Електронни медии

Божидар Лукарски: Имам резерви към партии в реформаторския блок, но ще говоря с лидерите им

17.07.2013

Insert thumb"Дневник" разговаря с новия председател на СДС Божидар Лукарски. От 1999 г. е член на партията. Бил е заместник-кмет на "Младост", секретар на същия район от 2002-2007 г. След това три години е председател на Контролния съвет на СДС. По професия е адвокат, завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а средното си образование е завършил в столичната Класическа гимназия. На 41 години е. Женен с две дъщери.

Той отговори на въпросите накъде ще тръгне СДС, възможно ли е участието й в Реформаторския блок, както и за политическата ситуация в страната и за протестите.

Дадохте заявка, че СДС иска да участва в десен блок. Това Реформаторският блок ли е? Защо предложихте промяна в курса, след като партията известно време се движеше самостоятелно?
- Разговаряме с колегите от реформаторския блок, но и с всички други десни и извънпарламентарни десни и граждански организации и сдружения. Това е единственият курс на обединение вдясно, който има бъдеще и би отговорил на идеите и интересите на десния избирател. Понеже разцепленията досега показаха, че не са успешен модел нито за явяване на избори, нито за избирателите и хората на улицата.

В СДС винаги е имало вътрешен отпор срещу ДСБ, може би и срещу други формации. Имате ли представа колко е голям?
- Имам представа. В момента всички членове на СДС сме си дали сметка, че тези вътрешни ежби не са плодотворни. Факт е, че моята предизборната платформа включваше и разговори с ДСБ. Бях подкрепен от внушително количество от делегатите и победих с доста голяма преднина другите кандидати, които не изповядваха същото.

Как ще се справите, ако се появи отново отпор? През 2012 г. тогавашният лидер Мартин Димитров подаде оставка след решението на СДС за прекратяване на "Синята коалиция".
- Това беше негова идея. Ако беше останал председател, можеше все пак да постигне обединение, но това е лично мнение. Но как ще се боря, ако се появи, ще ви кажа като се появи. Сега няма такива вълнения и не смятам да се занимавам с този въпрос.

В понеделник имаше заявки за разговори с новия лидер на ДСБ Радан Кънев. Видяхте ли се вече и какво си казахте?
- Срещнахме се с г-н Кънев. Казахме си много лични и приятелски неща. Говорихме за политиката. Задочно се познаваме, защото сме адвокати горе-долу от едно поколение, а и аз съм приятел с един от неговите съдружници Георги Калинов. Връзката не беше чак толкова трудна и тежка. Общо взето, гледаме в една посока, но предстоят още срещи. Не искам да издавам неща от кухнята. Казах и на делегатите, казвам и на медиите, че със сигурност ще има търкания и противоречия. Със сигурност ще трябва да се правят някакви отстъпки. Не искам, както преди е било, да се изнасят в пресата кирливите ризи както вдясно, така и в частност в СДС.

Линията е обединение. Ако има някакви различия, те трябва да се изглаждат тихомълком вътре, а не да се изваждат пред журналистите.

Все пак кои партии в реформаторския блок приемате безрезервно?
- Имаме определени резерви към някои от формациите. Определено имам забележка към тези партии и техните лидери, които искат СДС да се извини и да се покае. Няма да споменавам имена.

Може би имате предвид "Синьо единство"?

- Не само. Не искам да влизам в личностни противоречия чрез пресата. Ще говоря лично с лидерите, с които имам някакви проблеми. Определено СДС не е в позицията да се явява на някакъв изпит, да отговаря на някакви условия. Още по-малко аз в лично качество, защото никакви лични проблеми нямам и не мисля, че изобщо ще трябва да се извинявам.

През седмицата сте казали, че е по-добре Прошко Прошков или Христо Ангеличин да оглави "Движение България на гражданите". Наистина ли смятате така?

- Това е парафраза на мое изказване. Партията на Меглена Кунева е самостоятелна и автономна партия и ние нямаме право да се месим във вътрешните й работи.

Такава беше и реакцията на Меглена Кунева до медиите.

- Не знам как е решила, че мога да се меся. Или се е засегнала нещо. Моето точно изказване е, че в средите на нашите членове има определено по-голяма симпатия към някои други политици в тази партия. Включвам и Найден Зеленогорски. Определено има резерви към някои личности, включително и към Кунева, що се отнася до нейното минало.

Преди една година ДСБ я определиха за последната червена кукувица в синьото гнездо, СДС също я е критикувала, а сега все пак водите преговори.

- Като си говорихме с г-н Кънев, той ми каза, че и това е било парафразиране на реплика на Иван Костов. Костов не е имал точно това предвид и не е искал да обиди Меглена Кунева. Пак ви казвам, че ще се въздържа от всякакви квалификации, защото текат разговори и искам да почнем колкото се може по-начисто. Ако имаме някакви проблеми, да си говорим вътре между нас.

