Божидар Лукарски: Назначенията на СДС са по-малко от назначенията на елита на БСП

02.04.2015

Insert thumbБожидар Лукарски - министър на икономиката, в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ

Водещ: Първият ни гост днес е Божидар Лукарски – министър на икономиката и лидер на СДС. Здравейте, г-н Лукарски.
Божидар Лукарски: Добър вечер.
Водещ: Ще започна с шегата на БСП – остана ли кьорав седесар без служба, г-н Лукарски?
Божидар Лукарски: Това е хубаво по случай 1 април, но ние от Реформаторския блок подготвяме един списък с назначенията от времето на Орешарски. Тогава, за да поддържам духа на 1 април ще кажа, че да не се учудват някой, ако назначенията на СДС се окажат по-малко от назначенията на елита на БСП, Кюстендилска област например, по време на правителството на Орешарски. Това е извън шегата – не са назначени всички седесари, не сме толкова малко, колкото някой визират. Хората, които сме назначавали и съм назначавал, които са свързани с партийния елит, имат и съответната експертиза, не е случайно, а сме повтаряли. И аз като лидер на СДС съм казвал, че ние имаме достатъчно подготвени кадри да управляваме и да заемат важни експертни длъжности.
Водещ: Обаче, мнозина казват, включително и ДПС, че постовете, властта, която е взела Реформаторския блок, е несъизмеримо по-голяма от реалните изборни резултати на блока. Първанов каза: Превърнали сте се в новото ДПС.
Божидар Лукарски: На Първанов ще му кажа, че не аз съм управлявал в Тройната коалиция с ДПС, първо. И второ, разбираем е неговият вопъл, който тече от 2 седмици насам, който е насочен срещу Реформаторския блок. Разбираемо е това, че той иска да измести Реформаторския блок, който е основният коалиционен партньор на ГЕРБ – нека да му го подчертая на г-н Първанов, и да направи такъв АБВ. За мен всеки може да прави каквито и да е опити, но чисто математическото изчисляване на това кой какви проценти има и каква власт му се полага, е запазена марка на едни други предишни коалиции – времето на Тройната и времето на правителството на Орешарски. Който има подготвени, не веднъж премиерът е казвал, който има достойни, добре подготвени кадри е добре дошъл да се включи в управлението.
Водещ: А вие се пошегувахте със специалистите от Кюстендил, но днес Мая Манолова доведе едни хора, които са уволнени от вашето правителство и нарече „кадрова вакханалия“ това, което се случва.
Божидар Лукарски: Проследих деянията на г-жа Манолова, не адмирирам това, че използва трибуната на Народното събрание за различни PR акции. Тя като, би трябвало съобразна нейната диплома да е добър юрист, и да знае какво трябва да се прави, какви са парламентарните норми на поведение, а не да ги използва така чисто PR-ски. А иначе, извън това казано и нещо, което касае моето министерство, става дума за едни уволнения, които са проведени в Агенция за малки и средни предприятия.
Водещ: Само да отбележа, че имаше писмо на уволнените. Те се обръщат към Борисов да ги защити от вас.
Божидар Лукарски: Аз не знам защо към Борисов от нас при положение, че има изпълнителен директор. Всеки, който познава малко от малко и е работил в държавна структура знае, че това е агенция, която си е самостоятелна, и която има съответния изпълнителен директор, който провежда кадровата политика.
Водещ: Ако е под ваша диктовка, г-н Лукарски, което е много вероятно?
