Дончо Златев: Трябва да съживим малкия и среден бизнес

17.05.2014

 

Insert full sizeКандидатът на Реформаторския блок за евродепутат Дончо Златев участва в дебат, организиран от Радио Бургас. Това беше първият от поредицата предизборни дебати, които ще се проведат в морския град. Първият диспут беше по темата "Европа за нас. Европейски фондове и европейски проекти през новия програмен период - приоритети."

Водещ: Г-н Златев, наистина парите ли са най-важното?

Златев: Парите не са най-важното. Най-важното е как те се харчат. Според нас, преди да отговорим как да се харчат тези пари, трябва да си отговорим на един много важен въпрос: Какво искаме да развиваме в България? Много често политиците, които са на власт отговарят „ще развиваме селско стопанство”, „ще развиваме туризъм”, но първо трябва да помислим „Кой ще работи” това, което управляващите искат да наложат като трайна тенденция в развитието на държавата. За да се направи една по-смислена стратегия за следващия програмен период най-важното, което ние в България трябва да направим е една сериозна и дълбока реформа в образователната ни система, защото според данни на БСК над 80% от завършващите студенти нямат поле за изява, т.е. те не могат да си намерят работа, защото тази професия или специалност, която завършват, не се търси на пазара на труда. Първото и най-важно, според мен, като представител на Реформаторския блок е да направим една сериозна реформа в образователната ни система. А доколко нашите представители в Европейския парламент ще защитават приоритетите на България, аз нямам и грам съмнение, че ще се справят, защото и г-жа Кунева, и г-н Малинов, и г-н Божидар Лукарски преспокойно могат да се „сборят” с представителите на големите държави. За нас най-важно в момента е след влизането в ЕП да убедим колегите ни от ЕНП и останалите европейски семейства, че час по-скоро трябва да се създаде единен Европейски енергиен съюз. Реформаторският блок е първата политическа сила от България, която подкрепи тази идея на премиера на Полша Доналд Туск. Това ще намали цените на газа и ще има конкуренция сред доставчиците. Чрез тези мерки и чрез този съюз България ще има шанс за по-сериозни позиции при договарянето с трети страни, които не са членки на ЕС.

9 партии и коалиции бяха заявили участието си в дебата, но в последния момент ГЕРБ и БСП са отказали да присъстват.

Златев: Въз основа на договорените средства трябва да помислим и какво ще се направи за съживяването на малкия и среден бизнес, който в последните години меко казано беше „смачкан”. Съфинансирането по европейски програми може само да помогне на малкия и среден бизнес, но първо трябва да си подредим нашата „къщичка” преди да търсим „майстори” отвън. Аз съм изненадан и озадачен от това, че парламентарно представените партии няма да участват в дебата, който водим в Бургас. Те за пореден път бягат от отговорност. За това бягство от отговорност, ние от Реформаторския блок, имаме само един отговор към тях – незабавна оставка!

Кои са основните приоритети на РБ?

Златев: Аз, като представител и на СДС, и на Реформаторския блок винаги съм твърдял, че младежката безработица е проблем номер едно. Смятам, че решаването на този проблем трябва да бъде наш основен приоритет. Допълнителните европейски средства за обучение на младите хора трябва да бъдат увеличени. Програми като „Студентски практики”, които предизвикаха сериозен интерес, трябва да бъдат подновени и продължени, а сроковете им да бъдат удължени.


Tags: Дончо Златев, МСДС

Още по темата

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...

thumb 30.05.2014

Дончо Златев: Няма да позво...

Интересно е, че българите, гласували в чужбина, са наредили Рефо...

thumb 25.05.2014

Дончо Златев: Гласувах за н...

Най-младият кандидат за евродепутат гласува в 9:30 ч.

thumb 15.05.2014

Реформаторският блок е един...

Стотици бургазлии изпълниха площада пред Общината и викаха „Побед...

thumb 24.03.2014 - Бургас

Дончо Златев влезе в евроли...

Обявиха листата на Реформаторския блок за Европейските избори

thumb 19.02.2014 - Бургас

Лидерът на младежкото СДС в...

Номинацията на 24-годишния студент Дончо Златев бе подкрепена с пъл...

thumb 04.05.2013 - Бургас

Дончо Златев, МСДС: Студент...

Държавата трябва да толерира отличните студенти без значение от у...