Божидар Лукарски: ЕНП не е повод за близост с ГЕРБ

21.01.2014

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за в-к "Труд"

- Откъде това самочувствие на Реформаторския блок, г-н Лукарски, да заявявате, че ще имате 4-има евродепутати на изборите през май? Социологията на този етап не ви дава шанс  за толкова висок резултат и ако не прескочите летвата, която сами си поставяте, не рискувате ли всеки резултат под заявения да се тълкува като изборен провал?

 

- Аз мисля, че да поставяме някаква конкретна математическа цел колко евродепутати да имаме след изборите през май е рисковано. Моята прогноза и цел на изборите е колкото повече - толкова повече. Но това не значи трима, петима, двама или шестима евродепутати. Реформаторският блок трябва да работи за  най-добрия възможен резултат, без да фиксира числа предварително. В противен случай има риск да паднем от високо, което много пречеше на партиите в дясно през годините. Затова съм по-предпазлив от колегите си. Тяхното изчисление идва от актуални социологически проучвания, които обаче отчитат по-висока избирателна активност. На евроизбори обаче активността не е висока. И няма тенденция това да се промени, а аз предпочитам да се доверявам на практиката.

 

- Листата за европейския вот на Реформаторския блок трябва да е готова през февруари. Критерии за номинациите по мярката на Меглена Кунева ли са скроени?

 

- Категорично не пишем критерии по мярката на г-жа Кунева, но при всички положения  от всички личности в Реформаторския блок тя има най-голям опит в европейските институции. А това е потенциал, който трябва да се използва. Със сигурност и един от критериите при номинациите е кандидатите да имат европейски опит. А всяка партия ще номинира хора, за да запълним цялата листа от 18 места. 

 

- Тези дни лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма проблем да наложи с десните избиратели Кунева за водач на листата, въпреки че тя трудно минава за дясна кандидатура с оглед наминалото. Сред избирателите на СДС как стои въпроса?

 

- По същия начин стоят нещата и в СДС. 

 

- Една от целите на евровота е да се претегли подкрепата за управляващите - тоест Реформаторите излизате на този вот с идея резултатът му да доведе до оставка на кабинета "Орешарски" - нали така?

 

- Точно така.

 

- Добре, как ще отговорите на симпатизантите си, особено на десните хора, а и на гласуващите въобще, ако вадите като оръжие срещу кабинета "Орешарски", срещу Станишев и ДПС, евроминистърът от кабинетите на НДСВ и ДПС и на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев?

 

- Аз не мисля, че това е някакъв проблем. А и Станишев не е част от настоящото правителство.

 

- Станишев и БСП са мандатоносител на кабинета "Орешарски".

 

- Така е, но аз не мисля, че трябва да робуваме на тези неща. Г-жа Кунева е била министър в правителства, които събираха и центристки вот. Реформаторският блок в момента също е коалиция, която събира центристки вот и разтваря дясното, демократичното ветрило. А и да не забравяме, че тя не е била министър нито на БСП, нито на ДПС, а беше от НДСВ.

 

- Това беше и едно от обвиненията към Реформаторския блок от партия "Синьо единство" и евродепутатът Надежда Нейнски - че вместо да се отстоява дясното либералният курс надделява. И това доведе до разделение, макар да не стана ясно вие ли изгонихте "Синьо единство" или те сами си тръгнаха. Или и двете.

 

- Не мисля, че такава дискусия за дясното изобщо съществува, тя беше създадена изкуствено. Реформаторският блок от самото начало говори за себе си като за обединение на хората от демократичното пространство, а това включва не само десни партии. Никога блокът не е замислян като чисто десен. При нас има и по-центристки партии. Не искам да коментирам "Синьо единство", но те създадоха тази изкуствена дискусия и само те участваха в нея. 

 

- Ако е така - с каква цел са го правили?

 

 - Този въпрос трябва да го зададете на тях. Вероятно са търсили някаква форма на оправдание за бъдещи свои действия.

 

- Отнасяте доста остри критики заради опитите ви за сближаване с ГЕРБ - защо? Нещо промени ли се у ГЕРБ, че заслужиха намек за промяна в отношението ви?

 

- Темата  ГЕРБ се експлоатира доста манипулативно. Няма никакви опити за сближаване между Реформаторския блок и ГЕРБ. Това е категорично и ясно заявено достатъчно пъти от Реформаторския блок. Това, че има заявка за общи действия с всички формации, които искат оставката на това правителство, сред които е и ГЕРБ, не означава заявка за бъдещи действия и сближаване  на друго ниво.

 

- В такова сближаване дори може да се търси логика - ГЕРБ е сестринска партия на СДС и ДСБ в Европейската народна партия, евродепутатите ви са част от една и съща фракция.

 

- Ако това е реална основа за сближаване - в ЕНП е и Земеделският народен съюз, чийто лидер Румен Йончев е депутат от "Коалиция за България". И с тях ли трябва да се сближаваме по тази логика?

