Кирчо Димитров: Разкриването на работни места и битката с монополите са приоритет за СДС

26.09.2012

Insert thumbНа пресконференция днес синият депутат очерта приоритетите на СДС през новия парламентарен сезон.

Като най-важна задача Кирчо Димитров посочи мерките за повишаване на заетостта, като същевременно подчерта, че за пръв път от 15 години насам се отчита ръст и на лятната безработица, което е безспорен индикатор за влошаване на икономическата ситуация.

Според депутата с предизборното говорене за повишаване на доходите управляващите се опитват да подменят истинската тема за състоянието на икономиката и трудовата заетост.

„За мен е много скандално да се говори за облагане на лихвите по депозитите на гражданите”, коментира Димитров. „Това ще принуди хората да изтеглят спестяванията си от банките, с което допълнително ще се дестабилизира банковата ни система”, категоричен бе депутатът. По думите му подобни сондажи и експерименти водят до непредвидимост и лишават от устойчивост бизнес средата у нас, а това неминуемо води и до отлив на инвестициите. Димитров посочи, че през последните години има драстичен спад на чуждите инвестиции, ограничени до скромните 1 млрд. лева, на фона на 20 млрд. лв. преди няколко години. И коментира, че хората спестяват „за черни дни” именно заради нестабилността на икономиката, а в момента държавата се опитва да черпи дивиденти на техен гръб.

Според депутата резерви за приходите в бюджета не трябва да се търсят чрез депозитите на гражданите, а в нереформирани сектори като силовите ведомства, както и в подобряване работата на администрацията, например чрез въвеждането на електронно правителство, което така и не се случва. Той призова управляващите да изпълняват предизборните си обещания, а не да ги подменят с конюнктурен пиар и популизъм.

Като друг приоритет Кирчо Димитров очерта борбата с монополите, тъй като те изкривяват пазарната среда и задушават малкия и среден бизнес. „Или държавата трябва да се справи с монополите, или монополите ще се справят с държавата”, предупреди синият депутат, който е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той подчерта, че трябва да се упражнява непрекъснат натиск върху монополистите, защото цените на енергоизточниците и горивата растат, а те от своя страна оскъпяват хранителните и другите стоки. „За тази цел до две седмици ние ще внесем в Народното събрание Закон за защита на конкуренцията, който ще подпомогне борбата с монополите и търговските вериги”, каза Кирчо Димитров. Според него с всевъзможни такси те извиват ръцете на българските производители и водят до верижни фалити малките фирми.

Друг приоритет според сливенския депутат е подготовката и приемането на държавния бюджет, който до 31 октомври трябва да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

В отговор на журналистически въпрос Кирчо Димитров каза, че ще направи мониторинг върху резултатите от своите питания и предложения в Народното събрание и че се ангажира да постави повторно въпросите, по които изпълнителната власт не е предприела обещаните действия и мерки.

По повод предстоящите промени във водния сектор, депутатът заяви, че съществуват сериозни опасения за повторение на схемата с електроразпределителните дружества (ЕРП), които злоупотребяват с монополното си положение, не без помощта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На въпрос за безработицата и икономическата ситуация в Сливен, Кирчо Димитров коментира, че преодоляването на лошото наследство и неблагоприятните тенденции може да стане чрез привличането на чужди инвестиции и успешното усвояване на европейските фондове.

Той изрази притеснението си, че много от селските футболни клубове няма да успеят да завършат първенството, тъй като не са получили обещаната субсидия от Общината.

„А футболните отбори и емоции са важна част от социалния живот на населените места”, смята депутатът.

Агенция - Сливен


Tags: Кирчо Димитров

Още по темата

thumb 08.05.2012 - Сливен

Кирчо Димитров: Синята коал...

На пресконференция в Сливен депутатът от СДС Кирчо Димитров информ...