Божидар Лукраски: Основната ни сила са нашите IT специалисти

17.02.2015

Insert thumbИнтервю за предаването "Тази сутрин" по bTV на лидера на СДС и министър на икономиката

Водещ: „Тази сутрин” продължава. За първи път и то в ролята си на министър, Божидар Лукарски е при нас, министър на икономиката, здравейте.

Божидар Лукарски: Добро утро.

Водеща: Добро утро.

Водещ: Вие сте един от министрите, които не дадоха отчет за 100-те дни управление, за това, какво сте свършили, защо не го направихте?

Божидар Лукарски: Все още не сме дали, ще направим в най-скоро време пресконференция по този въпрос. И други колеги все още не са дали. Ние сме предали нашият отчет, като част от отчета на правителството за 100-те дни и четиримата вицепремиери дадоха по този въпрос пресконференция. Там бяха заложени нещата, които са направени от Министерство на икономиката през тези 100 дни.

Водеща: Съвсем скоро, между другото вие показахте и представихте програмата и приоритетите на Министерство на икономиката. Доста общо звучат обаче те - електронно правителство, повече въздух на бизнеса…

Водещ: Развитие на северозапада….

Водеща: …На северозапада, да. Повече усвояване на европейските фондове. Няма срокове, обаче, няма конкретика във всички тези ваши желания. Кога? Например ,ето ,за електронното правителство, потънаха толкова много пари там, толкова правителства говорят за това, кога ще се случи?

Божидар Лукарски: Сега, да ви обясня само, че не е съвсем точно. Електронното правителство ,по принцип е основен приоритет и ангажимент, който се извършва от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова. Нашата конкретика в този контекст, е свързана с изграждане на електронни обществени поръчки, така да го кажем най-общо. А що се отнася до сроковете, всъщност аз и на пресконференцията, която дадох по този въпрос, казах, че всъщност срокът е съвсем обозрим и той е до първото тримесечие на 2016 г. Всъщност, тези 5 приоритета, които изброихме, са съвсем за кратък диапазон от време. А що се отнася до това, че липсва конкретика, пак не бих се съгласил с вас, защото самият факт, че сме се загрижили за Северозападна България е показателен. И вчера имаше едно много хубаво мероприятие, отзвука от бизнеса, за което е имало доста конкретика, мисля, че това доказва моите думи.

Водещ: Министър Лукарски, още с встъпването Ви в длъжност, обаче, започнаха скандалите около Вас и те някак си заваляха един след друг, от трика с Бойко Борисов още преди да станете министър, с жената до Вас, с тъща Ви, с пътуванията Ви…Защо Ви взеха под прицел? Кой Ви взе?

Божидар Лукарски: Това са някакви жълтини, които по принцип не са свързани с Министерство на икономиката, повече са свързани с политическото битие.

Водещ: Е да, но….

Божидар Лукарски: Не искам да казвам….

Водещ: Жълтина ли беше експертизата ви за това, дали сте годен за министър?

Божидар Лукарски: Абсолютна жълтина. Абсолютна жълтина. Аз отговорих многократно на този въпрос, ако искате с неудоволствие бих се върнал към него, но доста от министрите в ЕС…

Водещ: Не, питам, защо Ви нападнаха толкова много? Защото, всяко нещо, което направите, според мен, ще бъде под прицела на медиите.

Божидар Лукарски: Ами трябва да питате медиите /…./

Водеща: Ето вижте сега, „Клуб Z” например, с интересно, провокативно заглавие : „Скандалите обичат Лукарски, дори когато не е виновен.” Дори когато не сте виновен, пак сте под прицел. От кого и защо?

Божидар Лукарски: Е, не мисля да се задълбавам. Човек, когато се опитва да си върши работата и в политически ,и в експертен план, нормално е да има врагове.

