Костадин Марков: Бургазлии трябва да решат бъдещето на „Альошата”, а не политиците

29.12.2013

Insert thumbРазгорялата се около Коледа война на паметниците в Царево и в Бургас предизвика покачване на напрежениетои доведе до ново разделение на хората. В Царево споровете избухнаха с пълна сила около бъдещето на бронзова статуя на тракийска богиня и на скулптора от времето на социализма в центъра на града. В Бургас паметникът на Съветската армия, наричан Альоша, стана част от кампания в социалната мрежа за демонтаж и преместване някъде из периферията на града. Това доведе до сериозно активизиране на БСП. Общинският лидер на левицата Евгений Мосинов, а след това депутатът Димчо Михалевски се вдигнаха в защита на монумента.

Потърсихме за мнение зам. кмета по строителството в Община Бургас Костадин Марков, който е и зам. председател на СДС за цялата страта.

Като зам. кмет по строителството ще ни кажете ли дали Общината има някакви намерения да прави нещо с паметника на Съветската армия?

Не. Общината няма никакви намерения да прави каквото и да е било с паметника. Единствено изразих лично мнение, че ако има подобна инициатива за демонтаж, бих я подкрепил. Хиляда пъти уточних, че това може да се случи само след широко обоществено обсъждане, защото прекалено много хора се интересуват. Изкуствено се създават предпоставки за противопоставяне.

В плановете за реконструкция на площадното пространство имало ли е изобщо вариант да се демонтира и премества паметникът?

В рамките на шегата мога да кажа ,че тайно съм се надявал нещо да стане, но това е само в рамките на шегата. Разбира се ,че нямаме такива планове. Работи се по одобрен проект, който не включва по никакъв начин премахването на паметника.

Освен представител на администрацията вие сте и политически лидер. Как мислите? Хората или политиците трябва да решат бъдещето на паметника?

Смятам, че гражданите трябва да решат този проблем. Отдавна смятам, че този паметник не носи някаква емоция на който и да е било в града, нито някакви сантименти. Все пак обаче това е монумент, който дълги години стои в центъра на Бургас и при всички случаи гражданите трябва да кажат искат ли да бъде преместен или да остане там. В никакъв случай не говоря за разрушаване. Само за преместване като опция.

източник: Бургаски репортер


Tags: СДС, Костадин Марков

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...