Електронни медии

Божидар Лукарски: Независимо от политическата конюнктура, търговските и икономически отношения между България и Русия трябва да бъдат на традиционно добро историческо ниво

29.05.2015

Insert thumbМинистърът на икономиката Божидар Лукарски пред Агенция „Фокус” за перспективите в икономическите отношения между България и Русия и срещата с първия заместник-министър по икономически развитие Алексей Лихачов в Москва.

Фокус: Г-н Лукарски, как бихте оценили вашата среща с първия заместник-министър на икономическото развитие Алексей Лихачов в Москва?
Божидар Лукарски: Срещата беше изключително ползотворна и в добър приятелски дух. Именно това беше целта ѝ. Независимо от политическата конюнктура, обстановката в политическо отношение, наложените санкции от ЕС и контрасанкции от Русия, и двете страни изразихме съгласие, че търговските и икономически отношения между България Русия не трябва да бъдат повлияни от това. И двете страни декларирахме интереси те да продължат да бъдат на традиционното добро ниво.
Фокус: Значи ли това, че политическата конюнктура вече няма да бъде пречка за развитието на икономическите отношение между двете страни?
Божидар Лукарски: Политическата конюнктура оказва своето влияние, но със заместник-министър Лихачов наблегнахме на прагматичния тон. Не сме обсъждали проблематични точки между двете страни. Мимоходом споменахме за съществуването на санкциите и начинът, по който те се отразяват. Това, на което наблегнахме, е как да работим конкретно и делово по въпроса за добрите търговски връзки, износът на стоки от България за Русия и инвестиционният интерес от страна на руските граждани в областта на недвижимото имущество и други.
Фокус: През тази година България влоши икономическите си отношения с Русия и загуби голяма част от приходите си заради наложените контрасанкции на Запада, за които и Вие споменахте. Има ли вероятност санкциите да отпаднат поне за България?
Божидар Лукарски: Не сме обсъждали този въпрос с зам.-министър Лихачов. Това е решение, което е общо и ще бъде взето от премиерите на всички страни-членки на ЕС. В това отношение България няма да се цепи. Действително, страната търпи щети, но в традиционно добри сегменти на износа продължаваме да отчитаме доста високи нива. Такова е машиностроенето.
Голямо влияние за спада на стокооборота на двете страни оказаха спадът на цените на петрола и на рублата на световните пазари. Респективно намаля и покупателната способност на руските фирми. Това също беше отчетено от заместник-министър Лихачов в нашия разговор. Проблемите са многостранни. Това, което си поставихме за цел на срещата, е каквито и проблеми да има, да направим така, че те минимално да влияят на нашите търговски отношения. Конкретно, една от основните задачи, които поставихме, беше да подновим работата на Междуправителствената комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество между България и Русия. Тя не се е събирала от 2011 г., което е доста преди да има санкции и контрасанкции. Ние не от вчера сме занемарили нашите търговски отношения с Русия и руската страна също отчете, че проблемът е двустранен. Заместник-министър Лихачов обясни, че независимо от съществуването на санкциите, доста от държавите в ЕС продължават да провеждат такива сесии. Например в края на тази седмица има среща на Междуправителствена комисия между Германия и Русия на високо ниво.
Като конкретен времеви диапазон за провеждането на тази комисия отбелязахме края на октомври или средата на ноември. Аз и министър Теменужка Петкова ще бъдем председатели на българската страна. Когато те определят техния председател, който най-вероятно ще бъде заместник-министърът на правосъдието, ще имаме среща на ниво председатели в началото на лятото. След това ще сформираме и работни групи, които да обсъждат конкретните казуси на тази сесия.
Фокус: Рамкирани ли са въпросите, които ще бъдат обсъждани в комисията?
Божидар Лукарски: Въпросите, за които ще отговаря нашето министерство са основно свързани със стокообмена и търговския оборот. Задача за работните групи е да се подготвят до средата на есента. По предложение на Русия те ще имат едно работно заседание в средата на септември месец, което ще бъде подготвително. На сесията на тази Междуправителствена комисия всякакви въпроси, които са останали висящи, ще бъдат заключени.
Фокус: В каква сфера е съсредоточен стокообменът между България и Русия?
Божидар Лукарски: В момента имаме сериозен стокообмен на всички стоки, които не са забранени от санкциите. Добър оборот носят стоките в областта на машиностроенето. Наскоро открих изложение в центъра на промишлеността на Република България в Москва - експозиция, която показва 12 български фирми в областта на машиностроенето. Имаше изключителен интерес от руска страна и доста сериозно присъствие на тези фирми на пазара в Русия.
Фокус: Предстои Ви да проведете смесена икономическа среща със сръбския икономически министър. Какви акценти ще поставите върху икономическите отношения между Сърбия и България?
Божидар Лукарски: Със сърбите също планираме да проведем именно Междуправителствена комисия, на която съм председател от българската страна като министър на икономиката. Предстои да проведа среща с председателят на комисията от тяхна страна и признат министър на енергетиката и минното дело Александър Антич, с когото вече сме провеждали срещи. С него имаме конкретен казус за обсъждане, който започнахме на срещата през декември месец. Става въпрос за диверсификацията на доставките на газ и по-конкретно изграждането на газовия конектор между България и Сърбия, което е приоритетна ос от ОП „Иновации и конкурентоспособност”. Ще видим какъв ще е напредъкът от сръбска страна. Ще имам среща и с вицепремиера Расим Ляич и министърът на икономиката на Сърбия Желко Сертич. Ще обсъждаме различни казуси свързани с търговския обмен и туризма. Ще има представители на Министерство на туризма и Министерство на енергетиката. Ще водя доста внушителна делегация, която е от над 40 български фирми с най-различни интереси към инвестиционни проекти в Сърбия. Там в момента се отварят много строителни ЛОТ-ове предприсъединителните фондове и такива свързани с изграждането на пречиствателни станции за отпадни води в големите сръбски градове. Има интерес от български строителни фирми към всички тези инфраструктурни проекти. Мисля, че на този форум, който е на 1 и 2 юни, ще имаме доста теми за обсъждане.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...