Водеща: Особено внимание обърнаха също така и на вашите пътувания в чужбина, особено, можем да кажем, че така голям интерес предизвика пътуването ви в САЩ, заради което дори и ваши колеги в Реформаторския блок, можем да кажем образно, че Ви размахаха пръст. Изчистихте ли там проблемите?

Божидар Лукарски: Аз не мисля, че някой толкова е размахал пръст. Който не е разбрал, може да ме пита. Хората, които са говорили с мен, мисля, сме го уточнили този въпрос, знаят мнението ми.

Водещ: 1,5 млн.лв. някъде за пътувания сте гласували или поне такава поръчка има на самолетни билети.

Божидар Лукарски: Няма такава нещо.

Водеща: В края на миналата година

Божидар Лукарски: Значи нека да уточним. Първо не е 1,5 млн. Второ, става дума за поръчка, която беше пусната за трите министерства, които вече са разделени, за три години. И не е за пътувания, а за самолетни билети. В тази поръчка, държа да отбележа, че има една дирекция, която се занимава с европейските фондове по конкурентоспособност, където колегите почти ежедневно пътуват до Брюксел. Така, че спекулация и особено жълто звучи пък 1, 5 млн. за пътуване.

Водещ: Кой питаме е настроен срещу вас тогава и как работите с колегите министри?

Божидар Лукарски: Питайте…

Водещ: Не питаме вас.

Божидар Лукарски: А с колегите министри работя перфектно, перфектно бих казал, много добре се сработваме, особено и с колегите от ГЕРБ, и с колегите от Реформаторския блок. Кой е настроен срещу мен, не знам, аз не съм правил разследване. Честно казано, кучетата си лаят, керванът си върви.

Водещ: Значи тези пари са за трите министерства, за трите години, казвате?

Божидар Лукарски: Така беше обявена първоначално поръчката.

Водещ: Последно къде ходихте?

Божидар Лукарски: Последно бях в Азарбейджан.

Водеща: Какви са резултатите от тази среща, какво успяхте да постигнете, да договорите там, на местно ниво ?

Божидар Лукарски: На местно ниво, всъщност договорих два форума, които ще се проведат тази година. Единият ще бъде в Баку, другият ще бъде в София. С азарбейджанска делегация , бизнес делегация, която ще дойде тук. Това е, до колкото сте запознати, предполагам, една доста силна петролна, газова икономика, където има хора, които искат да инвестират на територията на ЕС, познават България от времето на бившия Съветски съюз, познават селско-стопанските продукти, нашата консервна промишленост и имат интерес към, така да кажа, българския вкус.

Водеща: Производителите много често се оплакват, въобще българският бизнес, че не усещат подкрепа от страна на държавата. Била съм на няколко международни изложения, трябва да Ви кажа, че когато видиш българските щандове, ти става малко тъжно. В пъти по-малки, в пъти по-непретенциозни. Въобще какво прави държавата, Министерство на икономиката и властта, за да подпомагат българския бизнес? За да изнасяме повече, за да може, както Вие казвате, в чужбина да ни познават, да ни търсят и да искат нашата продукция?

Божидар Лукарски: Сега, сигурно сте била на такива изложения преди Министерство на икономиката да бъде оглавено от сегашния вариант на правителството, защото ние в момента не сме провели до сега такива…

Водеща: Други министерства…

Божидар Лукарски: …изложения. Но това, което мога да ви кажа е, че всъщност защитавайки и колегите преди мен, аз си говорих с български бизнесмени, които живеят и работят в Щатите и те казаха, такива, които се занимават и тематично, и с внос на хранителни продукти, и с внос на напитки, несамо от България, от целия ЕС, че последните 3-4 години, българските щандове рязко са подобрили своята визия…

Водеща: Какво изнасят…

Божидар Лукарски: …своята привлекателност.

Водеща: …какво изнасяме министър Лукарски в момента? С какво сме популярни навън? Вино ли изнасяме повече? Плодове и зеленчуци ли изнасяме повече?

