Електронни медии

Божидар Лукарски: Костов вече не е важен

10.07.2013

Insert thumbИнтервю на лидера на СДС за "Всеки ден"

42-годишният Божидар Лукарски е лидер на СДС от няколко дни. Адвокат е по професия. До избирането му за председател на синята партия той оглавяваше Контролния съвет на партията. Веднага след избирането му на поста Лукарски заяви намерението СДС да влезе в реформаторския блок заедно с ДСБ. Потърсихме Лукарски, за да сподели идеите си и намеренията за развитието на СДС и новото дясно обединение.

 

Г-н Лукарски, заставате начело на СДС в много тежък момент - след слабия резултат от изборите партията е извън парламента. Сам казахте, че никога СДС не е бил в по-бедствено положение.

 

Така е. Факт. Но като стигнеш дъното, общо взето, единственият вариант е да се оттласнеш и да тръгнеш нагоре. Мисля, че ако си постегнем малко редиците вътре и си оправим проблемите, ако погледнем към едно по-широко дясно обединение, ще се случат нещата и СДС отново ще бъде фактор, какъвто беше през ранните години на демокрацията и към края на 90-те.

 

С обявяването ви за лидер на СДС отношенията с ДСБ веднага се стоплиха. Ще влезете ли в новия десен блок?

 

Водим разговори с колегите от всички формации и всички извънпарламентарно представени десни парти и граждански сдружения. Виждаме общи идеи, общи предложения за решение на проблемите на България на експертно ниво. Това е на първо време, ние ще имаме експертни срещи. Ще имаме и срещи на лидерите, но не те ще решат вида на този реформаторски блок. Идеите, които ще излязат от извънпарламентарното дясно, ще бъдат решение на експерти.

 

Казвате, че не лидерите ще решават, но ако беше Иван Костов шеф на ДСБ, нямаше ли обединението да е доста по-трудно за СДС?

 

Не искам да коментирам Иван Костов. Така или иначе сега не е Иван Костов, а Радан Кънев, така че аз ще се виждам с Радан Кънев.

 

Все пак сините единодушни ли сте, че трябва отново да се съюзите с ДСБ, като влезете в реформаторския блок, или идеята има противници?

 

Със сигурност има такива хора. Но официалната политика на партията под мое ръководство ще бъде такава, каквато я заявих. Неслучайно хората, които ме подкрепиха, знаеха моята платформа и че вървим в тази посока. Фактът, че по-голямата част от партията е на моето мнение, говори, че все пак това е битуващото мнение в СДС.

 

Станахте лидер на демократична партия, но не мислите ли, че и на СДС е нужна твърда ръка?

 

Абсолютно. Затова съм тук и мисля, че колкото и да сме демократи и да слушаме чужди мнения, все пак една от нашите грешки досега беше, че СДС не беше водено с твърда ръка. Разбира се, компромиси трябва да има, но не на всяка цена. СДС ще запази своята идентичност и ще отстоява своята позиция в едно обединение вдясно.

 

Но в десния съюз всяка партия има някаква собствена позиция. Синьо единство на Надежда Нейнски пък държи обединението да се оформи като обща партия. Вие какво мислите?

 

Както ви казах, ще отстояваме идентичността на СДС, тъй като СДС все пак е запазена марка през годините и е основен реформатор, за да се стигне до момента, в който влязохме в ЕС. Не споделям мнението за нов политически субект, мисля, че всеки трябва да запази своята идентичност. В момента сме отворени за разговори с абсолютно всички. Но най-близо като идеи до нас са ДСБ. Що се отнася до Синята коалиция, това безспорно беше един добър модел, но чисто математически и опозиционно погледнато, мисля, че ОДС беше по-добрият модел. Граждански движения вдясно, по-малки партии, позиционирани вдясно, в един по-широк десен модел.

 

Т.е. смятате за излишно да се разпускат партиите, за да се направи една по-голяма.

 

Аз дори чисто технически не виждам как ще стане, като имаме предвид, че се очакват евентуални предсрочни парламентарни избори, дори да са в по-далечен момент заедно с изборите за евродепутати. А и като юрист чисто технологично не виждам времето за разпускане на партии и създаване на нов субект. Това е нещо, което отнема поне година и половина - две с всички технически процедури, вписвания в съда, ликвидации и т.н.

 

Грешка ли беше разтурването на Синята коалиция? СДС отхвърли съюза с Иван Костов.

