Облекчаване на данъчната политика е предпоставка за успешното развитие на бизнеса

30.04.2013

Insert full sizeСъюзът на Демократичните Сили ще се бори евросубсидиите за земеделие и животновъдство  да бъдат изравнени по отрасли. Българският производител  да получава същите субсидии като производителите от старите страни членки на ЕС. Върху това акцентира кандидатът за народен представител от СДС д-р Георги Митев при срещите си с избиратели. През изминалата седмица той  посети общините Угърчин, Луковит и Ябланица. Проблемите , които вълнуват хората от малките общини са идентични. Там където земеделието , животновъдството, пчеларството са били развити, сега дребния и среден производител е задушен и е на ръба на оцеляването.                       

   „СДС предвижда редица мерки. Всеки търговец и малък производител трябва лесно и бързо да може да стартира своя бизнес, без да му се налага да се занимава с тежки административни процедури”, подчерта д-р Митев.                                                                         

По думите му големите вериги и супермаркети ще бъдат задължени да включат в асортимента си минимум 50% българска продукция. Ще се въведат ограничителни мерки на субсидирането до 15 000 дка и горна граница на собствеността, диференцирана по региони. Това ще даде възможност на дребния и среден производител да поеме глътка въздух и да се добере до евросубсидии, защото в момента от тях се възползват само крупните арендатори.                                                              

 По този начин българските производители ще вдигнат икономиката ни на крака и ще създадат предпоставки за нови работни места.                                                                         

Според Съюза на демократичните сили трябва да се създаде генна банка за съхранение на местни сортове земеделски култури и породи животни. Трябва да има работещ гаранционен фонд в земеделието, като се намали размера на банкова гаранция при субсидиране на проекти. Георги Митев заяви , че тези цели могат да бъдат осъществени за кратко време и ще преобразят района ни.                                                                                 

 Бяха поставени конкретни проблеми на местни производители, с които д-р Митев се ангажира.  Такъв е  унищожаването на кошерите в Угърчин , поради пръскане с пестициди. Проблемът не е само в това , че умират цели пчелни семейства , а и привнасянето на вредни вещества в крайния продукт - меда.                                            

„В общините Угърчин и Луковит бубарството е било основен поминък. Днес вече никой не се занимава с това, а има възможности за отпускане на средства по европейски програми, които трябва да се използват”, коментира кандидатът на сините. Бубарството е осигурявало векове наред поминък и допълнителни доходи на населението. До 1990 година в България са се произвеждали около 2 000 000 кг годишно сурови пашкули. Ако производството  бъде възстановено до предишния размер, производителите биха могли да получават годишно около 50 милиона лева, част от които  от европейски  субсидии. Това е допълнителна заетост, както и много нови работни места. Създаването на черничеви насаждения има и важен екологичен аспект. Освен това в тези райони има голям брой семейства, притежаващи опит в отглеждането на бубите, необходимите сгради и нвентар.                                                        

 По отношение на развитието на дребния и среден бизнес, което основно вълнува хората в тези общини, кандидатът разясни вижданията на СДС по проблема.                                      

„За да  се развива успешно бизнес, трябва да има облекчаване на данъчната политика като процедури. Те трябва да са прости, кратки и ясни.                                                                    

Друга мярка, която ще подобри доходите на хората е  премахване на  „минималната работна заплата” като се запазят минималните прагове за осигуряване и самоосигуряване и се въведе минимално почасово заплащане по браншове.       

  „Съкращаването на режимите и процедурите във всички сектори и преминаването от разрешителни към уведомителни процедури , ще облекчи значително всеки желаещ да започне частен бизнес” , заяви Митев.                                                                                         

СДС ще работи  и за облекчаване режима на кредитиране, чрез изграждане на взаимо –спомагателни каси и регламентиране на дейността на кредитните кооперации.                   

„Районът ни разполага с голям потенциал за развиване на туризъм. Липсата на стратегия и хаоса, в който се намира българския туризъм в момента, ни отвежда до няколко основни въпроса , които трябва да бъдат решени.

Недостатъчно развитата  регионална  инфраструктура за удовлетворяване на съвременните потребности на туристите, неефективната маркетингова, рекламна и пазарна политика, слабата  координация на държавните ведомства по отношение на производството, организацията, управлението и продажбата на туристически услуги. Това спира нормалното развитие на туризма”, коментира Георги Митев.

Според него Ловеч може да се превърне в желана туристическа дестинация, което ще доведе до  развитието и на други отрасли на икономиката – строителство, земеделие, транспорт.                                                                                                                                               Съюзът на демократичните сили предвижда създаването на Министрество на туризма. По този начин ще се въведе ред в отрасъла и ще се облекчат процедурите по стартиране на бизнес, свързан с предлагането на туристически услуги. Трябва да се създаде национален регистър на туристическите атракции и продукти. Да се съкратят сроковете за обработка на документите от 14 дни на 24 часа.

Курортните селища  трябва да се сдобият с „особен „ статут, за да се избегне уеднаквяването в изискванията за строителство в градовете и куроротите. Въвеждането на нови програми за професионално обучение на кадри в областта на туризма ще помогне за по- качествено обслужване и ясна визия за развитието на туристическия бизнес.

 

 

 

 

 


Tags: Георги Митев

Още по темата

thumb 09.05.2013 - Ловеч

Георги Митев: СДС има идеи ...

Обръщение на водача на коалиция СДС за 11 МИР Ловеч Георги Митев

thumb 17.04.2013 - Ловеч

СДС стартира предизборната...

Членове и симпатизанти на Съюза на Демократичните Сили се събраха н...

thumb 10.04.2013 - Ловеч

Коалицията СДС – реален изб...

Днес, коалиция Съюз на демократичните сили представи листата си за ...