Божидар Лукарски: СДС ще води политика за широко отваряне към обществото и към всеки дясномислещ човек

10.07.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за в-к "24 Часа"

- Непосредствено след избирането си заявихте, че обединението на десницата не трябва да бъде договорка между лидерите на партиите. А как точно ще се случи, обяснете, г-н Лукарски.

- Аз наричам добилия вече популярност десен или реформаторски блок десен блок на извънпарламентарните десноцентристки партии. Идеята ми е да бъде като едно Народно събрание извън парламента на експерти, които да коват политики, да дават постулати и решения на проблемите на гражданското общество и на България. Техните решения ще бъдат предлагани на вниманието на десномислещите избиратели. Това ще е един вид ковачница на политики, идеи и ценности, която ще е плод на въпросните експертни съвети. В тях ще е представен и СДС, и останалите десноцентристки партии.

- Нещо подобно прави и ГЕРБ. При връщането на мандата Борисов обяви правителство в сянка, което да дава алтернативни политики.

- Това я тяхна теза, с която ние нямаме допирна точка. Що се отнася до това, че са направили правителство в сянка, по-реално е, след като са избрани за народни представители, да го правят в парламента като конструктивна опозиция.

- Но как да отидат, като там им готвят провокации, разхождат се въоръжени депутати...

- Е, това не звучи сериозно.

- Цитирам и други ваши думи: "Дясномислещите симпатизанти знаят лобитата в СДС." Назовете ги, г-н Лукарски!

- Ясно е, че на този етап трябва да си почистим и нашата къщичка, за да бъдем както по-атрактивни и хората да ни припознаят отново, така и партньори на другите вдясно. Не бих назовал лобита и не бих искал да заминавам повече обществеността с вътрешните проблеми на СДС, защото доста време занимавахме хората с проблемите на СДС. Крайно време е СДС да се занимае с проблемите на хората.

- И друга печална традиция има в тази партия - всеки нов председател отваря фронт с предшественика си. Да ревизира, да изправя какво е било. Докато вашият предшественик бе избран за ваш заместник. Как ще "мелите" заедно?

- Реваншизъм спрямо никого няма да водя. Нито спрямо хората, които са се кандидатирали заедно с мен за председател, нито спрямо тези, които са се борили за заместници. В крайна сметка ние имаме един демократичен форум и когото е избрала конференцията, значи е действително най-достойният и ние трябва да работим заедно. Що се отнася до предишния председател, аз към него имам само уважение и го приемам в моя екип като човек, който е дал оценка на допуснатите от него грешки и в същото време - като такъв, който добре познава проблемите в СДС и проблемите в администрацията на "Раковски" 134. Нормално е да има приемственост и е нормално и културно г-н Кабаиванов да бъде в екипа ми. Реваншизъм няма да нито спрямо когото и да било -

достатъчно малко хора останахме, за да продължаваме да се цепим

и да си търсим взаимно вина. Каквото имаме, ще си го кажем помежду си и ще гледаме да вървим напред.

- Бил ли ви е Бойко Борисов началник в качеството ви на зам.-кмет на столичния район "Младост"?

- Да, в част от мандата ми той беше кмет на София. Но истината е, че с него ние от по-ниските нива на администрацията не сме имали контакт. Може би един-два пъти сме се виждали на дежурни откривания, най-много да сме се ръкували, но не сме разговаряли, нито пък сме били на една маса.

- Той ви поздрави веднага след избирането ви.

- Да, много лидери на други партии - също.

- Политическата куртоазия не предполага ли някаква среща на двама ви?

- Не мисля. Г-н Борисов е изпратил поздравителен адрес, което е етично и проява на добро възпитание. Но това не би могло да бъде повод за някакви срещи. Аз получих и други поздравления, включително вчера ми се обади лично г-н Яне Янев да ме поздрави, но това не го приемам като покана за общи разговори.

- Фактически ГЕРБ и РЗС, понеже сега споменахте г-н Янев, са твърдо извън десния блок, който ще направите? Ако сега сътрудничеството е трудно, след избори вратата затворена ли ще остане?

- Отсега не мога да кажа. Вратата не е затворена за никого в дясно. Тя е затворена за винаги със сигурност за БСП и ДПС. Но определено нашите различия с ГЕРБ се основават на оценката ни за тяхното управление, която е негативна. Там има доста здравомислещи политици. Дай Боже сега, като опозиция, да постигнат някаква реформа на партията, която действително да покаже на хората, че те са дясна формация.

- В така наречения реформаторски блок, който скоро ще дооформяте, има лица като Меглена Кунева и като Касим Дал, които не се възприемат еднозначно от всичките ви симпатизанти. Какви са вариантите? Има ли възможност да пренареждане на първоначалната петорка, при което някой да изпадне?

