Божидар Лукарски: Няма партийна метла в държавните фирми

23.01.2015

Insert thumb

Интервю на председателя на СДС и министър на икономиката за в-к Преса

- Г-н Лукарски, наместиха ли се пластовете в министерството? Имаше много коментари от сорта - той е юрист, не разбира нищо от икономика. Справяте ли се?

- Коментари има всякакви. И ще ги има. Това е нормално, когато си на такъв ветровит пост. За мен основната задача е да създавам добри условия за развитието на бизнеса. Дали се справям, ще кажат самите фирми. В този ред на мисли за мен изказването на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че е доволен от работата с министерството, е оценка, която ме радва и ми показва, че съм на прав път.

- Наскоро разговаряхте с представители на немската компания „Аурубис“. Те се оплакаха от високата цена на тока за индустрията, лошите пътища и многото регулации. Какво им обещахте?

- Естествено, че съм им обещал пълна подкрепа, защото те са една важна немска инвестиция. Но не само в „Аурубис“ се оплакват от високите цени на тока за промишлеността. В България високата цена на промишления ток компенсира по-ниската за битовите потребители и това се прилага като една социална мярка. Може би малко хора знаят, че у нас цената на електроенергията за индустрията е по-висока от тази в почти всички страни в ЕС, по-висока отколкото в Германия, по-висока отколкото в САЩ. Същото важи и за природния газ. Това тормози българските предприемачи и се стига дотам, че някои се готвят да правят нови производства в Германия и САЩ, а не у нас. Проблемът трябва рано или късно да бъде решен, защото създаваме неблагоприятна бизнес среда. Крайният продукт е с много по-висока себестойност, отколкото в съседни държави. Затова миналата година „Аурубис“ например са смятали да открият нова голяма производствена мощност, която да произвежда краен продукт в Пирдоп. Но високата цена на тока е променила намеренията им и сега тя е направена в Хамбург, а не в Средногорието. Така че една от задачите по отношение цената на тока е да се намери баланс между интересите на бизнеса и битовите потребители.

- Как ще намалите административната тежест? Всяко правителство се кълне, че ще прави промени, но многобройните регулации остават.

- Да, тук е особено полезна информацията, която получаваме на срещите с браншовите организации. Планираме в началото на февруари да възстановим работата на Съвета за икономически растеж. Той ще се занимава с всичко, което засяга пряко дейността на предприятията – стандартизация, лицензи, регулаторни режими, къде може да бъдат олекотени, къде може да се върви към по-бързи процедури. Всяка една от браншовите организации има конкретни предложения. Те са представяни и на предишните правителства. Не всичко е било взето под внимание, но аз смятам при моето управление това да се случи.

- Има едно предложение, което може да се въведе с минимални усилия - принципът на мълчаливото съгласие. Смята се, че така администрацията ще се научи да работи по-бързо. Вие как мислите?

- Да, това е нещо, което може да се приложи, но разбира се, след внимателна преценка къде може да стане и къде не. Виждате какви проблеми например имаме с безопасността на асансьорите. В този бизнес лицензионният режим за сервизните фирми трябва да остане и дори да бъде затегнат. В момента подготвяме законодателни промени, защото ситуацията е тежка. Тя позволява на фирма, която е санкционирана, на другия ден със същия състав и дори със същото име да кандидатства за нов лиценз и да продължи дейност, при положение че асансьорите, които поддържа, се оказват опасни за експлоатация. Така че всички промени трябва да се правят внимателно. Не бива да се отива в крайности. Ако беше толкова лесно, министрите преди мен щяха да го направят. Нещата са винаги двояки. Така както е с цената на тока и газа.

- Прекалената предпазливост обаче не води до нищо.

- Аз имах доста ентусиазъм и още го имам, но оценката трябва да бъде внимателна и нещата трябва да се видят от всички страни. Да вземем многото празници в календара и отработването им, което пречи на бизнеса. В Германия, който иска, си обединява празниците, но на работниците се удържат дните от годишната отпуска. Защо не направим това и в България? Но и в това отношение трябва да се чуе мнението на синдикатите и да се търси баланс.

- Обвиняват ви, че правите кадрова чистка в държавните фирми под шапката на министерството. Защо се наложи смяната на директори?

- Голяма част от промените са свързани с едни чисто партийни назначения в последния момент от правителството на Пламен Орешарски. Още като дойдох в министерството, казах, че тези партийни назначения ще бъдат сериозно разгледани. Тези, които работят добре, ще останат, а тези, които не работят, ще бъдат сменени. Факт е, че независимо от партийната си принадлежност има доста стари кадри, които са си на местата. Такъв пример е председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот е същият. Обвиняват ме за промените в „Индустриални зони“, но и там човекът, който върши оперативната работа, е същият. Така че няма партийна метла. Към всеки се подхожда индивидуално. Има хора от времето на ГЕРБ, които не дават добри резултати, и са сменени.

