Печатни издания

Божидар Лукарски: Дистанцираме се от ГЕРБ, протягяме ръка към ДСБ

08.07.2013

Insert thumbИнтервю на новоизбрания председател на СДС за в-к Преса

Вярвахте ли, че ще бъдете избран за лидер на СДС и то толкова убедително? Очакванията бяха за трудна битка, за балотаж.

Да. Бях сигурен в себе си. Вярвах в хората, които ме подкрепяха. Вярвам, че СДС има нужда от нови лица.

Говори се, че зад вас стои бившият лидер на партията Емил Кабаиванов. В битката София срещу провинцията, столицата не беше на ваша страна.

Не съм съгласен с вас. Ако внимателно анализирате резултатите, ще видите, че аз имам 40 гласа от София-град, а основният ми опонент Иван Сотиров - около 100. Що се отнася до Кабаиванов, да, той ме подкрепяше през цялото време. И аз бих искал да работя с такъв достоен човек като него, който отчете своите грешки за изборните резултати и проведената политика. Ще разчитам на него, тъй като без хора като него не може да се осъществи приемственост в партията. Аз все пак съм млад и ще са ми нужни съветите му.

Това дали не затваря пътя ви към другите десни? Едно от условията, които поставиха другите десни партии, които сега водят преговори за реформаторски блок, бе отстраняването на Кабаиванов и неговия екип.

Нямам притеснения. Вижте, когато преди година избирахме за лидер на СДС между Емил Кабаиванов и Ваньо Шарков, аз гласувах за Шарков и всички знаеха, че аз защитавам неговите позиции. Но интересите на този или онзи не са по-важни от интересите на СДС. Ние трябва да загърбим персоналните си конфликти. Важно е, правейки необходимите компромиси, да извършим дясното обединение. В този ред на мисли, не смятам, че подкрепата на г-н Кабаиванов би ми затворила пътя към другите контрагенти вдясно.

Другата щекотлива тема бе отношението ви към ГЕРБ. Обвиниха ви в съглашателство. Доста трудно в политическата декларация влезе текст, в който деликатно се говори за "прояви на недемократичност и нетолерантност" в предишното управление. Всъщност каква е вашата позиция спрямо ГЕРБ?

Моята оценка, а и на тези, които гласуваха за мен, е за дистанциране от ГЕРБ. Те носят своите негативи за управлението през последните години и също имат вина за случващото се на улицата. Това, разбира се, не означава, че се сближаваме с БСП, ДПС и "Атака", в никакъв случай. ГЕРБ все пак се позиционират вдясно, но пред мен не стои въпросът за водене на преговори с тях за обща десница.

Да го кажем ясно - изключвате ГЕРБ като възможен партньор за общи опозиционни действия срещу правителството на Орешарски?

В ГЕРБ има много свестни и читави хора, но на този етап политиката на новото ръководство на СДС ще е в посока дистанциране от ГЕРБ.

Как конкретно ще работите за възстановяване на диалога с другите десни?

Аз ще протегна ръка към Радан Кънев. Смятам, че думите му, че изключва СДС от преговорите за нов реформаторски блок, са плод на политическа неопитност, каквато безспорно притежавам на този етап и аз. Убеден съм, че ще успеем да намерим общ език и с ДСБ, и с другите десни формации. Нямаме претенции да бъдем водещата партия в този диалог, но няма да допусна да бъдем и водената. СДС е марка, която трябва да запази своята идентичност.

Къде се разминавате с протестиращите? Защо те не ви припознават?

СДС няма да яха, обяздва или да се нагажда към вълната протестиращи. Очевидно има разминаване между нас и тях, щом не сме в парламента. Не смятам, че ние трябва да им казваме как трябва да разсъждават.

Визията ми за СДС е участие в широк десен центристки блок, който да бъде припознат от десномислещите хора, от тези, които сега са на улицата. Фактът, че след като има хора, определящи се като десни, а няма десни партии в парламента, означава, че ние бъркаме някъде. Трябва да намерим пресечната точка между исканията на хората и политиката, която ще водим.

Какво е бъдещето пред СДС? Как ще успеете да преодолеете вътрешните противоречия? Как ще извадите партията от незавидното й положение?

Аз съм млад, енергичен човек и мисля, че с налагането на нови идеи и с разчупване на стереотипа да се капсулираме, ще успея да насоча и убедя дясномислещите, че СДС защитава техните интереси.

СДС никога не е било в по-тежка ситуация - от 89-та година насам. Но ние имаме своята история и запазена марка. Мисля, че ще успея да върна СДС, където му е мястото в десницата.

Ще потърсите ли помощ от старите муцуни от романтичния период на СДС?

Терминът „муцуни” не е в моя речник. Старите лидери - отнасям се с уважение към тях. Те са дали своя принос за демокрацията, но са повече лица от историята и прехода, отколкото от бъдещето. Моята цел е да се работи с нови лица. Явно това, което правихме досега, ни размина с протестиращите.

Но десните партии, с които ще се обединявате, са пълни с бивши седесари? Ще успеете ли да превъзмогнете наслоеното напрежение?

Щом съм се нагърбил със задачата да оглавя СДС, значи мога. Освен това аз нямам личностен проблем с много от напусналите партията.

Готови ли сте за предсрочни избори?

Разбира се, но аз лично съм леко песимистично настроен предвид настроенията в този парламент и това правителство.

Разкажете ни повече за вас - с какво се занимавате, семейство, деца? Как станахте член на СДС?

Адвокат съм, на 41 години, живея в София. Женен, с две дъщери. Член на СДС от 1999 г., а съм симпатизант от самото й създаване.

 


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...