Божидар Лукарски: Станахме свидетели на едно фалшиво премерване на сили от страна на БСП и ГЕРБ

18.11.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС Божидар Лукарски, в предаването на ТВ7 "Оригиналът".

Иван Гарелов, водещ: Представям Ви лидера на СДС Божидар Лукарски. Здравейте.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Здравейте.

Водещ: Тази седмица беше много важна за вас, имам предвид за Реформаторския блок. Взехте изключително важното решение да се явите като коалиция на европейските избори и на всички бъдещи, доколкото знам. Все пак не закъсняхте ли с подготовката за евро изборите, нямате много време. Готова ли вече листата с евродепутатите като че ли при вас решенията се взимат малко сложно...?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Всъщност не тази седмица взехме решението за коалиция, а преди две седмици, но това не означава, че наистина не закъсняваме. Факт е, че една нормална подготовка за евро изборите отнема около 6-7 месеца, така че ние сме вече в кризисния период. В този смисъл наистина може би леко закъсняваме, затова гледаме да наваксаме с времето. Искам да внеса едно уточнение, че все още не сме взели решение дали ще се явяваме в този формат, в който се подготвяме и за местните избори, но това е желанието на по-голямата част от хората.

Водещ: Това важи само евро изборите, така ли?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Разговорите, които водим засягат европейските избори и парламентарните избори, като тенденцията е да прерасне и за президентските и местните избори.

Водещ: Каква е основната ви цел? Как се виждате в бъдещия парламент?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Това сме го казвали многократно всичките лидери на партиите от Реформаторския блок. Нашето желание е да управляваме и да бъдем първа политическа сила. Дай Боже това да се получи, като всичко зависи и от това кога ще бъдат тези парламентарни избори, защото по една или друга причина, за добро или за лошо, ние все още не сме в предизборна ситуация.

Водещ: Все пак за добро или за лошо е?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Според мен за обществеността и за българските граждани е за лошо.

Водещ: Предлагам да видим нашата анкета със „100 – те лидери на общественото мнение”.

(излъчва се репортаж)

Така, гласуват ви доверие лидерите. Какъв е приносът на СДС в този Блок, освен запазената марка?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Това, което остава като усещане в мен след проведените, през тези три месеца, разговори с колегите е, че ние по места имаме доста добри структури. Това беше учудващо и за мен като новоизбран лидер, понеже нямах детайлно наблюдение извън София и София – област. Другото, Вие го споменахте, запазената марка, споменът на хората от митингите от 90-те години, романтичната представа за автентичното дясно, на което е носител СДС. Това е не малкия ни принос в Реформаторския блок.

Водещ: Очаквате ли да се радикализират протестите?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Следя много внимателно анализите на социолозите, които прогнозират бурен протест, радикализация, когато дойдат първите сметки за парното и за тока през зимата. Това не е далеч от нормалната логика. Не ми се иска да се стига до прекалена радикализация, но е логично това да стане през зимата.

Водещ: Може би и на следващия ми въпрос ще кажете, че сте отговаряли неведнъж, но понякога забелязвам промяна, на няколко пъти сменяте отношението си към възможното партньорство с ГЕРБ? Какво е последното?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Аз лично не съм сменял позицията си, както и Реформаторския блок. Отношението ни към ГЕРБ е, че в този му вид, независимо от очакванията, не се е реформирал по начина, по който го иска българското общество. Те носят определена вина за сегашното състояние и са част от статуквото, част са от проблема, а не от решението. Разбира се, там има доста читави хора, има доста добри специалисти и експерти и с тях по принцип може да се работи, но не и в сегашното състояние на партията ГЕРБ.

Водещ: Благодаря Ви за този отговор, защото има промени в мненията и становищата на други лидери на Блока. Например, г-жа Кунева доста изненадващо каза, че ако господин Борисов си бил признал за миналото си още преди да се занимава с политика, това можело да изчисти пътя за сътрудничество с ГЕРБ. По този начин тя приема, че управлението на ГЕРБ е приемливо, поне аз така го разбирам.  

Можете ли да кажете какво постигнахте в Брюксел? Дадоха ли ви някакви напътствия от ЕНП, препоръчаха ли Ви партньорство с ГЕРБ?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Определено не. Нито с г-н Дол, нито с някои от евродепутатите от ЕНП, нито ние от СДС, а мога и да кажа за колегите от ДСБ, не сме получавали някакъв натиск от страна на ЕНП за сътрудничество в ГЕРБ. Друг е въпросът, че имаше реакции от страна на ЕНП вследствие намесата на евродепутатите от Синята коалиция и на евродепутатите от ГЕРБ по отношение разправата със студентските протести, която съвпадна по време с избора на новия председател на ЕНП. Имаше нарочна декларация от страна на г-н Дол в подкрепа на тези протести и осъждане на полицейската разправа.

Водещ: Днес слушах по телевизията г-жа Първанова, новоизбраният лидер на НДСВ, която твърдеше, че ЕНП гледат на г-жа Кунева с лошо око, не биха я допуснали в техните редици. Има ли нещо такова?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Първо не знам до какъв етап са стигнали разговорите на ДБГ с ЕНП, но доколкото разбирам те напредват. Не знам откъде г-жа Първанова прави тези изводи. Изключително ми е интересно, тъй като тя е председател на партия, която няма нищо с ЕНП. Не сме разговаряли по този въпрос и на нас не ние обяснявано като членове на РБ, че ДБГ не може да бъде част от ЕНП.

Водещ: Много Ви благодаря за този разговор. И последно да Ви попитам, какво ще кажете за двата митинга, които се проведоха вчера?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Според мен, това е фалшиво премерване на сили и от двете страни. Чухме едни числа  за събрани хора, които са доста далеч от реалността. Съгласен съм с казаното от събеседника преди мен, че това е опит за паритет, показване на сила, което беше излишно на фона на двубоя между Левски и ЦСКА.

Водещ: Още веднъж Ви благодаря.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Благодаря Ви и аз.

Виж видео от ТВ7 ТУК


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...