Божидар Лукарски: Не, не е под моя диктовка. Да ви кажа аз тези хора, наистина не ги познавам. Това си е решение на изпълнителния директор г-жа Захариева. Аз след сигналите съм говорил с нея. И това са хора, с които просто тя не може да работи. Както разбрах, госпожата – основната, която явно има приятелски отношения, както се твърди, със съответната депутатка от БСП, госпожата не знам кой би я траел при положение, че явно уронва по думите на г-жа Захариева, престижа на институцията с непрекъснати сигнали, дописки, писма до Министерски съвет отворени, което не прилича на един служител. Когато ти си служител в дадена институция, ти трябва да се обърнеш към прекия си началник, когато имаш някакви забележки, а не да пишеш до Министерски съвет, например, затова, че не били подписани някакви обществени поръчки от съответния изпълнителен директор, при положение, че ти нямаш нищо общо изобщо с Дирекция „Обществени поръчки“. Възниква въпросът какъв е интересът с тези обществени поръчки, но да не навлизаме в подробности.
Водещ: Ама това е хубаво да навлезете в подробности, защото пък от друга страна, изпълнителният директор не си върши работата, а тя е загрижена за националния интерес, и че нещо не се върши, може за това да алармира премиера.
Божидар Лукарски: Може, но първо би следвало да се е обърнала към изпълнителния директор или към прекия си началник, а това не е съвсем така. Но това, което научих от всичките тези допълнения и от тези уволнени, че съответната госпожа, всъщност, вече свързано с Министерство на икономиката, има съпруг, който работи в Министерство на икономиката, който е в пряк ресор и пряка зависимост с дейностите, които изпълнява тази госпожа. Това е един повод, който аз ще използвам, вече това ми е сигнал за мен, и това вече наистина е под моето ръководство, да видим дали действително не е имало през всичките тези години конфликт на интереси между съответната госпожа и съответния господин. И съответно при разглеждане на ситуацията, ще разгледаме и ситуацията със съответния господин, защото ако действително се окаже, че има конфликт на интереси, не само г-жа Захариева има всички доводи, и този да уволни и съответната госпожа. Но може би ще проследя по този начин и аз съответния господин, ако се докажат тези твърдения.
Водещ: Това да не реваншизъм? Да сте гневен на това, което ви изложиха пред хората, задето нарекоха „синя метла“ това, което се случва, и вие сега всичко под ножа?
Божидар Лукарски: Не е реваншизъм. Просто е доказателство, че аз наистина не знаех за този случай, не познавах тези хора, които са уволнени от Агенцията за малки и средни предприятия. Но в крайна сметка, в пълномощията на съответния изпълнителен директор г-жа Захариева е да прецени с кои хора не може да работи и с кои хора може да работи и да си каже нейната преценка за работата на съответните…
Водещ: Но защо се създаде усещането, че СДС като че ли завзема властта и особено свързаните с вас ресори и агенции?
Божидар Лукарски: Не знам защо се създаде. Между другото, същата г-жа Манолова каза, че цитираната по-горе г-жа Захариева била член, председател на СДС Красно село, та получих 1000 позвънявания на СДС-Красно село да ме питата коя точно е тази госпожа, че те нямат изобщо такава на отчет. Г-жа Захариева никога не е била поне член на СДС, не знам за други партии, доколкото знам и на други партии не е била. Така че нека да не злоупотребяваме с фактите и да не спекулираме с неща, които меко казано не отговарят на истината.
Водещ: Добре, вие като ще правите списък на уволнените от правителството на Орешарски….
Божидар Лукарски: На назначените.
Водещ: … на назначените, нали ще направите и на вашите хора един такъв списък?
Божидар Лукарски: Ще направим.
Водещ: Да, да сравним в крайна сметка.
Божидар Лукарски: Да, да сравним абсолютното число и процентното такова.
Водещ: Да, защото всички, които говорят на тази тема казват, че преяждате с власт, и е добре наистина да покажете.
Божидар Лукарски: Да, че първоаприлски назначените от БСП-Кюстендил са повече от назначените от /…/ само.