Божидар Лукарски: Не. Вино, плодове и зеленчуци не може да се каже, че изнасяме повече, основната ни сила са нашите IT специалисти. Ако трябва да бъда точен, това е индустрията, която се развива в най-бързи темпове и в България, където има…

Водеща: Това няма ли обаче да доведе до внасянето на след това, в последствие, на кадри, т.е. няма ли по някакъв начин…

Божидар Лукарски: Нормално е да донесе. Нормално е, да.

Водеща: … това да доведе до дефицит на вътрешния пазар?

Божидар Лукарски: Дефицит има не само на вътрешния пазар. В този бранш, недостигът на кадри за България, по данни на самите браншови организации в IT сектора, достигат 10 000 служители, тук в България. В Европа са 1,5 млн., в целия свят са 4 млн. Явно трябва да подобрим не само образованието си, нашето, но и в световен мащаб.

Водещ: Изнасяме компютърни специалисти, внасяме плодове, зеленчуци, включително вино. Между другото, проблемът с …

Водещ: Проблемът сега с Русия…

Божидар Лукарски: Изнасяме и вино. И вино, и плодове, и зеленчуци изнасяме.

Водеща: Виждаме, българските производители масово си изхвърлят продукцията, тъй като говорим за дъмпинг от страна на вносните производители, например Гърция и Турция, така че това е, това го виждаме всяка година.

Божидар Лукарски: Всъщност, основният проблем не е Гърция и Турция, основният проблем са внос от колеги от ЕС, най-вече на полските стоки, тези, които се връщат от руския пазар, заради наложените санкции. Това, което ние се стремим да направим, в Министерство на икономиката, едно от нещата, което е в нашата програма, е, достъпът на тези производители, макар и земеделски, не в портфолиото на министерството, до пазари на трети страни извън ЕС, чрез обединението им в клъстери. Това е нещо, което в България липсва, липсваше до сега. Всеки се опитва да работи и да изнася сам за себе си.

Водещ: Вие казвате, че …

Божидар Лукарски: При обединението в клъстери ще успеят повече тематично да атакуват пазари, пак казвам, това са пазарите на трети страни, защото в ЕС, общо взето вече всичко е разпределено, пазарите се знаят. За мен бъдещето е…

Водещ: Защо не станем по-конкурентноспособни тогава? След като всичко е разпределено,мисля, че ако сме по-конкурентни, да предложим по-добро качество, мисля, че няма кой да отблъсне една стока?

Божидар Лукарски: Този въпрос е не само да бъдем по-конкурентни…

Водещ: То е въпрос и на лобизъм…

Божидар Лукарски: Не, въпрос е и в количество, и в качество. Ние качеството го имаме, много често, не можем да задоволим количеството. За това, аз Ви казах, обединението в клъстери е един от вариантите за задоволяване на количествата.

Водещ: Добре, казахме, че не сте дали все още отчет за 100-те дни. Каква оценка си давате за 100-те дни управление?

Божидар Лукарски: Аз мога да кажа какво сме направили за 100-те дни. Оценка да си давам аз, не е реалистично.

Водещ: А колегите от Реформаторския блок дадоха ли Ви оценка? Одобряват ли работата Ви?

Божидар Лукарски: Да, колегите от Реформаторския блок, онзи ден си говорих със зам.- председателя на НС, който е правил един отчет, негов, в групата и пред Народното събрание ще бъде изнесен. На мен ми е писал оценка 5-ца.

Водещ: 5-ца ви е писал?

Водеща: Много добър 5.

Божидар Лукарски: Да.

Водеща: Кажете, как ще се справите обаче с контрола на язовирите? Агенцията за метрологичен и технически надзор, трябва да установи пълен контрол. Мисля, че това се налагал от промени в Закона за водите. Това е много сериозна работа. Имате ли потенциал, ресурс, техника, въобще хора, които да ги проверяват, да ги поддържат, да ги обследват?

