Реформаторският блок е единствената европейска алтернатива за България

15.05.2014

Insert thumbСтотици бургазлии изпълниха  площада пред Общината и викаха  „Победа” при откриването на кампанията на Реформаторския блок в Бургас. Тази вечер 5 невероятни музиканти подкрепиха петте политически партии, от които са реформаторите. В това голяма част от дошлите видяха символика, защото 5+5 прави  номера  на бюлетината на коалицията N 10.


Концертът на супергрупата „Фондацията”, в която блестят имената на Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански поднесе на бургазлии не само хитове, но и много послания. Между изпълненията на сцената се качиха водачът на евролистата на Реформаторския блок -  Меглена Кунева и колегите й Светослав Малинов, Божидар Лукарски, Радан Кънев, Николай Ненчев и Дончо Златев.
Преди концерта десетки граждани се срещнаха с тях в шатрата до Часовника и им пожелаха успех на 25-ти май.

„Скоро една жена ме спря и ми каза нещо много откровено: „Бийте ги”. И аз, въпреки че говоря кротко,  й обещах, че  „Ще ги бием”. Това не са просто избори, това са избори за продължаващото членство на България.  Яд ме е, че от 2007 година страната ни не се присъедини към нищо,  не се приближи дори стъпчица към европейската средна класа. България е болният човек на Европа, но знаете ли колко е хубаво една сутрин да се събудиш и да осъзнаеш, че почваш да оздравяваш, че можеш да направиш малко повече днес и още малко на следващия ден. Нека 25-ти май бъде първият  ден от  нашето оздравяване!”, призова Меглена Кунева, която е и лидер на Движение „България на гражданите”.

Тя си пожела след 20 години реформаторите да са също толкова добре смазана машина,  колкото и „Фондацията”. Кунева сподели, че е намерила много поддръжници на идеята България да стане съосновател на Европейския енергиен съюз.

„Нека си зададем  въпроса защо Европейският енергиен съюз е важен? Всъщност кой може да каже не на 30% по-ниски сметки за ток, кой може да каже не на това да знае каква ще е цената на тока след 10 години  и да направи  стъпката да стане предприемач”, попита риторично Кунева.

По нейни думи до 19 август страните от ЕС  могат  да  кандидатстват  за 920 000 000 евро, които ще бъдат разпределени между тези, подали  проекти, свързани с  енергетиката. Финансиране ще получат всички страни, които кандидатстват, но за съжаление България явно няма да го направи.

 „България е най-бедната страна в Европейския съюз, но въпреки това българите плащат най-високите цени на електроенергията и  най-високите цени за енергийни източници.  Точно в  момента,  в средата на кампанията,  ние виждаме как управляващите от БСП правят  всичко възможно да циментират  тези високи цени и да държат  българите бедни. Ние носим промяната! Ако Реформаторският блок успее на евроизборите, ще има предсрочни избори през есента”, каза вторият в листата Светослав Малинов.

Посланието на кандидата за евродепутат  Дончо Златев бе най-кратко, но и нахъсващо.

„Ако се чудите защо трябва да ни  подкрепите  на 25-ти май си отговорете на  въпроса  -  харесва ли ви Бургас? Ако отговаряте с да, това е,  защото Бургас е примерът, че ние знаем какво, как, кога и къде да направим! Гласувайте за Реформаторския блок, за да може и България да бъде най-добрата страна за живеене”, призова Златев, който е кандидат от Бургаски регион. Краткият му, но носещ емоционален заряд призив, накара събралите се да закрещят „Победа” отново.

Председателят на СДС Божидар Лукарски, който е трети в листата каза, че  Реформаторският блок е единствената европейска алтернатива за България и единствената политическа сила, която застава твърдо зад европейските интереси на България, за да бъде тя  неразделна част от ЕС и страна, чиято дума да се чува.

„Ние сме единствената  алтернатива, която не иска България да бъде ничия земя между Русия, Европейския съюз или Евразия. Ето защо призоваваме българите да направят своя европейски избор, за да стане така, че каквото е важно за България да е важно и за Европейския съюз”, добави  Лукарски.

Песента на  БТР „Няма връщане назад” и хитовете на   „Щурците” и ФСБ заредиха бургазлии с позитивизъм. Между призивите се прокрадна и една история, представена от председателя на ДСБ, която прозвуча повече като притча, притчата за Райна и НЕК.

„Райна, за която ще ви разкажа,  си загуби павилиона.  Взеха го лафкаджиите, но тя го загуби, защото получи  инсулт и не можа  да си подаде  отчета за приходите и разходите в НАП. Само че в срока, който Райна не си е подала отчета, НЕК  също не са подали своя. За тях няма да последва нищо. Това е да не сме равни пред закона, големият  да мачка малкия и да взима  хляба  на хората от ръката.  Затова сме тук, за да се борим за равенство”, каза Кънев.  

Освен политиците,  на сцената се качи и един обикновен човек, но  с необикновена история. Редом до лидера на БЗНС Николай Ненчев застана възрастен мъж, който не каза и една дума, но просълзените му очи казваха всичко.

„Човекът до мен се казва Атанас Костандиев и  живее наблизо. Той  е прекарал 20 години в комунистическите лагери и затвори, защото е вярвал с свободния дух, демокрацията и единна Европа. Ние, от Реформаторския блок, сме негови последователи, последователи  на този български упорит дух, който не се прекланя пред нищо.  Днес  Атанас е поддръжник на Реформаторския блок и това е радост за нас”, каза Ненчев.

 Insert thumb


Tags: Реформаторски блок, МСДС, Дончо Златев, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 14.06.2018

Младежи от СДС дариха кръв ...

Председателят на Инициативния комитет за възстановяване на МСДС Дон...

thumb 22.05.2018

Младежи обсъдиха във Варна ...

Дончо Златев и Георги Спасов от работната група за възстановяване н...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 30.04.2018

Младежи от СДС обсъдиха бъд...

Младежи от МСДС взеха участие в младежкия дебат "Накъде отива Европ...

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 04.04.2018

Младежите от СДС създадоха ...

Идеята на младежите е подкрепил лично и Президентът (1997 -2002) Пе...

thumb 02.04.2018

Божидар Лукарски в ефира на...

На 3 април /вторник/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участ...

thumb 22.03.2018

Участие на Божидар Лукарски...

На 23 март от 07.40ч. председателят на СДС Божидар Лукарски ще учас...