Златко Живков, кмет на Монтана: Принципът "Обещано - изпълнено" важи за мен и моя екип

19.11.2015

 

- Г- н Живков, честита изборна победа, честит пети мандат! Казвам “честито” и от името на тези граждани (повече от половината), които ви подкрепиха и пуснаха бюлетина за вас.

- Благодаря на всички хора за подкрепата. По- лесно е един път да спечелиш, но когато за пети път имаш висок резултат, това вече е рекорд. Близо 15 хиляди души - 14 865 гласа - това е не само моя победа, а и на гражданите, които виждат и оценяват нашите действия за развитието на община Монтана.

- Сега с какво се захващате?

- Започнахме със сформирането на общинския съвет и дейностите по приключване на настоящата година, подготовката за есенно-зимния сезон въпреки топлата и слънчева есен.

Предстои и приключването на няколко европейски проекта, имаме разплащания по тях, подготовката за празника на града - 2 декември, когато през 1891 г. Фердинанад е обявен за град. Всичко това ни изправя в една доста екстремна ситуация, макар че аз не съм изключвал нито за момент от делата на Монтана. Принципът “Обещано - изпълнено” важи за мен и моя екип.

- Имате план за регионално развитие до 2020 година.

- Очакват ни проекти за 256 милиона лева и първите 17 са за 19 милиона и 56 хиляди лева по програма “Региони в растеж”.

Това са ремонти на 4 училища, 5 детски градини, на драматичен театър, библиотека, читалище “Разум - 1883 г.” , Младежки дом, експозиционна зала на исторически музей, Обединен детски комплекс. Все начинания с обществена значимост и в индустриалната част. Допълвам и парковете “Калето”, “Огоста”, надявам се, и “Монтанезиум”. Нуждае се от приключване и паркът “Свети Дух”. Храмът ще бъде изографисан по църковните канони.

- А общинският пазар в Монтана ще има ли нова визия? Това е най-посещаваното място в града.

- Да, предстои реконструкция за 135 000 лева на това място, където си дават среща хора от града и региона, пък дори и от страната.

- Какви обекти ще изграждате по програмата за трансгранично развитие със Сърбия?

- Община Монтана e лидер в това отношение. Ще участваме с пет предложения по програмата за трансгранично сътрудничество “България - Сърбия” на стойност 3 милиона лева. Програмата ще бъде отворена в началото на следващата година. Водещи партньори са и драматичният театър “Драгомир Асенов”, и гимназията с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”. По проектите община Монтана ще си сътрудничи с три сръбски общини - традиционния партньор община Пирот, с която сме побратимени, община Враня и община Медиана, най-голямата градска община на Ниш.

 Съвместно с община Пирот са подадени три проекта, всеки от които на стойност 600 000 евро. По тях се предвижда закупуване на модерно оборудване за отделението по акушерство и гинекология на многопрофилната болница, ремонт на актовата зала на гимназията за преподаване на чужди езици “Петър Богдан” и реставрация и консервация на раннохристиянската базилика, намерена наскоро при разкопки по хълма Калето над Монтана.

По съвместен проект с община Медиана в Сърбия се предвижда закупуване на открита сцена за театрални представления и концерти в Монтана, а по проект с община Враня - изграждане на още едно тренировъчно игрище за футбол в спортния комплекс “Огоста” в Монтана.

- Обещавате ли да работите за икономическо оживление на Монтана, за подкрепа на малкия и средния бизнес?

- Това, което прави общината, е да насърчава, да предлага, да съдейства, да търси инвеститори, да подкрепя малкия и средния бизнес. Ето, по пътя за Лом в технологичния парк ще заработят няколко фирми - една швейцарска и американска, клъстър за земеделска техника на терен от около 100 дка, осигурен от общината. Вече имаме фабрика за детски играчки, една от най-добрите в Югоизточна Европа, в която работят 300 млади хора, и то на пустеещо място преди.

- Хубаво е да се внедряват нови производства, така че да има препитание за безработни мъже.

- Трябва да направим едно разграничение между общински център и областта. Често медиите ги бъркат. Безработица има и тя е 12 процента, но тя не е квалифицирана. Над 70 процента са безработните предимно от ромски произход - без средно образование. В същото време се търсят шлосери, стругари, но работодателите не могат да попаднат на квалифицирани кадри.

- По време на предизборната кампания вслушахте ли се в критиките на някои от опонентите? Става въпрос за вашето сътрудничество с МВР. Хората искат повече полицаи в селата.

- Нека бъде ясно - община Монтана подкрепя своята областна дирекция на МВР и районната полиция, но общината не може да замени държавата. Подпомагаме ги, когато става въпрос за автомобили, гориво, помещения за полицейските инспектори, според нашите сили и възможности. Ако има критики, те трябва да се отправят не към нас. МВР символизира независима и силна държава и при едно по-добро разпределение на средствата не само за заплати може да се осигури достатъчно полицейско присъствие в селата.

- Въвеждането на видеокамери намалява ли престъпността и набезите на апашите?

- Ние имамаме видеонаблюдение в три села - Николово, Белотинци и Габровница. Определено престъпността пада. Сега работим по такъв проект за видеонаблюдение в центъра на Монтана.

- Предстои да бъде приет бюджетът за 2016 г. За какво ще стигнат парите от общинската хазна?

- Някак тихомълком по време на предизборната кампания бе дадена рамката на бюджета. Не е благоприятен за българските общини - говори за централизъм и малък растеж. Има промяна в минималната работна заплата, ще бъде трудничко. Големите проблеми са поемането на съфинансирането по различни проекти, трябва всяка община да задели значителен собствен ресурс

- Продължавате ли да участвате в Комитета на регионите на Европейския съюз?

- Да, аз съм трети мандат до 2019 г., предстоят ми една сесия в началото на декември и две заседания на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура SEDEC и на икономическата. Работим за синхронизиране на европейското с нашето законодателство. Тази година в Комитета на регионите участвам заедно с новоизбраните кметове на Гоце Делчев Владимир Москов и на Габрово Таня Христова. Съставът ще бъде актуализиран през януари 2016 г.

- Гражданите задават злободневни въпроси. Ще продължи ли облагородяването на междублоковите пространства?

- Да, ще продължи. Тази година бе спряно заради възстановяването на улиците след водния цикъл, но припомням - това са изградени 42 километра канализация и 21 километра нов водопровод.

- И накрая - за спорта. Сменихте старши треньора на футболния клуб “Монтана” след пет поредни загуби?

- Да. Трябваше бързо да вземем решение. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна ръка, която да води отбора ни. Договорът на Велев на първо време е до края на сезона. Познаваме добре работата му и вярваме, че той ще помогне нашият отбор да излезе от състоянието, в което се намира. Запазваме треньорския щаб, единствената промяна е смяната на Ферарио Спасов с Емил Велев. Мисля, че това е важно за онези 3000 души, които пълнят стадион “Огоста”, за да се наслаждават на футбола.


Tags: СДС, Злати Живков

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...