Божидар Лукарски: Понеже аз принципно съм реалист…Винаги съм бил оптимист, но тук трябва да бъда реалист и да изкажа една умерена доза песимизъм. Това решение беше гласувано на МС, аз подкрепих, разбира се,колегите, които бяха единодушни по въпроса. Но истината е, че към настоящия момент, ДАМТН , която е второстепенна разпоредител бюджет към Министерство на икономиката, няма нужния нито финансов, нито човешки - експертен, нито технически потенциал, за да свърши тази работа.

Водещ: Тогава как?

Водеща: Как ще се справи?

Божидар Лукарски: Необходимо е да се подготви тази структура, тепърва. Защото, нека да правим разлика, ДАМТН не е метеорологична, тя не се грижи за времето, тя се грижи за надзор на техническите съоръжения ,каквито, в конкретния случай са технически съоръжения, които контролират изпускането на водите от язовирите.

Водеща: Колко институции в момента отговарят за това? Може би 5-6 -7 -8, много са нали?

Божидар Лукарски: Ами Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда…

Водеща: „Напоителни системи”…

Божидар Лукарски: „Напоителни системи”, което е към Министерство на земеделието, общините в това число, отговарят за различни видове язовири…

Водеща: И всичко това в тази агенция?

Божидар Лукарски: Не, тази агенция, пак казвам, тя ще следи за техническото състояние на изпускателните уреди. Но за да се случи това, са ни необходими близо 90 нови човека…

Водещ: Аз до колкото чух по време на…

Божидар Лукарски: …с познания по хидромелиорацията, каквито ние нямаме в момента. Нито един такъв инженер нямаме.

Водещ: Не е ли поредното разпределяне на отговорности, прехвърляне на едната отговорност на поредната институция, това ще затлачи допълнително проблема. А аз това, което чух, по време на наводнението е, че всички язовири изобщо, водоеми, трябва да минат на едно място, под един контрол, под една шапка.

Водеща: Под един контрол, точно.

Водещ: Не е ли това по –доброто решение?

Божидар Лукарски: Това е идеята, само, че тази идея излиза изключително скъпо на бюджета. В момента разчетите, които правим е, че гласят се за около 4 млн. лв. допълнително бюджет, всяка година, допълнително ще трябва да се отделят за дейността на ДАМТН по въпросите на язовирите. Това е нещо, което е доста, доста /…/

Водеща: Ами значи да разбираме, че безопасността на хората и живота на хората е по -малко ценен…

Божидар Лукарски: Не, животът на хората…

Водещ: …от това да се поддържат язовирите?

Божидар Лукарски: … не е по-малко ценен. Естествено, че е важен.

Водещ: Ами защото преливат язовири и умират хора.

Водеща: А пари няма очевидно и ресурс няма. Вие всъщност какво правите по този въпрос, за да обясните всъщност на премиера, въобще на правителството, че това е невъзможно, че вие в момента ще попаднете в една патова ситуация, ще имате отговорности, но няма да имате ресурс да поемете тези ангажименти?

Божидар Лукарски: Факт е, че може да се получи такова нещо за един определен период от време.

Водеща: И какво?

Божидар Лукарски: Ние, разбира се, след такова решение, трябва да се съобразим и да направим всичко възможно, ДАМТН по най-бързия начин да се стегнем, ако ми се бъдат отпуснати от Министерство на финансите средства, надявам се, да се стегнем и да се подготвим.

Водеща: Но не можете да гарантирате безопасност на хората, така ли да ви разбирам?

Водещ: До следващото наводнение…

Божидар Лукарски: В този период, аз казвам, в конкретния момент, за който говорим, ДАМТН не е подготвена да извършва тази работа.

Водещ: Да преминем обаче към въпросните 100 дни, които вече минаха, но така или иначе…Питахме Ви, вашите колеги от Реформаторския блок са Ви дали 5-ца. Премиерът Бойко Борисов колко Ви даде? Оценка?

Божидар Лукарски: Трябва да го питате него. Не сме говорили…

Водещ: А Вие говорите ли си с него?