Водещ: Доре. Приемам вашата шега, приемам този отговор за възможен, но в крайна сметка вие нарушихте конкурсното начало. Помните и другия упрек на опозицията. Нали щяхте да сте прозрачни, г-н Лукарски? Нали реформаторите идвахте на власт с идеята „Ние сме прозрачни, всяко място с конкурс, най-добрият заема мястото“? А сега изведнъж за длъжности, за които би трябвало хората да имат някаква по-широка разпознаваемост, вие назначавате някакви хора там без конкурс, без нищо.
Божидар Лукарски: Не е съвсем така. Хората, които трябва да заемат местата по закон с конкурс, ще ги заемат и аз съм обявил няколко конкурса вече към настоящия момент.
Водещ: Добре. Доколко е вярно това, че Реформаторският блок смятате да оттеглите от постовете им проф. Танев, министърът на образованието и г-н Ненчев, министърът на отбраната, че имало настроения в Реформаторския блок срещу тях и вие ще поискате смяна в кабинета?
Божидар Лукарски: Хубаво е това да си го кажем в такова сериозно предаване, каквото е вашето и да използваме пак един първоаприлски термин – това е абсолютна партенка. Такова нещо няма. Аз работя добре и с двамата министри и не знам някои от колегите да има някакви забележки. Така че всякакви такива писания по пресата и по жълтата такава, най-вече, са безпочвени.
Водещ: Добре, но проф. Танев не изключи варианта да се разграничи от Реформаторския блок. Четох внимателно това, което е казал, че той е назначение на Борисов. Може ни него го е страх, може до него да са стигнали тези слухове. Сега, наистина казвате добре е да го кажем в сериозно предаване, наистина ли никакви настроения няма срещу тези хора?
Божидар Лукарски: Не, няма определено. Плюс това това, което проф. Танев изяви в медиите е негово собствено желание и може да слуховете да са причина за него, но в никакъв случай тези слухове нямат някаква почва.
Водещ: Не сте говорили на тази тема – за оттегляне на министри?
Божидар Лукарски: Абсолютно. Специално ние в СДС изобщо не сме говорили по тази тема.
Водещ: А събирали ли сте се скоро да оценявате кабинета, как работите?
Божидар Лукарски: Събирали сме се миналата седмица. Вчера, снощи вечерта има събиране, което…
Водещ: На реформаторите?
Божидар Лукарски: Да, на Реформаторския блок, и на групата, и на министрите и няма някакви такива настроения.
Водещ: А срещу нещо говорихте ли на това събрание? Нещо да не сте доволни? С нещо да не сте…
Божидар Лукарски: Естествено, че всеки има… за това е събранието, за да си, ние сме хора демократи, за да си изглаждаме вижданията и всеки да бъде предмет на някакъв коректив. Който каквито забележки има, аз непрекъснато чувам забележки от моите колеги, като Мартин Димитров и Петър Славов по отношение на някои виждания техни за министерството. Няма лошо в това.
Водещ: Конфликт ли имате с тях или искат да ви помогнат?
Божидар Лукарски: Не, аз намирам, че е нормално да се иска някакъв коректив. В крайна сметка няма безгрешни хора и за това сме приятели, за това сме колеги и за това сме в Реформаторския блок рамо до рамо, за да си изправяме кривите.
Водещ: Добре, сега да минем на няколко, макар че много ми е любопитно това, което се случва в Реформаторския блок, но да минем на икономически теми. Работниците от ВМЗ-Сопот отново подготвят протести, прочетох го преди малко. Пред Радио „Фокус“ казал го е Димитър Атанасов, председател на синдиката „Подкрепа“ в Сопот. Този път заради спирането на производствения процес на площадката в Иганово.
Божидар Лукарски: Всъщност аз съм на страната на работниците в конкретния случай и мисля, че те са абсолютно прави. Ситуацията общо взето е следната – след взрива, все още последствията от взрива не са отстранени, не са разчистени и все още се работи по версиите за причината за този взрив. В резултат на това, обаче 600 човека, които работят в цеха в Иганово не са допускани до работните си места.
Водещ: Кой не ги допуска?
