Печатни издания

Д-р Емил Кабаиванов: СДС ще бъде партньор на десните партии

18.07.2012


primary thumbИнтервю на Д-р Емил Кабаиванов за  Монитор

17.07.2012 г.

- Г-н Кабаиванов, най-напред да ви поздравя с избирането ви за лидер на СДС. Каква е първата и основна задача пред вас като новоизбран председател на синята партия?

 

 - Нека първо и аз да благодаря на всички членове на СДС, които гласуваха за мен и ме подкрепиха. Затова първо ще им кажа, че ние всички сме седесари и като един силен отбор трябва да продължим напред. Най-важното е да се възстанови доверието на десния избирател. СДС трябва да бъде вътрешно оздравен, за да може да се яви самостоятелно на следващите парламентарни избори. СДС трябва да се освободи от хватката на тези, които го разцепиха, а сега се опитват да го използват отново, за да оцелеят.  За да се случи това, аз имам амбицията да отворя партията и да дам възможност на повече хора не само да участват в създаването на политиката ни, но и да я отстояват в публичното пространство. Моята теза от първия ден на кампанията е ясна и тя е, че СДС трябва самостоятелно да възвърне доверието на десния избирател. Аз държа нашата визия за развитието на страната да е ясна.

 

- Това изключва ли възможността за коалиции?

 

- Първо трябва да защитим пред обществото нашата визия и чак след това ще говорим за коалиции. Затова основната задача пред мен е догодина по същото време да говорим не за това дали сините ще влязат в парламента, а колко души ще наброява синята парламентарната група.

 

- За какво говори изключително голямата избирателна активност – над 85% от членовете на СДС гласуваха и на втория тур на вътрешните избори?

 

- Това е сериозна индикация, че членовете на СДС са активни, защото те се интересуват какъв ще бъде пътят на СДС, как ще се развива партията. Подкрепата  дойде от цялата страна,  но и от най-големите организации като София, град Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Добрич. Разбира се, да не пропуснем и Пловдив - област,  региона, от който бях издигнат. Тази подкрепа ми дава сили да продължа напред. Защото най-важното е сега да вървим напред.

 

- Опасявате ли се, че ще се затрудните, тъй като сте и кмет на Карлово, и председател на СДС, и ще трябва често да пътувате до София?

 

 

- При сегашните комуникации не се притеснявам, че ще трябва да пътувам до София, за да изпълнявам задълженията си като лидер. Имам силен кметски екип, на който мога да разчитам. Така, както ще разчитам и на екипа в СДС. Аз съм човек на СДС. Считам, че с умна работа трябва да се възстанови доверието, да се възроди синята идея. Да се заложи на ясни принципи, а не на неясни бъдещи коалиции.  Обичам, вярвам и работя за СДС.

 

- Как ще привлечете всички седесари, и тези, които не са гласували за вас, да работите заедно.

 

- Ние сме седесари. Имахме оспорвани вътрешни избори, но след тях ние всички продължаваме да работим в един отбор. Аз никога не съм си позволявал да разделям СДС. Един истински десен политик трябва да понася различното мнение, трябва да приема критиките. Но в същото време истинският седесар трябва да е идеалист, убеден в десните принципи и човек, готов да приема чуждото мнение. Истинският седесар е мъжкар, който обича, вярва и работи за СДС. Ние сме седесари вече над двайсет години, съмишленици, съидейници. И затова трябва заедно да вървим напред.

 

- Имате ли притеснения как ще работите с парламентарната група?

 

- Нямам притеснения. Надявам се да имаме съвсем коректни отношения с парламентарната група. И, разбира се, първо, трябва да заздравим екипа. За мен важното е да изправим на крака СДС. Ние първо трябва да сме силна партия, а след това са търсим и преговаряме да партньорство. Около СДС като ядро ще бъде направено дясното обединение.

 

- С кои партии ще си партнира СДС?

 

-  СДС ще бъде коректен и конструктивен партньор на десните партии у нас. Партньори на СДС са партиите-членове на ЕНП и партиите със сходни на СДС виждания за управление на страната. ДСБ е сестринска на СДС партия и с нея отношенията ще бъдат също коректни.

 

- Понеже говорите за екип. Какъв ще бъде вашият?

 

- Екипът ще представлява експертния и политически потенциал на СДС от цяла България. Това ще са доказани политици и експерти, каквито има в СДС, без да делим организациите на големи и малки. Тези политици ще бъдат и нашите говорители по отделните теми, които са в дневния ред на българското общество. Това е важно и затова участието ще бъде според експертните качества, политическия опит и личното доверие.

 

- Три парламентарни мандата СДС е в опозиция. Как ще успеете да преодолеете тази тенденция?

 

- Няма да е лесно. Искам да припомня, че участието на СДС на парламентарните избори  през 2005 и 2009 година в коалиции даде възможност да се влезе в парламента, но не разшири доверието в партията. Затова и Националният съвет на СДС отхвърли споразумението за нова Синя коалиция. Възвръщането на доверието на синия избирател не е лесен  и бърз процес. Стъпка по стъпка ние ще вървим натам, за да може през следващата година пред нас да не стои въпросът дали ще бъдем част от следващия парламент, а с колко голяма парламентарна група ще участваме. Първо, ще започнем  с вътрешнополитическа дискусия. Ние ще дадем достатъчно ясни отговори на обществото по въпросите, които го вълнуват. Спокойно и аналитично ще се подготвим за изборите. Започвам обиколки из страната, срещи лице в лице с хората. И макар че е лято, започваме веднага, защото времето не чака.

 

Визитка:

Емил Кабаиванов е роден е на 12 януари 1961 година в Стара Загора

Има две висши образования - завършил е ВМИ-Пловдив със специалност "Ортопедия и травматология" и Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград с магистърска степен по икономика и стопанско управление

През 1999-2001 г. специализира здравен мениджмънт във ВМИ-София

Член е на СДС от 1992 г.

От 1999 до 2003 г. е председател на Общинския съвет в Карлово

От 2003 до 2007 г. е кмет на града

От 2007 до 2011 г. е началник на дирекция "Национална координация" в централата на СДС в София

На местните избори миналата година отново печели изборите и става кмет на община Карлово от името на коалиция "Обединени за нашата община", в която влизат СДС, ДСБ, ПП "Обединени земеделци", ВМРО-НИЕ, движение "Гергьовден", ОДС и БСДП

Женен е, има син и дъщеря

 МАЙЯ ЛЮБОМИРСКА


Tags: СДС, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...