 

- За г-н Борисов и г-н Цветанов ЕНП си е аргумент - това е основанието, на което ГЕРБ ви подават ръце. 

 

- И аз, и г-н Кънев, и евродепутатът ни г-н Светослав Малинов достатъчно ясно сме обяснили и пред лидерите в ЕНП, че фактът, че с ГЕРБ сме от едно политическо семейство в Европа не означава нито, че ще ходим заедно на избори, нито, че ще правим коалиции. Просто това не е достатъчно условие. В Гърция, Швеция, Италия също има по няколко листи на ЕНП, но това никого не смущава. Между другото тук е мястото да вметна, че г-н Малинов вече официално е декларирал, че не е евродепутат от ДСБ, а от Реформаторския блок и това е прието и добре оценено от ЕНП.

 

- Заявката в началото на годината бе, че след Ивановден ще има избрано ръководство, Изпълнителен съвет, говорител на Реформаторския блок. Мина и Атанасовден, но как е се управлява коалицията не е ясно - защо? Не успявате да разпределите местата или какво?

 

- Мисля, че този въпрос ще бъде решен до края на месеца, вероятно още тази седмица.

 

- Коя е по-добрата формула за говорител - партийно лице, говори се за лидера на ДСБ Радан Кънев, или да изберете човек от Гражданския съвет, не партийно оцветен?

 

- За мен лично по-добрият вариант би бил говорителят да е от гражданите. Друг въпрос е, че няма мераклии. Канили сме такива хора, водили сме разговори, няма да ви кажа конкретни имена, но така или иначе нямаше желание от тяхна страна да се нагърбят с такава функция. Така че говорителят най-вероятно ще е партийно лице. 

 

- В десницата често, ако при обединение някоя от формациите има превес във високите постове, това създава проблеми. Не рискувате ли добрите отношения, ако постът се заеме от партиен лидер?

 

- Това са нормални неща, когато става дума за коалиции, но в крайна сметка се опитваме да преодоляваме подобни емоции, които никога не са продуктивни. В Реформаторския блок успяваме да постигнем партийни и граждански баланси, така че да се избегнат всички грешки от миналото.

 

- Ако е вярно, че няма да се сближавате с ГЕРБ извън искането на оставка на кабинета "Орешарски", какъв е план Б за управление, ако не с ГЕРБ? Да допуснем, че постигнете някога предсрочни избори - социолозите не дават шанс към момента да вземете властта сами - няма как с около 7% подкрепа. Тогава какво?

 

- Ние се надяваме след предсрочни избори да управлява Реформаторския блок. Имаме и ясни стъпки какво трябва да се направи - кратък мандат на този кабинет, бързи и спешни реформи и подготовка на нова конституция. Ако ГЕРБ подкрепи управление с нашата програма - толкова по-добре. Социолозите в момента ни дават 7 % подкрепа, но до парламентарните избори вярвам, че тя ще е много по-мащабна. Аз самият вече съм скептичен, че можем да постигнем избори 2 в 1. Но съм убеден, че резултатите от европейските избори ще доведат до оставка на кабинета "Орешарски". Очаквам БСП и ДПС да се сринат като доверие, още повече с появата на втора лява листа на АБВ. Това са процеси, които бяхме свикнали досега да гледаме в десницата. И знаем докъде водят. Това със сигурност ще удари по резултатите на БСП. В левицата има борба на две лобита кое да бъде по-близо до обръчите от фирми, както ги наричаше Доган, до разпределението на печалбите и постовете. 

 

- Преди няколко дни Борисов каза, че Първанов е по-опасният противник от БСП, но с него и хора като Калфин може да се говори за обединение около национални приоритети. Да си представим хипотетично, че след избори РБ управлява, подкрепен от ГЕРБ. Как ще ви понесе ако лидерите на ГЕРБ и АВБ седнат на една маса за консенсус по "национални приоритети"?

 

- Такъв развой на събитията няма да ни понесе. Отношението ни към АБВ е същото, каквото и към БСП. ГЕРБ си имат тяхна линия и ако искат да си разговарят с АБВ - това е техен проблем.

 

- Имате екзотична идея за промени в Изборния кодекс - да не се изплащат социални помощи или те да са по-ниски, ако получателите им не гласуват на избори. Наистина ли смятате, че това ще доведе до по-висока активност?

 

- Да, има такава идея, но тя е чисто партийна - на СДС. В рамките на Реформаторския блок текат дебати дали е разумно да се подкрепи и отстоява вариант за въвеждане на задължително гласуване или не. Обсъждат се най-различни идеи - и със санкции за негласуващи, и с бонуси за гласуващите, но няма единно мнение - има и гласове "за", има и гласове "против". Позицията на СДС е "за" задължително гласуване, което не е новост в Европа.

 

 



Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...