Божидар Лукарски: От съображения за безопасност, органите на Окръжната прокуратура. Аз ги разбирам и тях. Но това е нещо, което води до щети, материални за ВМЗ-Сопот, нещо което е под мой контрол и ме притеснява. Това, което понеже се движат бавно действията по разчистването и по следствените действия, слушах стрината окръжният прокурор какво каза, но ние искаме, ако може малко да се позасилят и по-бързо да работят органите, Нашето конкретно предложение, което аз ще отправя утре, след доклада, който очаквам от изпълнителния директор на ВЗ-Сопот е да предложим, разбира се под надзора на съответните компетентни органи и от Окръжна прокуратура - Пловдив, и от Министерството на отбраната, имаме такива подготвени хора, бедствия и аварии специалисти със съответната експертиза във ВМЗ-Сопот, те да разчистят площадката.
Водещ: Да помогнат.
Божидар Лукарски: Да помогнат за по-бързо разчистване. Защото ситуацията е такава, че ако ние поискаме от Министерство на отбраната, както сме поискали да помогне, цената, понеже все пак това е публична държавна собственост, в случая е частна държавна собственост, но независимо от това не е собственост на Министерство на отбраната, ние трябва да заплатим на Министерство на отбраната едни доста сериозни пари, от порядъка на няколко млн. лв., които ние нямаме. За да не влизаме в /…/ ние предлагаме с наши собствени възможности да разчистим площадката, разбира се под вещото ръководство и под надзора, действително да не бъдат скрити някакви улики и следи или да не бъдат заметени някакви доказателства под килима, да има надзор и от Министерство на отбраната и компетентните органи от Окръжна прокуратура – Пловдив.
Водещ: Т.е. вие сте на страната този път на работниците?
Божидар Лукарски: Да, да.
Водещ: Защото те казват, че ще блокират пътя. Казват „Ние ще останем без работа, без заплати“, а освен това…
Божидар Лукарски: Аз съм съгласен с тях и искам колкото се може по-бързо ВМЗ-Сопот да почне, този цех в Иганово, където работят е около 600 човека, да започне да работи отново и да произвежда. Защото всичко останало са… ние губим всекидневно пари от това, че не правим продукция.
Водещ: А какво се случи с “Дунарит”? Работи ли в момента?
Божидар Лукарски: “Дунарит” работи в момента и аз бях във вашето предаване, когато не изясних до край, поради секретност какви са причините…
Водещ: То вече всички разбраха.
Божидар Лукарски: Но вече всички разбраха. Така или иначе благодаря на органите на НАП, които запорираха акциите на вече всички разбраха, видя се на къде отиват нещата. Въпреки всичко трябва да кажа, че и запорирането на акциите и това, което ние бяхме предприели като действия, като междуведомствен съвет към Министерския съвет всъщност целеше единствено финансовата сигурност на предприятието. По никакъв начин не застрашаваше дейността му производствената. И към днешната дата е точно така.
Водещ: Работи ли предприятието?
Божидар Лукарски: Работи предприятието и произвежда, и изнася.
Водещ: Изнася. Продължава ли да застрашава националната сигурност това, което се случва…
Божидар Лукарски: Вие сама може да си направите изводите без да навлизам в повече подробности. Но всичките тези действия и на НАП, и на случаите с многоуважавания, но непознат за мен господин Луврие са резултат на това.
Водещ: Като казахте господин Луврие все пак като министър на икономиката заинтересовахте ли се какви са тези мистериозни инвеститори, които за едно евро изкупуват половината предприятия на България?
Божидар Лукарски: Заинтересовах се и нищо не разбрах в интерес на истината, освен някакви слухове за господин Луврие, които аз лично като министър на икономиката, при положение, че имам касателство към някои от предприятията не съм се запознавал и той не се е представял пред мен. Така че не мога да кажа доколко сериозен инвеститор е и как се появи.