 

Аз не искам да се връщам в миналото. Сега моята позиция е да се обединяваме, не да се разединяваме.

 

Това значи ли, че всички, които се чувстват десни, трябва да влязат в новото обединение? Включително и партиите на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев?

 

Ако имаме общи идеи и позиции за излизане на държавата от кризата и изповядваме еднакви принципи, мисля, че има място за всички. Към господата Бакърджиев и Софиянски питая много голямо уважение, но това са фигури по-скоро от миналото и от прехода, които са изиграли своята роля за демокрацията. Мисля, че бъдещето е на новите политически фигури.

 

А не смятате ли за неподходящо мястото на Меглена Кунева в десния блок? Костов каза само преди година, че „Кунева е последната червена кукувица, която снася яйце в синьото гнездо".

 

Пак ви казвам, че този вид реформаторски блок е все още на ниво даване на идеи и програмни продукти, не е коалиционно споразумение за влизане в парламента. Определено в партията на Меглена Кунева има много мислещи личности, излезли от редиците на СДС и ДСБ, като Найден Зеленогорски, Прошко Прошков, Христо Ангеличин. Но има и фигури, които не мисля, че са много близо до синята идея.

 

На десния избирател му втръсна да слуша за обединение. Кое сега е по-различното, за да повярва?

 

Различното сега е, че всичките партии, които сме били в тази позиция, сме си отчели грешките и негативите от миналото, които са водели до разделението. Мисля, че всички гледаме еднакво на това, че сега трябва да направим компромиси, за да се обединяваме, а не да продължаваме да се разединяваме.

 

Сянката на Иван Костов изчезна ли вече? Той беше сочен толкова години като виновник за разделението вдясно.

 

Мисля, че той не е предмет на разговора. ДСБ си има нов лидер, нека да говорим за Радан Кънев.

 

Говорихте ли вече с лидера на ДСБ и какво е впечатлението ви от него?

 

Ще имаме неформални срещи тази седмица. Радан Кънев го познавам като адвокат, ние сме адвокати от едно и също поколение, приятел съм с един от неговите съдружници - Георги Калинов. Така че в личен и професионален план го познавам като добър професионалист, сигурен съм, че и като политик ще се прояви като такъв.

 

Казвате, че някои политици живеят с остарелите представи от 90-те.

 

Имам предвид налагането на едни модели, в които егото на дадена личност надделява над идеите за обединение. Но нещата се променят главоломно. Виждате колко бързо се смени ситуацията отпреди изборите, които бяха преди няма и два месеца. В 21-ви век сме, а не в края на 20-и.

 

И идеята за самостоятелно явяване на избори също ли е отживелица?

 

 

 

Това е вариант, който доведе до капсулиране на партията и налагане на постулати какво трябва да мисли десният избирател. Фактът, че той не гласува за нас при тази формула, значи, че тя е погрешна. По-скоро нека протестиращите и тези, които се афишират като дясномислещи, ни припознаят като идеи и принципи, а не ние да ги налагаме. Менторството не води до никъде.

 

Имате ли рецептата за събуждане на десния избирател, който не гласува от години?

 

Мисля, че хората, които не гласуват от години, вече са събудени, всички са на улицата.

 

Ще ползвате ли съветите на бившия лидер Емил Кабаиванов, който сега е зам.-председател?

 

Да, освен че ми е зам.-председател, е съвсем нормално за млад политик като мен да има приемственост със стария председател.

 

Вие сте четвъртият председател на СДС за 4 години. Това минус ли е за партията?

 

За 5 години трима председатели са нормално, при положение че има избори.

 

А съжалявате ли за това, че бяха изключени от партията Ваньо Шарков, Мартин Димитров, Димо Гяуров и т.н.

 

Те са избрали този път, не съм човекът, който да ги съди. А и те са в политически проект, който участва в същия политически блок, в който и ние имаме претенции за участие.

 

И все пак, кое ви накара да се кандидатирате за лидерския пост?

 

В СДС съм от 1999 г., като в последните 3 години бях председател на Страшния съд, т.е. на Контролния съвет. Това, което ме накара да се кандидатирам, е, че виждам обновяване вдясно. Крайно време беше в СДС да извадим нови лица, които да водят партията, какъвто съм аз.

 

Виждате ми се доста уверен в себе си и в бъдещето на партията. Дори казахте, че отново ще направите СДС флагман вдясно.

 

Човек, ако сам не си вярва, как да му повярват другите?


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...