Божидар Лукарски: Президентът се забави със свикването на КСНС по повод кризата с бежанците в България

08.11.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС Божидар Лукарски по актуални политически теми в ефира на радио "К2"

Клара Маринова, водещ: В този час продължаваме разговорите, анализите, коментарите в ефира на радио К2. Мой събеседник е председателят на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски, една от партиите в Реформаторския блок. Здравейте г-н Лукарски.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Здравейте, добър ден и на слушателите на радио К2.

Водещ: Как се чувствате Вие председателят на СДС, самата партия СДС и целия Реформаторски блок в тази изключително наситена със събития ситуация в България? От протести до бюджет, през бежанска вълна?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Всички се чувстваме нормално, в частност и аз. Нормална седмица за динамичен ритъм на натоварена политическа година.

Водещ: Да започнем със студентската стачка, студентските протести, окупацията на Софийския университет, последвала от окупацията на още ВУЗ-ве в София и в страната. Знаете ли, много силно се впечатлих като видях на вратите на Софийския университет вериги. След това бяха махнати, но верига на вратите на Алма Матер, как Ви изглежда това? Вие сте възпитаник на Софийския университет, нали?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Точно така, завършил съм право в Софийския университет. По време на моето следване аз не успях да участвам в нито една от стачките, защото точно в периода, когато бях студент между 1991г. и 1996г. още не се бях случили събитията, а през 1997г. вече се бях дипломирал.

Водещ: Само за секунда ще направя една вметка. Оказа се, че досега е имало пет окупации на Софийския университет и аз казвам, че за 20 години пет окупации, това означава, че се пада по една окупация на един випуск. Явно Вие сте попаднал във випуск без нито една окупация.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Аз съм попаднал точно между окупациите.

Водещ: Така. Да продължим нататък. Окупиран е Софийския университет, не е ли прекалено крайна тази мярка, г-н Лукарски? Вие като политик и като човек как я оценявате?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Честно да Ви кажа не смятам, че е крайна. Самата Вие казахте, че Софийския университет е бил окупиран пет пъти, така че след като за времето на прехода толкова пъти е бил окупиран означава, че мярката не е толкова крайна. Въпросът е как искат студентите да изразят своето недоволство и смятам, че те имат правото да изберат предпочитания от тях метод при положение, че голяма част от техните колеги ги подкрепят.

Водещ: Вече прозира, че гарантите, а и помощниците на студентите в тази политическа акция сте вие от Реформаторския блок. Тази вечер ние ще предаваме пряко митинг, на който ще бъдат и ще говорят представители на Блока. Смятам, че и това е по-правилно – да се чуе студентите кого харесват като политици и кои политици подкрепят студентите. Смятате ли, че вие сте тези, които ще отговорите на високите изисквания на студентите за морал в политиката, за истинска и реална борба с мафията, с олигархията, със задкулисието. И ако смятате, че сте вие, защо?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Лично моето мнение е, че във Вашия въпрос всъщност се съдържаше и отговора. Има два аспекта, кого подкрепяме ние и с кого се отъждествяват студентите. Това, че ние от Реформаторския блок ги подкрепяме и че голяма част от целите на РБ съвпадат с исканията на студентите е едната страна на въпроса. Другата страна на въпроса е кого ще припознаят студентите и в никакъв случай не твърдя, че на всяка цена трябва да е Реформаторският блок. А то и не е така, защото голяма част от студентите казаха, че не искат да бъдат отъждествявани с никакви политически партии и течения. Миналата седмица дори се засякоха нашия митинг, който беше „НЕ НА АПАТИЯТА!” с част от ежедневния митинга на студентите пред СУ и те издигнаха лозунги, че не искат никакви политици. Аз ги разбирам и уважавам това тяхно искане и смятам, че ние не трябва да се намесваме политически в техния протест, въпреки че отново искам да подчертая, че ние си поставяме едни и същи цели и поставяме едни и същи искания. Друг е въпросът по какъв начин ги поставяме.