Водещ: Добре. Обаче в тази връзка пък да ви попитам – появи се една друга идея да може прокуратурата да спира бизнес сделки, които застрашават националната сигурност. Питам ви и като министър на икономиката, и като юрист приемате ли тази поправка? Мисля, че вече е и внесена за гласуване в парламента. Как се отнасяте към идеята прокуратурата да спира бизнес сделки?
Божидар Лукарски: Аз лично като юристи мисля, че минаваме в една друга крайност. Излишно е, да не кажа противоконституционно, противоправно прокуратурата да се намесва в едни чисто гражданско-правни взаимоотношения. Друг въпрос е доколко тези гражданско-правни отношения могат да имат отражение както върху националната сигурност и свързано с това да представляват състав на престъпления по наказателния кодекс. В този случай наистина прокуратурата трябва да участва, може да се самосезира, но да определяме априори нейната намеса във всяко гражданско правно отношение със закон мисля, че вече е пресилено.
Водещ: Пресилено е. А коментирате ли го това с колегите си от Реформаторския блок, дали ще подкрепят тази поправка?
Божидар Лукарски: Точно за тази поправка не е ставало дума, но това е мое лично мнение като юрист. Ще го коментирам заедно с останалите колеги преди да вземат съответно отношение в Народното събрание.
Водещ: Силно, пресилено е това, което се иска, според вас?
Божидар Лукарски: Мисля да не бързаме наистина… ситуацията около КТБ беше доста взривоопасна и нормално е да има опасност да влезем в някоя крайност. Мисля, че чак до там като крайност не би следвало да се стига.
Водещ: Така като ви слушам имам чувството, че допускате заради извънредната ситуация, възмутителната ситуация с всичко, което се случва около КТБ да не се премине към…
Божидар Лукарски: Да и с тези покупки за по един… Това е всъщност инспирирано като идея именно от тези покупки, за които вие говорихте…
Водещ: Да, но това пък дали не може да бъде повод за едно извънредно законодателство, което да се превърне в нещо като съда и гнилите ябълки, да могат да съставят бизнес играчи?
Божидар Лукарски: Така е, да. Затова в правната система, в исторически план никога извънредните мерки не са давали добри резултати, особено ако от временни те се превърнат в постоянни. Това имах предвид.
Водещ: Добре. Кажете сега за тези китайци, които ще купуват Летище Пловдив? Истински ли са и ще го купуват ли наистина?
Божидар Лукарски: Абсолютно истински са. Сега дали ще го купуват това е вече пак крайност да кажа. Но имат определен бизнес интерес, сериозен към Летище Пловдив. Вчера имахме среща с тези китайци. Мога да кажа, че това е най-сериозният инвеститор, който имат интерес към Летище Пловдив. Направили са си доста сериозен бизнес план с много сериозна инвестиционна програма. Изрично по тяхно настояване държат да не се споменава нито име, нито размер. Но това, което мога да кажа във връзка с тяхното посещение е, че китайската държава е заделила един фонд инвестиционен за инвестиции в ЕС по инфраструктурни проекти и не само инфраструктурни проекти, в размер на 40 млрд. долара, те боравят в долари както знаете тази икономика. И една не малка част от тези инвестиции и от този инвестиционен фонд могат да бъдат пренасочени към България. Именно такъв е случаят и с проекта за Летище Пловдив.
Водещ: На финала – нали щяхте да приватизирате фондовата борса и да продавате част от каквото е останало там, пловдивския панаир?
Божидар Лукарски: Да. Това си седи на дневен ред и ние действаме по тази програма. Има вече подготовка за изготвяне на правни анализи, на дю дилиджънс, на информационен меморандум за съответните дружества. Така че те през тази година ще бъдат обявени и вкарани за приватизация така, както е по програмата на агенцията и на правителството.
Водещ:Благодаря ви за този разговор, господин Лукарски.

 
 
 

Tags: Боидар Лукарски

Още по темата

thumb 04.04.2015

Божидар Лукарски: Конкурси ...

Министърът на икономиката пред "Капитал"