Божидар Лукарски: Естествено, че си говоря с премиера. Естествено, че си говоря с премиера, но оценки по шестобална, десетобална, трибална, еднобална или каквато и да било система, не са давани на нито един министър.

Водещ: Скандалите около вашето име в пресата и в медиите, които се вихрят, той коментира ли ги?

Божидар Лукарски: Да, коментирали сме ги с усмивка. Това са жълти неща, както сме си говорили с него.

Водещ: Кое му е направило впечатление на него?

Божидар Лукарски: Е, това е разговор, който вече става изключително жълт и става за маса, няма да го кажа.

Водещ: Кого приемате за ваш, образно казано ръководител, Бойко Борисов или колегите ви от Реформаторския блок?

Божидар Лукарски: Ръководител в Реформаторския блок, нямам. Нека да уточня. А що се отнася до МС, естествено, че Бойко Борисов е човекаът, който е мой ръководител.

Водещ: А трябва ли да има единен лидер на Реформаторския блок, обаче?

Божидар Лукарски: Ами задайте го този въпрос и на другите лидери, защото напоследък вече всички стигнаха до извода, че такова нещо, преди местните избори не е нужно да се случва.

Водещ: Не е нужно?

Божидар Лукарски: Да, не е нужно.

Водещ: Нямаше ли да се събирате, да решавате…

Божидар Лукарски: Не, нямаше.

Водещ: Няма. И няма да го правите това, така ли?

Божидар Лукарски: Ами задайте го този въпрос и на другите, аз Ви отговарям.

Водеща: А Радан Кънев дали би бил добър ръководител, ако говорим за ръководители на Реформаторския блок?

Божидар Лукарски: Ръководители има в, имаше в БКП.

Водеща: Председател? По-добре ли ви звучи или да…

Божидар Лукарски: Реформаторският блок. Ами председател, нека…Вие явно не сте наясно какво представлява Реформаторския блок…

Водеща: Добре, лидер.

Божидар Лукарски: А лидер. Лидерът не се избира. Когато отидеш в който и да е театър, царят, който играе цар, не играе цар, защото се бие в гърдите и казва: „Аз съм цар”. Просто другите се отнасят към него по този начин. Лидерът се изработва.

Водещ: Това обаче…Това преди местните избори няма ли да Ви разедини допълнително, обаче? Защото, как ще участвате тогава на местни избори?

Божидар Лукарски: Защо мислите, че ще ни разедини допълнително?

Водещ: Ами как ще участвате?

Божидар Лукарски: Как ни разедини предишният вот? Разедини ли ни, според вас? Имахме доста добър резултат.

Водещ: Да, но например за кмет на София, Вие ще издигнете ли човек, ДСБ отделно човек?

Божидар Лукарски: Не, не, в никакъв случай. Това, което ние сме казали, че Реформаторският блок отива заедно на избори. Ние ще се явяваме във формат Реформаторския блок, както сме се явявали на предишните избори, както е подписано нашето споразумение.

Водещ: Знаете ли, един избор обаче, скандализира и България, и Варна, изборът на председател на СДС- Варна, който стана, небезизвестния Янко Станев. Който стана…

Водеща: Известен като „синият Пеевски”, между другото. Така го определят, тъй като той е бил изгонен от СДС, в последствие отива в ДПС и от там е изгонен, и отново се връща. И даже казват, че това е преврат в СДС- Варна.

Водещ: Защо се стигна до този избор?

Божидар Лукарски: Защо се стигна до този избор – хората са го избрали. Това, което мога да Ви кажа аз, е че Националният изпълнителен съвет на СДС, на свое заседание в петък и в събота, в Търново, реши че, във Варна, така определената като тематична конференция, която трябва да се проведе до два месеца, ще бъде, ще прерасне и ще бъде нова изборна конференция. Така или иначе, този избор ще бъде проведен наново.

