Божидар Лукарски: Реформаторският блок става по-силен със СДС

27.08.2013

Insert thumbИнтервю на председателя  на СДС за в-к "Преса"

- Г-н Лукарски, стана ли Реформаторският блок по-силен, след като СДС вече е част от него? Какъв е вашият принос в десния съюз, освен че давате запазената си марка?

- Реформаторският блок става по-силен със СДС не само заради запазената марка. Това е най-старата партия там, имаме солиден електорален потенциал. Изследването на „Галъп“, излязло миналата седмица, което показва, че Реформаторският блок вече безспорно е третата политическа сила след ГЕРБ и БСП, не отразява нито присъединяването на СДС, нито дори нашите вътрешни промени в ръководството. Нашият принос ще се види в следващите проучвания и очаквам подем.

- Този подем може ли да се изрази в над 1 млн. гласа на избори, толкова потенциал видя във вас един социолог.

- Това е основното предизвикателство към нас в Реформаторския блок. Ако не успеем да се справим с него, реално няма да можем да участваме в политическия живот. А нашата претенция е не просто да влезем в следващия парламент, а да управляваме държавата. СДС има желание да направи това в рамките на бъдеща дясна коалиция. Реформаторският блок все още не е такава.

- В една бедна държава нормално ли е да се очаква такъв успех за десните? По-логично е левите да имат надмощие, при това категорично.

- За съжаление левите все още имат надмощие. И наистина в икономически по-нестабилни държави, каквато е България, обикновено управляват леви партии. Надявам се ситуацията да се промени и отношението на избирателите към десните да стане позитивно, включително и като количествени измерения.

- При официалното обявяване на присъединяването ви към блока лидерът на „Синьо единство“ каза, че така се опитали да дадат шанс на реформаторите в СДС. Чувствате ли се още като на изпит? 

СДС има своите твърди поддръжници и стабилна идейна основа

- Не. Смятам, че ако все още някой поставя условия на СДС, става въпрос за лични емоции. СДС има своите твърди поддръжници и стабилна идейна основа. Още повече че други социологически изследвания показват, че реформаторски мислещите хора дават оценка на СДС като най-дясната партия в България.

- Очаквате ли наесен протестите да се радикализират? Уличен бунт ли е единствената възможност за предсрочни избори?

- Не бих употребил думата „бунт“, защото носи негативизъм и агресия, а ние в СДС настояваме протестите да продължат да са цивилизовани. Да, очаквам радикализиране. Странна ми е обаче позицията на синдикатите - на последния тристранен съвет и КНСБ, и КТ „Подкрепа“ застанаха зад бюджета и искания заем от 1 милиард лева, което навява съмнения къде точно ще отидат и на кого са обещани около 450 милиона - за които няма разумно обяснение.

- Какъв според вас е демократичният изход от политическата криза?

- Не е необходимо да си велик политически анализатор, за да си дадеш сметка, че единственият изход от кризата е оставка на управляващите и определяне на дата за нови избори. Това правителство вече е загубило доверието на голяма част от хората.

- И кога да са тези избори - още тази година или през май 2014 заедно с евровота?

- СДС и Реформаторският блок застъпваме идеята за максимално бързо насрочване на предсрочни избори. Но дори и днес правителството да подаде оставка, ще минат поне три месеца, което означава, че най-ранният възможен вот е в края на ноември - началото на декември.

- Няма ли за вас да е по-благоприятно, ако изчакате зимата, в България тя винаги протича драматично?

- И тази ще протече драматично. Но важното е не какво е благоприятно за мен и за СДС, а за хората, за България. Точно заради това е важно това правителство да си отиде час по-скоро.

- Управляващите се похвалиха колко много са направили - за 60 дни повече, отколкото други за цял мандат. Вашата оценка за управленската им програма каква е?

- Не съм съгласен с тезата на правителството. Мерките, предвидени в плана „Орешарски“, са, меко казано, набързо нахвърляни, популистки, в тях има анархичен оттенък. Особено последните действия на кабинета натрапват съмнението, че решенията не се вземат от правителството, а някъде другаде. Големият проблем на това управление е задкулисието. СДС поставя твърдо негативна оценка.

Поучили сме се от грешките си

- Политологът Димитър Аврамов се усъмни, че проявявате лицемерие - партии и политически фигури, които преди три месеца се държали враждебно и се обиждали, днес се опитват да изглеждат като съмишленици в Реформаторския блок.

- Не съм от тези политически лидери, които са отправяли нападки към когото и да е от Реформаторския блок, претендирам, че и СДС не е влизал в конфронтация. Доколкото е имало нападки в миналото, те са отчетени като грешки, които не допринасят за развитие на дясната идея. Поучили сме се от грешките си. Не бих нарекъл това лицемерие, интелигентният, мислещият човек се учи от тях и се стреми да не ги повтаря.

- Единни ли сте в Реформаторския блок? Вие готов ли сте да поемете ротационно председателство?

- Мисля, че тази идея трябва да бъде сериозно обсъдена, преди да излезем със становище. Факт е, че все още няма яснота как Реформаторският блок ще бъде представляван пред обществото. Но вие, журналистите, задавате въпроси, сякаш чувствате блока като ясен политически субект. Той е гражданска инициатива, надпартийна и е обединение на идейно ниво. Все още не е политически субект,  който се готви за влизане в парламента, не е предизборна коалиция.

- Реформаторският блок би ли се справил с управлението на страната? Имате ли потенциал, кадри?

- Да, мисля, че има възможност, но преди да се стигне дотук, трябва много неща да се случат. Първо трябва да има оставка на кабинета и насрочени избори.

- Получи ли СДС покана или устно запитване за среща в Брюксел с представители на ЕНП, ГЕРБ и други десни формации? Смятате ли за уместно участието си в разговори в такъв формат?

- Запитването беше устно от медиатори на Европейската народна партия и бе в съвсем неофициален контекст, без конкретика като тема и дата. За такава среща е рано, тя все още е в сферата на хипотезите.

- Защо така последователно отблъсквате ГЕРБ, те все пак остават най-голямата политическа сила вдясно и упорито търсят вашето партньорство?

- Не ми се е обаждал нито Бойко Борисов, нито който и да е представител на ГЕРБ. Есемеси ми е пращал единствено Георги Христозов, който твърдеше, че представлява партията, но не съм сигурен, че това е вярно. Така че СДС не е отблъсквал покани от ГЕРБ, защото такива не е имало. На този етап на дневен ред не стоят общи разговори, камо ли да провеждаме обща политика. ГЕРБ са си в парламента, те си имат свои методи за действие. Факт е, че са дясна партия, но ние си имаме други проблеми, свързани с реформирането на СДС, те също имат какво да преодоляват предвид отцепването на много бивши депутати и активисти.

С лидерът на СДС Божидар Лукарски разговаря Мария Филева


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...