Водещ: Вие сте млад човек, но вече сте партиен лидер може да им дадете съвет – как да се предпазят от това младежката енергия да не се използва за неясни, а в някои случаи, и за ясни политически цели?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Аз смятам, че те го правят по един доста сполучлив начин, като избягват да се срещат с политици, както в ляво, така и в дясно и центъра. Нормално е някои от тези, които провеждат студентската стачка и окупацията да влизат персонално в някакви политически игри с тази или онази партия, но смятам, че това по принцип не е правилно. Отново повтарям, че ние от Реформаторския блок и аз в частност ги подкрепям морално и не искам да се възползвам нито от техния протест, нито да съм някаква действаща фигура, която да води студентите към определени действия. Оценявам и толерирам тяхното поведение, но от това, че ги подкрепям морално, не означава, че бих ги подкрепял по някакъв друг начин.

Водещ: Направи ми впечатление, че някакъв списък „Враговете на народа” се движи в общественото пространство, в някои интернет сайтове. Вие като юрист, като политик, а и като активен общественик смятате ли, че 21 век, в своята 13 година трябва да се свързва с подобни списъци?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Честно казано не смятам, че трябва да се разпространяват такива списъци.

Водещ: Напомням ми нещо на методите на Берия?

Божидар Лукарски, председател на СДС: То го има още от Римската империя, от времето на Цицерен и от диктатурата на Римската империя. Явно цикличността на историята си казва думата, но смятам, че в 21 век в една страна – член на ЕС не бива да се действа по този начин.

Водещ: Аз вътрешно съм много разкъсана от две тези. Едната теза е, че напълно подкрепям исканията на студентите, защото на всички ни писна, ама наистина ни писна, от задкулисието, от неморалността в политиката, от тези стари муцуни, които непрекъснато се въртят от 10 ноември 1989г. досега. С това подкрепям действията им, в същото време пък се поставям на мястото на родители, които плащам непосилни такси във ВУЗ-вете, представете си една нулева академична година. Как да се разреши според Вас, тази дилема, г-н Лукарски?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Вижте, въпросът с нулевата година и с плащането на такси аз по принцип го разбирам. В моята кантора, знаете, че съм юрист, имаме стажант и аз го попитах каква е таксата. Тя не е толкова непосилна за средностатистическия българин, като това не означава, че трябва да се правят еквилибристики с парите на хората. Според мен, обаче се спекулира с темата, че ако има нулева година, парите, платени за такси ще отидат на вятъра. Нормално, ако се обяви нулева година, парите на студентите да се върнат или да бъдат приспаднат от таксата за следващата година. Така, че аз не приемам този аргумент за достатъчно сериозен за контраудар срещу протестите и окупацията.

Водещ: Много ме измъчва и още една мисъл. В Закона за висшето образование изрично е записано, че територията на висшите учебни заведения, които са автономни, не бива да се развива политическа дейност. Вие като юрист намирате ли разминаване между закона и действията на студентите и окупацията днес?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Много е тънка границата, за да може да се прецени. Отново обръщам внимание, че студентите в голямата си степен поставят като основни публични искания, свързани с прозрачност в политиката. Това в своята същност не бих го нарекъл като чисто политическо искане. По скоро бих го нарекъл искане за гласност, демокрация, като се връщаме в добре познатите постулати от 90-те години на миналия век. Смятам, че не се злоупотребява с политическата тема и те не искат да бъдат олицетворявани с нито една политическа сила, включително с Реформаторския блок, показва, че не водещо е политическите цели, които карат студентите да протестират.

Водещ: Вероятно аз не се изразих достатъчно ясно. Става въпрос за окупацията, а не за исканията, които се поставят. На ръба ли е или не факта, че се окупира по политически съображения университетска сграда?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Аз отново казвам, че основните искания не са политически. Те са чисто човешки и смятам, че е нормално, щом се прибягва до тази мярка, това да се наложи като традиция в българското демократично общество след прехода.

