Божидар Лукарски: За да може българите да усетят подобрението по джоба си, трябва да се развиват малките и средни предприятия

09.11.2014

Insert thumbГражданският съвет на Реформаторският блок не е искал оставката ми. Оказа се, че декларацията, която беше разпространена в медиите, не е истинска и не е подписвана от посочените хора. Това обяви в „Лице в лице” новият министър на икономиката Божидар Лукарски за критиките за номинацията му.

Той заяви, че кандидатурата му е срещнала подкрепата на СДС и като цяло на реформаторите и лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев е дал идеята за участието му в това министерство. „Не съм се договорил сам с Бойко Борисов”, подчерта той.

По думите му разпространената вчера декларация, в която беше обявяно, че реформатори не желаят Лукарски за министър, не е била подписвана от изброените под нея. Самият той е говорил с различни хора от Гражданския съвет, включително Мартин Димитров и Трайчо Трайков (бивш министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Борисов) и те са отрекли да са поставили името си под подобен текст.

Такава декларация няма. Всички в РБ подкрепят всички министри, даже говорим с някои хора и ми помагат”, допълни Лукарски. Той отново обясни, че има достатъчно експертиза за министър на икономиката и атаките срещу него са основно медийни.

„Сигурно ще прозвучи изненадващо, но една голяма част от европейските министри по икономиката са юристи и адвокати”, посочи той, като даде за пример колегите си от Белгия и Австрия. Лукарски подчерта, че и колегата му от най-силната икономика в Европа – Германия, е с единствено образование Германистика и е с професия гимназиален учител по немски.

„Държа да кажа, че министерството на икономиката е да създава среда и климат за развитието на тази икономика”, каза той при въпрос какъв е размерът на брутния вътрешен продукт на България, след което отговори и конкретно.

По думите му ликвидацията на КТБ не би следвало да се отрази драматично на икономиката, защото банковата система е стабилна. По думите му най-важното при този казус е възможно по-бързо да се изплатят гарантираните депозити.

Новият министър на икономиката подчерта, за да може българите да усетят подобрението по джоба си, трябва да се развиват малките и средни предприятия. По думите му в Европа те са гръбнакът на икономиката, а в България средно продължават живота си около 3 години. Лукарски изрази надежда да не се налага да кръстосва шпаги с министъра на финансите по тази тема.

Божидар Лукарски каза, че е готов ако не изпълни поставените му най-вече от Реформаторския блок задачи и загубя доверието на колегите си, да напусне поста.

Гледайте целия разговор във видеото на БТВ тук


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...