Печатни издания

Емил Кабаиванов председател на СДС: Никой външен няма да командва в СДС

18.07.2012

Insert full sizeИнтервю на Емил Кабаиванов председател на СДС за вестник 24 часа

17.07.2012г.


- Г-н Кабаиванов, спечелихте лидерството в СДС точно с половината от гласовете на синия актив. Убедителна ли е тази победа за вас?

 

- Най-важното за мен е, че над 2/3 от членовете на СДС гласуваха. Това показва активна позиция и че им пука какво става с партията   ни.   Благодаря   на всички тях и на тези, които ме подкрепиха. Мога да им кажа, че няма да съжаляват за даденото ми доверие

 

- А на тези, които не ви подкрепиха, какво ще кажете?

 

- Че изборите приключиха в неделя и оттук нататък ще работим ръка за ръка. Ще използваме всички -редовите членове, експертите, народните  представители. Няма да деля седесарите по това кой за кого е гласувал в тези вътрешни избори.

 

- Но напрежението между двата лагера - вашия и на Ваньо Шарков - много се изостри по време на цялата кампания. Ще се разцепи ли партията?

 

-  Не. Бях коректен от първия до последния ден по отношение  на моя опонент. Ние сме седесари от 20 години и ни сближават много повече неща, отколкото някакви закачки.

 

- Когато преди години Мартин  Димитров  стана лидер на СДС, покани символично за главен секретар на партията своя опонент Иван Сотиров. Вие обмисляте  ли подобен жест към Шарков сега?

 

-  СДС си има главен секретар в момента. Този въпрос не е на дневен ред. Механично сглобяване на екип, който уж да балансира различните интереси в партията, не е достатъчно. А и аз държа на широк екип. В цяла България имаме хора, които трябва да са вдъхновители и говорители на СДС по всички теми от живота. Важно е ние да дадем отговори как ще се справим с обедняването на хората. С конкурентоспособността на икономиката. Със здравеопазването, с образованието. Какво правим с пенсионната реформа. Защо инвестиционният климат в България не е добър. Ето на тези въпроси ще дадем своя отговор чрез нашите експерти - нови лица, които вие скоро ще видите.

 

- Посочете няколко такива нови лица, които ще привличате.

 

- Съвсем скоро ще имате възможност да ги научите.

 

- Правилно ли разбрах, че ще запазите сегашния временен главен секретар на   партията   Константин Арабаджиев?

 

-  Тези въпроси не стоят на дневен ред. За нас е по-важно организационно да укрепим СДС. Ние имаме нужда от възстановяване на организации в някои общини. Имаме нужда те да чувстват помощта и подкрепата на националното ръководство. Главният секретар, който е в момента, според мен се справя добре. Той е представител на софийската   организация   и ако тя одобрява неговата работа, няма никакъв проблем.

 

- По време на кампанията ви от лагерите на вашите опоненти се чу, че за вашата победа са играли пари, натиск, заплахи. Как отговаряте?

 

-  С лека усмивка.

 

- Преди втория тур разочарован седесар каза, че с Ваньо Шарков СДС ще стане присъдружен на Иван Костов, а с вас - на Бойко Борисов. Какво ще е отношението ви към управляващите?

 

- Това е един от важните въпроси.    СДС   ще   има принципно отношение към управляващите. От позицията на автентична дясна партия ние ще атакуваме всички грешки на управляващите. Ще се мъчим да предотвратяваме нови. Но няма да си позволим да минем границата и да гласуваме заедно с БСП. Иначе ще излъжем нашия избирател, който не желае да влизаме в колаборация с левицата. Това е недопустимо. Има достатъчно начини за парламентарно поведение , с което можем да покажем несъгласието си по действията на управляващите.

 

- Как ще влияете на парламентарната група - там повечето хора са поддръжници на Синята коалиция, а вие не сте депутат.