След резултата от изборите имаше разочарование. В какво състояние са структурите на СДС? Имаше ли отцепили се към "Синьо единство"?
- Не мога да направя рекапитулация в числа, защото съм зле с математиката. Няма да говоря какво е отцепено и какво не. От моите предизборни обиколки в страната оставам с впечатлението, че състоянието на структурите е доста по-добро, отколкото ние тук от София виждаме. Особено в провинцията хората си държат на идеята СДС. Последователни са си. Ходят на събрания. Няма тия клиентелистки интереси и все още са готови да се борят за каузата, което ми направи много добро впечатление.

Приятел съм с по-предишния лидер на партията Мартин Димитров. Навремето той ми каза, че София не е репрезентативна извадка за нищо в страната. Все повече се убеждавам, че е вярна тази максима. Определено софиянци трябва да имаме това предвид. Да се замислим и да не гледаме само от камбанарията на столицата.

Ако се включите в Реформаторския блок, как ще постигнете широка подкрепа?
- Този блок на този етап не е вариант за някаква коалиция за влизане в парламента. Вдясно ни обединяват идеи, политики, проекторешения, реформи и изход от кризата. Далеч е достигането до коалиция. Нека първо видим какво ни обединява. Има много път да извървим до коалиционни политики. Още повече че все още не е ясно кога ще има парламентарни избори.

Вече месец много хора са по улиците и протестират срещу кабинета "Орешарски". Подкрепяте ли ги?
- Да. Всеки здравомислещ българин трябва да ги подкрепя. Правителството трябва да си даде оставката колкото се може по-скоро. Оценката на СДС за кабинета е крайно негативна и смятам, че както реакцията на хората, така и на посланиците на водещите две държави в ЕС Франция и Германия, показва оценката на здравомислещите хора в Европа за политиката на това правителство.

Протестирате ли на улицата?
- Да ви кажа честно, излизам. Но не съм протестирал, откакто станах кандидат за председател на СДС. А и при тази конюнктура оценката на хората за партията не е еднозначна. Имам и доста ангажименти.

Защо оценката за СДС не е еднозначна?
- Виждате, че хората, които протестират, не искат изобщо политически личности и политическа класа. Достатъчно сме им набивали и насаждали в главите политика и политици, затова не искам, като ме видят да кажат: "Ето СДС има нов лидер и той се опитва да води протестите." В никакъв случай не е такава претенцията ми. По-скоро хората трябва да припознаят идеите на СДС, а не да бъда лидер на тези протести.

Ще се опитвате ли да отправяте послания към протестиращите?
- Естествено. Това е задължително. СДС не е спирал да отправя послания към тези хора, но явно някъде сме се разминавали. Дали сме си сметка за грешките, които сме допуснали, и се надявам в бъдеще да имаме повече пресечни точки с дясномислещите.

Какво ще е отношението ви към ГЕРБ?
- ГЕРБ не стои на дневен ред пред СДС под мое ръководство. Нито ние, нито са ни търсили. Мисля, че имаме по-близки по идеи дясномислещи партии. Освен всичко друго различията ни с ГЕРБ се основават и на факта, че ние даваме негативна оценка на много от факторите, които определяха тяхното управление през последните четири години. Определено те трябва да поемат своята отговорност за кризата, до която доведоха България, което се вижда и от отношението на протестиращите.

С една дума какво е отношението ви към тях?
- Дистанцирано.

Това различно ли е от досегашното ви отношение?

-  Сигурно е по-различно, но това е политиката на СДС в момента.

Как ще коментирате политическата ситуация в страната. Парламентът е почти неработещ в тази конфигурация, а след толкова кадрови грешки като че ли кабинетът го е страх да взима трудни решения.

- Политически колапс. Това е моята оценка. Лошото е, че това не е само моя оценка, а и на западните ни партньори в ЕС. Безпрецедентна е намесата на посланиците на Франция и Германия.

Прочетохте ли позицията на външния министър Кристиян Вигенин?

- Бих казал, че тя е леко арогантна предвид факта, че все пак той е леко неподготвен. Разбирам го - той е задължен да отговори по този начин на такъв безпрецедентен натиск от Европа. На неговото изявление, че ще разговаря с външните министри на Франция и Германия, за да потърсят отговорност от своите посланици, бих казал, че той като външен министър, ако не контактува с посланиците на водещите европейски държави и страните в ЕС, то със сигурност си е негов пропуск. Едва ли може да се допусне, че изявлението им не е координирано с външните министри.

Има ли изход от кризата?

- Изходът е ясен - предсрочни избори.

А кога?
- Въпросът е кога ще решат управляващите. Пак опираме до тяхното политическо дебелоочие, защото те трябваше отдавна да са го направили. Въпросът има и втора страна - кога на СДС би му било най-удобно. Мисля, че песимистично-реалистичният вариант е предсрочните избори да съвпаднат с вота за евродепутати. Оптимистичната ми хипотеза е краят на есента, началото на зимата. Някъде в края на тази календарна година.

Защо смятате така?
- СДС няма да е готова в никакъв случая през септември-октомври. Идват летни отпуски, а разговорите с колегите вдясно започнаха скоро. Затова най-добрият вариант е краят на годината.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...