Водещ: Е добре, те са го избрали…

Божидар Лукарски: За да се избегнат тези…

Водещ: Избрали са го хората, казвате, след това е уволнен.

Божидар Лукарски:…всякакви спекулации, включително и такива, които Вие казвате, за „синия Пеевски” и така нататък. Аз такива етикети не бих искал да лепя и не знам от къде идват.

Водещ: Ама нали преди малко казахте, че лидерът, в крайна сметка, се избира от хората, нали не е този, който се /…/

Божидар Лукарски: Ама значи, не дейте да спекулирате….

Водещ: Не, има ли нещо порочно…

Божидар Лукарски: Говорим за коалиция, говорим и за партия….

Водещ: Добре, има ли нещо порочно в този избор?

Божидар Лукарски: Коалицията никъде в устава, никъде в учредителния акт на коалицията, не се говори за председател. В уставът на СДС, който е 25г. документ , се казва как се избират председатели по места. Става дума за градски председател на Варна. Не става дума за лидер на Реформаторския блок или нещо подобно.

Водеща: Добре.

Водещ: Не, не, говорим за тип лидери.

Божидар Лукарски: Говорите за…

Водещ: Говорим за Варна, Варна е един доста голям град, обаче става въпрос за Янко Станев, който казвам, не е просто човек със скандално минало, не, той си е фигура от СДС, излиза от там, връща се отново. Кой стои зад него?

Божидар Лукарски: Не знам кой стои зад него. Нямам данни някой да стои зад него. Янко Станев е достатъчно известен и уважаван, не знам, дали знаете, понеже виждам, че добре сте се подготвили, обаче не знам дали знаете, че той е зам.- председател на Общинския съвет. Доста уважаван сред Общинският съвет, работи добре с кмета и с областния управител на Варна…

Водещ: Години наред…

Божидар Лукарски: Години наред, да. И не виждам в това, нещо, което може да бъде определено като скандално. В такъв случай, значи …

Водеща: Подкрепяте ли го?

Божидар Лукарски: Не, аз не подкрепям…

Водещ: Ние, защото сме се подготвили, можем да Ви цитираме всичките неща, но да не конкретизираме.

Водеща: Не, наистина, подкрепяте ли този избор и въобще подкрепяте ли го като избор, като човек, който ще поеме СДС?

Божидар Лукарски: Това, което мога да кажа, е че човекът, който до момента изпълняваше ролята на градски председател на СДС-Варна, не си вършеше добре работата и под негово ръководство, така или иначе, СДС-Варна, не зае това място в града, което се полага на тази партия. Какъв ще бъде изборът и как ще протече, ще разберем до два месеца. Аз лично, ще присъствам, всеки, който иска е свободен да се кандидатира.

Водеща: И ако трябва да поставим въпроса много конкретно, Божидар Лукарски стои ли зад избора на Янко Станев? С да или не, ако може да отговорите?

Божидар Лукарски: Божидар Лукарски не стои зад никой избор или не е срещу никой избор, който е проведен по устава на СДС, в съответствие с разпоредбите на същия.

Водещ: Аз съм си извадил два от скандалите, защото казахте кое му е скандалното. „Медузите 2”- в деня на размисъл е арестуван по сигнал за купуване на гласове, именно Янко Станев, 2013г. Така че не по-малко скандални са тези неща.

Божидар Лукарски: Така. И какво е станало след това, може ли да видите? Ако след това сте направили разследването ,както би трябвало да го направите, щяхте да знаете, че всички обвинения към г- н Станев са свалени, в конкретния случай.

Водеща: Защо Надежда Михайлова, преди 10г. го изключва тогава от СДС?

Божидар Лукарски: Ами всъщност не е точно така, защото, по документите, които ние сме гледали, всъщност става дума за така известното изключване на две емблематични фигури тогава от СДС – Янко Станев и Кольо Николов от Разград. Всъщност и двамата реално не са изключени. Процедурата тогава, всъщност не е завършила докрай с изключването и на двамата. И двамата, към днешна дата, биха могли да бъдат членове на СДС, така както и г- н Николов помага в Разград и на СДС, и на Реформаторския блок.