 

- Нашите  депутати  на първо място са седесари. Ще имам среща с парламентарната група, там ще декларирам добронамереност, коректност и готовност всеки да бъде оценяван според личните му усилия и принос.

 

- Как  ще  работите  с ДСБ? И добро решение ли беше според вас развалянето на Синята коалиция?

 

- Това бе  решение  на мнозинството в Националния съвет на СДС. То не се коментира и не подлежи на ревизия. ДСБ е наша сестринска партия в рамките на Европейската народна партия. Ще се отнасяме коректно към тях. Те също неотдавна взеха решение за самостоятелно явяване на следващите избори.

 

- А вие твърд ли сте, че СДС трябва да се яви самостоятелно?

 

- Твърд  съм, че  СДС трябва да се развива самостоятелно.  Защото  участието ни в коалиции с цел прескачане на някаква бариера на всяка цена не донесе очакваното разширяване на доверието ни в обществото.   И   показа,   че трябва  да  търсим  самостоятелен път на развитие.

 

- Вие сте и кмет на Карлово. Как ще съчетавате огромните си ангажименти там с тези на партиен лидер?

 

-  Имаме и други такива примери в историята. За мен това ще бъде по-голямо натоварване и отговорност. Но разчитам на добрия ми екип професионалисти в общината и на стабилното мнозинство в общинския съвет.

- Подозират ви, че ще си кметувате, а тук СДС ще се командва   от    сегашното временно   ръководство   в лицето най-вече на лидера Борис Марков, който ви подкрепи.

 

- Кои са тези, дето подозират... Вижте, когато един човек два пъти е печелил мажоритарни избори, няма друг над него, който може да го командва. Аз ще правя това, в което съм убеден, заедно с екипа от Националния изпълнителен съвет, от експертните съвети, от редовите членове. Заедно. Няма сила, която може да командва СДС отвън. Между другото това сме го показали през годините. Ако не беше така, СДС изобщо нямаше да го има до момента.

 

- Ако влезете в следващия парламент и сте нужни на ГЕРБ за коалиция, как ще постъпите?

 

-  Този въпрос ми го задайте догодина. И в него ми се иска да няма „ако". А например   колко   голяма група народни представители очаквам да имаме. А ако следващото управление е дясно, изповядва нашите ценности и принципи, можем да станем част от него. Но само на принципна основа.

 

- Според рейтингите СДС в момента не минава бариерата от 4%.

 

- За рейтинги ще започнем да говорим от пролетта на следващата година. Първо имаме вътрешнопартийни задачи за укрепване на партията и отправяне на нашите послания към българските граждани.

 

- В СДС ви познават, но за десния избирател като цяло сте неразпознаваем. Как ще трупате популярност и симпатия в национален план?

 

- Това за мен не е някакъв особен проблем. По-важното е да си свърша работата, за която са ме избрали моите съпартийци. Популярността си идва с времето За мен е важно не само аз, но и поне още 20 човека в СДС да бъдат национално разпознаваеми.

 

- Имаше призиви по време на кампанията за връщане на стария син цвят и на старото лъвче като символ на СДС. Ще го направите ли?

 

- Ако това е мнението на мнозинството от членовете на СДС, естествено. Пак ви казвам, обичам екипната игра и общите решения. Не си падам по солови изпълнения   в   политиката. Ще се вслушвам в мнението на мнозинството.

 

CV

 

 Роден на 12 януари 1961 г. в Стара Загора

 Завършил е медицина, специалност „Ортопедия и травматология". Има и магистратура по стопанско управление

 18 г. е работил като практикуващ ортопед-травматолог

 Бил е председател на Общинския съвет в Карлово

 В момента кмет на града за втори поред мандат

 Член е на СДС от 1992 г. Минал е по всички нива на партийната йерархия. До избора си в неделя бе член на Националния съвет на СДС

 Семеен, има две деца

 

КАЛИНА ВЛАИКОВА


Tags: СДС, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...