- А защо направихте промени в „Кинтекс“? От отчета се вижда, че имат добри резултати.

- В „Кинтекс“ е сменено само част от ръководството, но аз ще следя работата му лично и ще има смени в зависимост от резултатите, защото това е изключително важно дружество от военнопромишления комплекс. Неговата дейност се отразява пряко върху дейността на останалите предприятия от сектора, който е важен за държавата.

- Може ли секторът да си върне старата слава? До 10 ноември 1989 г. сме изнасяли спецпродукция за 1,5 млрд. долара, а сега износът е едва 300 млн. долара.

- Е, сега ситуацията е друга. Тогава имаше надпревара във въоръжаването, сега е по-различно, но смятам, че в последните години предприятията работят добре и имат потенциал за развитие.

- Ще предложите ли ВМЗ – Сопот за приватизация?

- Засега нямаме такова намерение. Към продажбата на активи в тази област трябва да се подхожда внимателно. Приватизацията невинаги е най-доброто решение, невинаги е най-доброто лекарство. Следя много внимателно ситуацията във ВМЗ-Сопот и целия военнопромишлен комплекс. Може да се каже, че съм ги взел на „ръчно управление“.

- Носи се слух, че ще се сменят и търговски аташета. Има ли нещо вярно?

- Да, категорично. При моите пътувания установих, че има търговски представители, които си вършат работата прекрасно. Но има и хора, които не знаят за какво са изпратени. Други с течение на времето са изградили резистентност към смяната на началниците и са се научили да правят добро впечатление, а ефектът от работата им е малък. Затова всеки поотделно скоро ще мине на атестация. Второ, реално тяхната работа е свързана с развитието на търговските връзки, а данните показват, че в рамките на ЕС те са добри. Така че трябва да насочим усилията си навън, би следвало да имаме по-малко търговски представители в ЕС и повече в трети страни.

- Значи ще има не само смени, но и съкращения?

- Министерството на икономиката и енергетиката се раздели на три, което означава, че трябва да се вместим в по-малкия бюджет. Затова ще закрием някои представителства в държави в ЕС, с които имаме добра търговия. Там посланиците също вършат много работа. Паралелно с това ще изпратим хора в други части на света - в САЩ, Канада и Мексико. Там в момента имаме точно трима човека. За цяла Южна Америка отговаря един, регистриран в Сао Паулу. От моите посещения в Щатите видях, че там към страната ни има изключителен интерес. И ние не можем да го покрием, въпреки че търговският ни представител във Вашингтон е много добър, идва от реалния бизнес и си върши работата. Но Америка е голяма. Голяма е и Канада и там инвеститорите не могат да бъдат информирани за това какви са възможностите за бизнес у нас. Същото важи за страните от Средния и Далечния изток.

- Не мога да не ви попитам за настроенията в коалицията. Каква е оценката ви?

- Давам положителна оценка. Работя добре с колегите от ГЕРБ, също с вицепремиера Ивайло Калфин. И като министър, и като председател на СДС мисля, че в Реформаторския блок имаме нужната политическа култура и сме се научили, че в коалициите нещата стават по-бавно и трудно. Трябва време да се смаже машината. Много пъти в Реформаторския блок бяхме обвинявани, че вървим по тънък лед, че ще се разцепим. Мина повече от година и половина. Наслушах се на какви ли не мрачни прогнози, но ето че те не се сбъднаха. Не се осъществяват и по отношение на управляващата коалиция.

- Кое е най-голямото предизвикателство пред правителството? Реформите в съдебната система ли, пенсионната или здравната?

- Много ще са предизвикателствата, не бих могъл да откроя само едно. Мисля, че с взаимна отстъпчивост, такт и по-малко емоции ще решим всички проблеми. Формулата е търпение и по-малко емоции.

- Как гледате на прогнозата на ДПС, че се върви към предсрочни избори? Обикновено, когато те кажат нещо подобно, то се случва.

- Вероятно на тях много им се иска, но към днешна дата нямам усещане нито в правителството, нито в парламента, че се върви към трусове, които водят към предсрочни избори. От друга страна, и за бизнеса, и за икономиката едни предсрочни избори ще са нещо лошо. Това ще е изключително лош знак и за чуждестранните инвеститори, които ще се отдръпнат. При всичките ми срещи с чуждестранни посланици и компании основното нещо, което подчертават, е желанието за устойчивост и стабилност както в областта на правовата система, така и в политическото управление.

източник в-к Преса


Tags: СДС, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...