Водещ: И пак да кажем, че дори вашите колеги от Реформаторския блок застанаха срещу този избор. Радан Кънев каза, че може да се стигне до разпадане на Реформаторския блок, ако той остане на лидерския пост.

Божидар Лукарски: Ами това са пресилени, пресилени изказвания от страна на Радан, според мен, аз лично не се бъркам в работите, на която и да е друга партия, било то и от блока. Има и други хора, които примерно не се харесват и не работят добре с колегите си от Реформаторския блок. Например областният управител на Сливен, г – н Сяров, който е от ДСБ, не се ползва с добро отношение от колегите си от Реформаторския блок, но това не ми дава основание да кажа, че Реформаторският блок ще се разпадне, ако г- н Сяров от Сливен, не бъде сменен.

Водещ: В този случай, приемате ли критиката на г- н Кънев? И как я приемате? Защо? Основателна ли е?

Божидар Лукарски: Критиката на г- н Кънев не я приемам, това е негово лично мнение. Пак казвам, става дума за вътрешни работи на СДС и никой, който не е член на СДС, няма право да дава крайни изказвания по този въпрос.

Водеща: Е в крайна сметка Вие сте част от Реформаторския блок, така че няма как те да не взимат отношение.

Божидар Лукарски: Пак казвам, ние сме част от Реформаторския блок, обаче примерно понеже г-н Станев бил, Вие споменахте ,че бил в ДПС, ами имаме в Реформаторския блок цяла партия, която е била в ДПС. Ако трябва…Ние сме се приели такива, каквито сме и трябва да вървим заедно такива, каквито сме.

Водеща: Това не е причина обаче за изказването на г- н Кънев и въобще за имането на някакви аргументи в посока за неговото отстраняване или въобще назначаване в случая.

Водещ: Колко често се събирате все пак? Лидерите на Реформаторския блок?

Божидар Лукарски: Събираме се всяка седмица, до колкото ни позволяват разбира се и времето и на мен като министър, и на другите колеги. Ние всъщност се събираме в рамките на парламентарната група на Реформаторския блок. Днес също ще се видим. Общо взето се събираме ежеседмично. Почнахме да обсъждаме и местните избори съвсем скоро, така че все по-чести ще станат нашите срещи.

Водещ: Последно, наистина, като все пак министър на икономиката. 16 млрд. лева заеми за 3г., как ви се струват?

Божидар Лукарски: 16 млрд. лв., всъщност е спекулативно число.

Водеща: 8 млрд. евро, нали така?

Божидар Лукарски: Спекулативно число. Вчера Мартин Димитров надълго и нашироко изказа мнение по този въпрос. Аз не съм финансист, знам, че тези пари ще помогнат на българската икономика. Това е нещо, което мога да кажа.

Водеща: И на финала, може би наистина само да Ви питам, как работите с министър Калфин и въобще, как гледате на назряващото напрежение в Тристранния съвет, бизнеса, и конкретно г-н Домусчиев заплаши, че ще напусне Тристранката, тъй като се чувстват по някакъв начин вкарани в ъгъла заради синдикатите. Вие какво мислите по този въпрос?

Божидар Лукарски: Ние с министър Калфин работим добре. Сега, аз не съм социален министър, аз съм министър на бизнеса в крайна сметка…

Водеща: Именно заради бизнеса ви питам.

Божидар Лукарски: …и е нормално да подкрепям позициите на бизнеса. Това, което мога да кажа е, че ние възобновяваме и това е нещото, което направихме за 100 дни, Съвета за икономически съвет, където ще бъдат изслушани мненията и на синдикатите, и на бизнеса. И се надявам, в този ред на мисли ,по този начин да помогнем на министър Калфин, да се вземе най-доброто за всички страни решение.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...