- Не може да се каже в момента, защото на този етап водим преговори с всички, а и те помежду си - също. Не мисля, че ситуацията е еднозначна и това, че имаме общи виждания по определени политики, в никакъв случай не води автоматично до някаква коалиция, с която ще се явяваме на избори. При всички случаи определено с ДСБ и със "Синьо единство" сме най-близки по идеи. На партията на Меглена Кунева й предстои един форум през септември, на който ще се избира лидер. Така че нека видим дали и там ще има нови лица и някакво реформаторство в техните редици.

- Разбирам, че за вас е по-добре да не е точно Кунева начело на партията, а Прошко Прошков да речем?

- Да, определено имаме симпатични лица в тази партия, които могат да я оглавят. В това число са Прошко Прошков, Христо Ангеличин, Тома Биков, Найден Зеленогорски - все лица, които са били преди в СДС и ДСБ и които определено мога да окачествя като десни политици.

- Какво е отношението ви към бившите знакови фигури на СДС, така наречените "стари муцуни"? Имат ли място те днес?

- Този термин "стари муцуни" е зареден с негативизъм. За мен по-правилният е старите лидери. Към тях се отнасям с огромно уважение - те са дали своя знак за развитието както на демокрацията в България, така и са извършили прехода в нея и са осъществили влизането й в ЕС. Мисля, че те по-скоро трябва да останат като част от политическата история на страната. Не ги виждам като част от бъдещето, където трябва да се позабрави малко егото на този или онзи и да се върви към общи идеи, а не към налагането на личностни мотиви.

- А като формации ССД и Демократическата партия да речем възможни участници ли са във вашия блок?

- Принципно сме готови да водим разговори с всички. Аз специално с тези две формации все още не съм се срещал. Но при всички положения съм готов за разговори с всички извънпарламентарни партии и граждански сдружения вдясно.

- Бихте ли включили лица от протеста?

- Всеки е добре дошъл, стига да имаме общи идеи и общи послания. Конкретни личности не мога да назова, защото виждате, че по принцип протестът отрича политическата класа и политиците като цяло. Иначе всеки е добре дошъл. И без това толкова малко сме останали в СДС! Политиката, която СДС ще води под мое ръководство, не е на капсулиране, каквато беше в миналото, а на по-широко отваряне към обществото и към всеки дясномислещ човек.

- Възможно ли е всички десни да се съберете отново в една партия, или коалиция е по-добрият вариант?

-  Не мисля, че всички трябва да се съберем в една партия. Коалиция е по-нормалното. СДС си е запазена марка и докато аз съм председател, той няма да загуби своята идентичност.

- Нито пък сте настроен узурпаторски да поглъщате другите десни?

- В никакъв случай! Аз нямам претенции СДС да бъде водач, но пък имам претенции СДС да не бъде воден за носа.

- Готов ли е СДС за предсрочни избори? Кога е най-добре да има такива?

- Най-отговорно мога да кажа, че вътре в себе си СДС в момента не е готов. Отделно, доста работа трябва да свършим, за да стигнем изобщо до някаква формула за явяване на избори. Но при всички положения това правителство трябва да си отиде! Политиката, която води, е неприемлива. Ние изцяло подкрепяме исканията и вижданията на протестите. Ако ме питате за прогноза до кога ще има протести, аз не виждам воля в управляващите за предсрочни избори. Моите очаквания са, че най-вероятно ще има такива заедно с вота за евродепутати напролет. Надявам се до тогава да сме укрепнали - нямаме друг изход. А иначе моето желание съвпада с това на протестиращите - изборите да бъдат по-рано. Догодина през пролетта е прекалено дълъг реверанс, какъвто сегашното правителство с действията си не заслужава.

- През септември?


- Чисто технически не е възможно през септември да се подготвят избори. Сега започва сезонът на отпуските, бюджетът е изтънял. Може би в късната есен или началото на зимата е по-реалистично.

- Какво е отношението ви към президента, който напоследък е обект на безспирни атаки?


- Безспорно президентът има своите негативи, но аз бих казал, че определено не е най-лошият, който е имала България. Неговото поведение на моменти е доста по-европейско от поведението на г-н Първанов в двата му мандата. Бих казал, че това е опит на коалицията БСП-ДПС-"Атака" да пренесе тежестта и градуса на напрежението от действията на правителството и парламента към президента. Да го прехвърли от болната глава на здравата. Не президентът е проблемът на България. Към него изместват тежестта.

- Германският и френският посланик подкрепиха протестиращите и президента, докато зашлевиха дипломатичен шамар на управляващите.

- Абсолютно подкрепям това европейско мислене. За да има такава позиция на европейски държави към страна членка, означава, че нещата в България са много драстични. Знаем, че обикновено политиката на страни членки е на ненамеса във вътрешнополитическите събития. Дори в Гърция съветите са по-скоро на финансово-икономическа основа, отколкото на политическа по отношение на протестиращите и на коалициите. При положение, че в Гърция нещата са много сериозни. Щом е такова отношението към България на флагманите на ЕС, които теглят политически и икономически ЕС, явно ситуацията у нас е доста драстична. И управляващите трябва доста сериозно да се замислят.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...