Божидар Лукарски: Реформаторският блок вече е сериозен фактор

31.01.2014

Insert thumbПоддържаме идеята за референдум по повдигнатите въпроси от президента Росен Плевнелиев. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски в Политическо студио LIVENEWS. „Голяма част от тези теми са част от предложенията на Реформаторския блок за промени в изборната система.”, допълни той.

„Хубаво е да се проведе референдум за задължителното гласуване. Тук няма ясно становище в Реформаторския блок. Лично аз и моите колеги от СДС подкрепяме идеята за задължителен вот, тъй като той може да оздрави избирателната ни система.”, коментира гостът в студиото.

 „Като политик от дясното пространство смятам, че сме на прав път след като основните ни политически опоненти реагираха по този начин след обръщението на Росен Плевнелиев. Резонно е, когато има партии с твърд електорат, при задължителното гласуване те да получат по-нисък процент.”, обяви още Лукарски

Относно изказването на Борисов, лидерът на СДС обяви: „Не искам да коментирам Бойко Борисов. Нека той да отговори какво имаше предвид, когато каза, че е готов да бъде патерица на Реформаторския блок. Усещам някаква иронична нотка в неговото изказване.”

 „Обиден съм от подобни квалификации, които ни представят като патерица на когото и да е било. Нашата амбиция е да управляваме България с нашите шест стъпки, които са заложени в програмата ни.”, добави той.

 „Не съм привърженик на хипотезите в политика. Никой не може да каже какво ще се случи след изборите. Ако нашата програма бъде подкрепена от всеки, дори и от ГЕРБ, то тези формации са добре дошли при нас.”, продължи Божидар Лукарски.

Председателят на СДС говори и за появата на АБВ на политическото пространство: „Не мога да преценя дали е добра или лоша появата на АБВ. В никакъв случай Реформаторският блок не би си партнирал по каквито и да е било стъпки с АБВ. Много е важно кой ще води листите на движението на Георги Първанов. Ако Ивайло Калфин води листа на АБВ, много ми е интересно кой ще води тази на БСП.”

„Не бих искал да се ангажирам с точно число. Ще се борим колкото се може повече евродепутати да вкараме. Ако вкараме два или повече евродепутати, това ще бъде успех за Реформаторския блок. Ако обаче нямаме свой представител в Европарламента, това ще бъде един голям неуспех за нас.”, допълни гостът в Политическо студио LIVENEWS.

 „Сегашният вариант на Реформаторския блок не е окончателен. Отворени сме за всякакви организации, стига те да подкрепят нашите стъпки за реформи в България. СДС като партия е в много тесни връзки с Европейската народна партия. За нас връзката с ЕНП е изключително важна.”, коментира той и разкри: „Аз мисля, че състоянието на структурите на СДС е добро. Дори се наблюдава едно възраждане. Много от нашите членове се върнаха. Има немалко хора, които са готови да работят за СДС. Особено в провинцията има едно съживяване на партийните структури на нашата партия.”

„СДС е една марка. Ще се опитам да привлека всички симпатизанти и хора, които са работили за тази кауза.”, коментира той.

 „Който се притеснява от компроматни войни, изобщо няма смисъл да влиза в политиката. Аз лично съм готов за такава компроматна война. Определено и управляващите, и опозицията ни взимат като сериозен противник, защото много често ние сме в тяхното полезрение. Вече сме сериозен фактор”, обяви Божидар Лукарски.

Председателят на СДС коментира и състоянието на българския футбол: „Не съм единственият в управлението на СДС, който е запален по спорта и футбола. Нашата партия изостава като отношение по проблемите в българския спорт. Би ми се искало да предложим промени в Закона за физическото възпитание и спорта.”

Гостът в Политическо студио LIVENEWS не подмина и темата за протестите в Украйна: „Не мисля, че нашите протести бяха по-малки от тези в Украйна, тъй като нашата държава е с по-малки мащаби. Нашите протести продължиха доста дълго и е нормално да се изтощят физически или да придобият други форми.”

 Видео от Livenews вижте ТУК

 


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...