Водещ: Вас непременно ще Ви попитам, като представител на традиционната десница след 10 ноември 1989г., защо така се случва, че 20 и няколко години едни и същи лозунги се издиган. Вие сте били малък, но сигурно помните началото на 90-те години, когато отново лозунгите бяха срещу мафията, срещу олигархията, срещу патрокрацията, за чистота в политиката, за прозрачност, честност и демокрация. Тогава майките и бабите, бащите и дядовците, днес вече децата и внуците издигат същите лозунги. Какво се случва в тази наша държава?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Явно се наблюдава цикличност на историята. Аз, обаче, бих Ви поправил, защото основните лозунги, които се издигаха, когато аз бях млад на 17-18 години, всъщност бяха срещу член 1, срещу еднопартийната система. Неща, които са малко по-различни от противодействието срещу олигархията и мафията днес. Вярно е, че тогава ставаше въпрос за съвсем друг вид гласност. Ставаше дума за всеобща гласност, защото знаете много добре, че нито едно лично мнение нямаше достъп до медиите. Сега става дума по-скоро за прозрачност в политиката, не толкова за гласност. Може би не използвах правилния термин.

Водещ: Още нещо много силно се дискутира тези дни, студентските протести днес продължение ли са на летните протести от юни месец 2013г.?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Не бих казал, че са продължение, защото се осъществяват от друг тип хора на академично ниво. Едните бяха на площада, другите са вътре в Университета. Факт е, че хората, които все още протестират пред Народното събрание се присъединяват към протестите на студенти и при това по мое наблюдение става съвсем радушно, означава, че има някаква връзка между този вид протести. И отново можем да го търсим в припокриването на исканията на едните и на другите.

Водещ: Не си ли поставиха прекалено високи искания студентите? Разпускане на Народното събрание, оставка на правителството и ако не ги получат, какво ще направят, накъде ще се тласне това младежко недоволство, как ще се излезе от тази точка на почти пълна безизходица? Не виждам признаци правителството да си подаде оставка, още повече депутатите да отиват към саморазпускане?

Божидар Лукарски, председател на СДС: За съжаление и аз не виждам подобни признаци, но това не означава, че исканията на студентите не са справедливи. А как ще продължи протеста и как ще продължи начина на изразяване на това мнение не мога да кажа, а и не искам да бъда съден за подстрекателство. Нямам подобни претенции.

Водещ: Бежанската криза, кой, как и защо направи така, че България отново да е изненадана по един толкова голям проблем? Две години върви войната в Сирия, а ето днес България е изненадана, че няколко десетки хора преминават ежедневно нейната южна граница.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Няколко са основните проблеми. Най-вече е неготовността на правителството да се справи с такъв проблем, който отдавна имаше индикации, че може да се разрасне в страната. Подобен проблем се разви и в Турция и то не е от вчера. Ние трябваше да вземем мерки и отново действията на правителството са пост фактум. Необходими бяха превантивни мерки, а не сега, когато бежанската вълна и кризата с тях в България тотално се разрасна. От друга страна, според мен вина носи и Президента на Република България, който толкова се забави със свикването на КСНС. И не на последно място е неглижирането на факта какво се случва с т.нар. каналджии и идването на нелегални имигранти. В последните дни ние говорим непрекъснато за проблем с бежанците в България, но проблема е с голямата вълна нелегални имигранти, които не са бежанци от войната в Сирия, а са от други раси и държави и по същество са икономически имигранти, а в голяма степен част от тях са и криминални имигранти. Отново искам да подчертая, че в момента отново се преекспонира проблема от някои партии с националистическа насоченост, като се използват случаи като този с нападението на Виктория и други подобни случаи. Проблемът се преекспонира и се опитва да се пренесе от политическата криза в страната ни на територията на бежанския проблем и нарастването и насаждането на ксенофобия и на дълбоко националистически твърдения, които са вредни за нашето общество и за държава, част от Европейския съюз.

