Костадин Марков: СДС стои стабилен в Реформаторския блок

13.09.2015

 

 

 

 

 

Костадин Марков, заместник-председател на СДС, народен представител в 43-то Народно събрание от Реформаторския блок, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване на Канал 3 „Беновска пита”, заяви позиции по следните теми:

Мястото на СДС в Реформаторския блок.

     Костадин Марков беше категоричен, че СДС стои доста стабилно в Реформаторския блок. Има споразумение, което е било доста лошо за СДС по време на парламентарните избори, защото се е базирало на резултати от предишни избори. По тази причина СДС има само 4 народни представители. „Когато става въпрос за местни избори обаче  базата са предишните местни избори, СДС е лидер в Реформаторския блок и ще има най-много кандидати за кметове!”, категоричен беше заместник-председателят на СДС. „Каква ще бъде пропорцията на представителството, на мен ми се струва, че ДСБ правят опити, също и ДБГ, да вземет връх?”, попита водещата, събеседникът й отговори, че предпочита да не се спазва сляпо споразумението, а там, където има качествени хора, те да излязат напред. Сигурен е обаче, че най-голям дял ще има СДС, както като кандидат-кметове, така и общински съветници. Помолен да коментира кои са силните кандидати на СДС и в кои градове, Костадин Марков беше категоричен, че в Монтана СДС ще спечели, като вероятно това ще стане още на първи тур, Петър Паунов също има сериозни шансове в Кюстендил. На забележката на водещата, че Петър Паунов не е само кандидат на Реформаторите заместник-председателят на СДС отговори, че от ГЕРБ са предприели тактиката където не могат да победят някой кмет да го припознават. Сериозни са шансовете на Реформаторите и в Карлово и Петрич.

Предизборната надпревара в Бургас.

     Костадин Марков заяви, че е съвсем логично в Бургас Реформаторите да подкрепят кандидатурата на Димитър Николов, условието е той да не води листата на ГЕРБ, за да не й дава предимство и да има политическо споразумение за съвместно управление. Той обясни, че в последните два мандата това е било само искане на СДС, защото само СДС си е партнирало с Димитър Николов в Бургас, но в момента е искане на целия Реформаторски блок. „Това не е ли извиване на ръце?”, попита водещата, събеседникът й отговори, че причината за това искане е фактът, че има много силен мажоритарен вот и по този начин листата на Реформаторите ще бъде „затисната”, затова не смята, че става въпрос за извиване на ръце.

Кметската надпревара в София.

     Костадин Марков изрази мнение, че кандидатурата на Йорданка Фандъкова наистина е силна, но силата на Реформаторите е в София и затова не могат да си позволят да нямат кандидат за кмет в столицата. Затова и СДС подкрепя издигането на Вили Лилков. На въпроса не се ли разбива по този начин вотът на дясно гласуващите заместник-председателят на СДС отговори: „Аз мисля, че сме обречени после да работим заедно в общинския съвет, така че не мисля, даже напротив, увеличава се резултатът!”.

Ще се стигне ли до единно лидерство в Реформаторския блок.

   „Много се радвам, че нямаме един лидер, аз вярвам в колективното лидерство!”, заяви Костадин Марков. Той продължи, че по времето, когато СДС е било коалиция от партии е работило прекрасно, но когато е станало партия нещата са тръгнали надолу. „Не се ли получава така едно вътрешно съревнование, и то главно за вниманието на Борисов за това коя от партиите в Реформаторския блок ще има повече и по-ефективни реформи?”, попита водещата Илиана Беновска, заместник-председателят на СДС отговори, че е хубаво да има съревнование, защото така се раждат добрите неща, но не мисли, че има конкуренция за вниманието на Борисов. Костадин Марков подчерта, че в кризисните моменти депутатите и министрите от Реформаторския блок са действали като един, затова и не вижда смисъл да се търси общ политически субект.

Досегашната работа на 43-то Народно събрание.

   Костадин Марков изрази мнение, че се работи сложно, трудно и нервно, но важното е, че досега в трудни моменти ГЕРБ и Реформаторският блок гласуват като един. Има трудности с другите политически субекти, подкрепящи правителството. „Защо Реформаторите винаги имате забележки по отношение на подкрепата, която оказва понякога ДПС, практически тя е третата партия, като резултат?”, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори: „Ще кажа нещо, заради което колегите от Реформаторския блок могат да ме заподозрят в любов към ДПС, но има случаи, когато подкрепата на ДПС е изключително разумна и навременна, аз лично нямам комплекс от подобна подкрепа.”. Той продължи, че някои от колегите му реагират доста болезнено на това, ДПС наистина е част от един модел, който трябва да приключи, но не бива да се гледа толкова крайно на нещата. При гласуването на плоския данък и на забраната чужденци да придобиват земя в България, според него, от ДПС са се държали доста модерно и проевропейски. „Това не изключва глупостите, които са правени в икономическите им структури и съответно свързаните с тях поръчки и публичният сектор.”, добави заместник-председателят на СДС. „Вие от СДС като че ли сте най-отворените, най-мекият буфер за това да се постига парламентарно мнозинство в името на националните интереси на България без отрицание в крайност?”, попита Илиана Беновска, Костадин Марков отговори, че по-скоро неговата лична позиция е малко по-мека, защото в името на това нещата да се случат се правят компромиси с подкрепата и на националисти, което не е по-малка беда.

Политическата обстановка в навечерието на местните избори и представянето на Реформаторския блок.

    Костадин Марков определи политическата обстановка като сложна, защото страната ни се управлява от сложна коалиция. Според него на много места битката ще е оспорвана и ще се образуват малко нелогични субекти. Той изрази мнение, че при всички случаи резултатът на Реформаторите ще бъде по-висок от този, който са получили партиите в него, когато са се явявали поотделно, както и по-висок от този на Синята коалиция, като добави, че не очаква някакви сътресения. На въпроса къде Реформаторите ще подкрепят кандидати на ГЕРБ, заместник-председателят на СДС отговори, че в момента текат разговори, може да говори само за Бургас, но вероятно ще има такива случаи и на други места, както и обратното. „Може ли да настъпи разместване в коалицията ГЕРБ-Реформаторски блок, ако резултатите, които Реформаторите си поставят за цел, не се реализират и това практически ще дискредитира Реформаторския блок?”, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че не очаква подобно нещо. Той продължи, че дори министър-председателят е заявил наскоро, че всеки успех на ГЕРБ или Реформаторите е успех и на управляващото мнозинство. „Когато се подхожда по този начин нямаме сигнал за катаклизми във връзка с по-силен или по-слаб резултат. Не мисля, че е възможно ДПС да влезе, като партньор, в управлението на страната на този етап, може да подкрепят по определени казуси, ако искат. Не мисля, че е възможно ГЕРБ да жертва Реформаторския блок и да направи коалиция с ДПС.”, завърши Костадин Марков разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване на Канал 3 „Беновска пита”.

 

 


Tags: СДС, Костадин Марков

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...