- Никой не може да се бърка в работата на кмета и в това как да си определя екипа. Ако ме питате за мнението ми, Чанка е чудесен избор, но не съм я препоръчвал аз.

- Говори се, че Вие сте я наложили в администрацията. Ваш кадър ли е тя?
- Аз я приех на работа в администрацията, аз разговарях с нея и наистина – работихме в екип чудесно. Това е факт.

- Как я избрахте тогава – някой Ви я препоръча ли?

- Всичко става с конкурси, но си спомням, че останах много приятно впечатлен от разговора, от биографията. Доколкото си спомням, конкурсът беше на етапи. Останал ми е един визуален спомен от една беседа – тогава останах впечатлен от познанията й.

- В България големият проблем е, че липсват добри управленци - политици-мениджъри. Иван Костов наскоро заяви, че кметовете на Бургас и Стара Загора са пример, че се заражда ново силно управленско поколение. Бихте ли се съгласили с това?

- Този път съм съгласен с г-н Костов (смее се). Наистина е така, наистина израства ново поколение политици-технократи и резултатите, които показват тези два кмета, са абсолютно безспорни.

- Как гледате на слуховете, че Димитър Николов може да стане премиер, ако Бойко Борисов стане президент догодина.

- Това е въпрос, на който трябва да отговорят от ГЕРБ. Аз лично смятам, че след този резултат Димитър Николов ще се спряга за всичко – дори и ако има избори за папа. Той постигна Живковски резултат в Бургас и е нормално да спрягат името му. Доколкото го познавам, не гори от подобни амбиции – концентриран е изцяло в работата си като кмет на Бургас.

- Бургас ще загуби ли много от това, ако той стане национален политик?

- При всички случаи - кметът и екипът, който работи в последните години в общината, е много доказан, доказал е своята ефективност. Коментираме хипотези – ако кметът си тръгне, естествено, че екипът ще отслабне. Естествено е, че при едни нови, предсрочни избори не мога да видя ярка фигура, която ще бъде фаворит.

- Няколко имена вече се спрягат за бъдещ кмет на Бургас. Едно от тях е това на Живко Табаков.
- В Реформаторския блок Живко Табаков не е спряган и не мисля, че може да бъде кандидат-кмет, ако ме питате конкретно за него.

- Защо?
- Предстои му да натрупа опит – тепърва влезе в Общинския съвет, тепърва се сблъсква с местната власт. Нужен му е и житейски опит като години. Иначе е изключително смислено и умно момче, което показа добри резултати. Но мисля, че за кмет му е рано и този разговор го водихме с него по време и на тази кампания.

- Има ли конфликт с него в Бургас?
- Който ви каже, че между партиите в Реформаторския блок няма конфликт, ще ви излъже. Винаги има конфликти – хубавото е, че все още те остават вътре и в крайна сметка каквото реши мнозинството, това се случва. И резултатите от изборите показват, че вървим в правилна посока.

- Днес Евгений Мосинов подава оставка като общински лидер на БСП в Бургас. Имате ли коментар?

- Искрено съчувствах на г-н Мосинов още в мига, когато се хвана с тази мисия невъзможна – да става кмет на Бургас. Естествено той пое отговорност като партиен лидер и това беше негово задължение. Но всички разумни хора горе-долу виждат какъв е резултатът и в момента той постъпва достойно – при загубени избори се подава оставката, доколкото знам. Но г-н Мосинов е стойностен човек, който е необходим за бургаската политика.

- Войната с Валери Симеонов приключена ли е? Имахте конфликт преди време.

- Какво значи конфликт? Имаше дори дела, които, ако си спомняте, аз спечелих. Оттогава не сме влизали в някакви лични конфликти.

- Коалицията с него в парламента, която всъщност не е точно коалиция, удобна ли Ви е в момента?

- Аз нямам много допирни точки с него или с патриотите. По много закони гласуваме заедно, по много закони имаме различни мнения.

- Има един казус – кой е по-удобният партньор за властта – Патриотичният фронт или ДПС. Вашето мнение?

- Тук коментар не може да има. Няма как политик от Реформаторския блок да ви каже, че удобен партньор за блока е ДПС. При всички случаи ние с БСП и с ДПС няма как да си партнираме.

- Т.е. отговорът е, че Патриотичният фронт е по-удобният партньор от ДПС?

- Мисля, че отговорих достатъчно ясно.


Tags: местни избори, Бургас, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...