Водещ: Продължавам нататък по „политическия конспект”. Проектът „Южен поток”, един проект, който от правителствените среди твърдят, че е изключително полезен за България с допълнителни инвестиции в нашата страна, разкриване на допълнителни работни места. В Москва даже се чуват твърдения, че Милер е предал интересите на руската страна. Вие как го оценявате и наистина ли има голямо значение за България, в това число и за диверсификацията на газовите доставки, защото наистина по тръбата ще тече не само руски газ?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Вижте, проблемът с Южен поток не е еднозначен, но ние от Реформаторския блок все още не сме излезли с твърдо становище, въпреки че от ДСБ и ДБГ го направиха, казаха своето мнение и осъдиха проекта. Мнението на Съюза на демократичните сили е по-резервирано, но искам да кажа отново, че въпроса с проекта „Южен поток” не е еднозначен, дали е вреден или полезен за България. При всички положения това, което Вие изброихте са плюсове и трябва да стане ясно, че крайната дестинация на проекта е Италия. Ние не сме срещу подобни енергийни проекти, като основно развиваме тезата, че проекта, който трябваше да бъде осъществен е „Набуко”, но при всички положения, че това не става остава само  „Южен поток”. Но при всички положения това, което губи голяма тревога е непрозрачността на договора. Другият проблем, който виждам да е свързан с „Южен поток” е, че не ясно как точно ще се изпълняват поръчките по осъществяването на самия проект. Проблем е и, че договорът, за който говоря, и за който не се знае какви са конкретните му клаузи, би следвало да мине през широко обществено обсъждане преди да се подпише. Разбира се проекта „Южен поток” има много положителен ефект за България, но пак казвам, че има доста въпроси, които трябва да се обсъдят доста сериозно. Друг е въпросът, че масово в общественото мнение битува идеята, че по този начин Русия заобикаля доставката на газ от Украйна. Лично моето мнение е, дали газа идва от Русия или от Украйна, аз не виждам много голяма разлика в това дали защитаваме руски или украински интереси. Казусът, обаче не е еднозначен и ще търпи обсъждане, както в Реформаторския блок, така и в цялата общественост.

Водещ: Казахте Реформаторски блок, последният ми въпрос е свързан с него. Няма да Ви питам за Христо Бисеров, защото знам, че ще ми отговорите, че това не е проблем на СДС и на РБ, макар че днес това е голяма тема. Реформаторският блок, Зелените имат една по-особена позиция. Това нали не означава разпадане на РБ?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Не, в никакъв случай. Аз не бих казал, че има някаква особена позиция на Зелените. Първо, няма проблем в това, че те не искат да участват и тяхното ръководство няма мандат да бъдат част от коалиция и в разговорите за коалиция, които ние започнахме тази седмица. Разбира се, ако имат желание могат да се присъединят на един по-късен етап. Това, което ни обединява със Зелените и ще продължава да ни обединява са 12-те начала, които сме разписали и продължаваме да отстояваме и развиваме. Не виждам драма, още повече, че при самото основаване на Блока Зелените заявиха, че са резервирани по отношение на съставяне на коалиция, а по отношение на общо участие на европейските избори те все пак принадлежат към друго европейско семейство, те са в Европейската партия на Зелените, а ние сме в ЕНП. Нормално е да има разминаване в тази насока и не смятам, че това би могло да е причина за разпадане на Реформаторския блок.

Водещ: Благодаря Ви за вашето участие и за вашия коментар, пожелавам Ви хубава вечер.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Хубава вечер на Вас и на вашите слушатели.

Водещ: Благодаря. Божидар Лукарски, председател на СДС, член на Реформаторския блок.

 


Tags: СДС, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...