Димитър Иванов: Отчет за периода 2010-2012 и мотиви за оставката ми

05.06.2012

Insert thumb

До НС на СДС


До НИС на СДС


До членовете на СДС

 

Уважаеми колеги,

 

Когато станах Главен секретар на СДС в края на 2009г., много хора добронамерено ми казваха, че трябва да „хвана здраво партията“. Тъй като аз не искам да съм част от партия, която толерира „силната ръка”, избрах пътя на диалога, спазването на Устава, прозрачността и развитието в СДС. За разлика от предишни времена, в изминалия период водих диалог със всички структурите на СДС в интерес на общата работа, независимо от подкрепата им или липсата на такава към председателя на СДС.  В периода 2010г. – 2012г., освен ежедневните и изборни дейности, с колегите от Централата на СДС успяхме да реализираме следното:

 

-          Развихме постоянна база данни за членовете на СДС, което доведе до ред в отчетността, спря порочния модел по надписване на членове непосредствено преди вътрешни избори и даде яснота за състоянието на структурите на СДС.

 

-          Развихме информационна система за уведомяването на членовете на СДС – за предстоящи събития с СМСи, за решения на органите на СДС – по имейл. По този начин членовете на СДС бяха информирани  своевременно за случващото се в партията, за да могат да дискутират  тази актуална информация и да я разпространяват  на местно ниво;

 

-          Въведохме финансово подпомагане на структурите на СДС при ясни правила и пълна прозрачност по разходване на средствата.

 

-          Създадохме архив на протоколите от заседанията на НИС и НС, регистър на взетите решения, каквито отсъстваха до момента на встъпването ми в длъжност.

 

-          Създадохме работещ уеб портал, чрез който информацията за политическите решения  и действия на СДС максимално бързо ставаше достъпна както за членовете на партията, така и за широката общественост.

 

-          Развихме обучителна програма за членовете на партията, каквато нямаше в 22-годишната история на СДС – Политическа академия за подготовка на млади кадри на СДС. Това даде възможност членове на партията от цялата страна да се обучават, да споделят личния си опит и да черпят от опита на другите. Да се научат да дебатират и уважават аргументите на другите. Да работят в екип, да идентифицират проблемите на хората, да търсят пътя за тяхното решаване и  най – важното според мен – създадоха общност и приятелски взаимоотношения.

 

Това, което за съжаление не успях да довърша в този натоварен период, е актуализирането на данните на членовете на СДС, въвеждането им в уеб базирана платформа с интегриран форум, който да позволи комуникация между членовете на СДС с различни професионални интереси и компетенции по проблемите и перспективите в дадения сектор. Целта беше след актуализацията на данните да бъдат издадени и нови членски карти за всички членове на СДС.  Започнах този дебат, но за съжаление той остана на втори план в НС след изборите и към този момент е недовършен.

 

Изказвам благодарности на хората, които ме подкрепяха през този период, както и на хората, които изразяваха несъгласие с мен, защото не веднъж приемах техните аргументи за правилни. Благодаря на хората в централата на СДС,  които работиха денонощно за успеха на партията.

 

След заседанието на Националния съвет на СДС на 15.5.2012г.  и решението за прекратяване на Синята коалиция изчаках емоциите да отминат. Винаги е имало емоции в СДС, когато става дума за такива решения, но за разлика от този път винаги е имало и дискусия, в която се представят аргументи за или против дадено решение.

 

За огромно мое съжаление и огорчение заседанието на НС на 15.5.2012г. от  форум на най – отговорния национален орган на СДС, се превърна във форум на механичното гласуване  - без дебат, без предложения за алтернативни политики и без ясна визия за партията извън Синята коалиция.  На заседанието визията беше подменена от  процедури, аргументите бяха заменени с дирижирано гласуване, а дебатът беше заменен с дюдюкания и грозни реплики от залата, когато на трибуната правеха опит да се изкажат  авторитети в партията като Мартин Димитров, Надежда Нейнски и Найден Зеленогорски /които получиха думата, само защото са все още действащ председател и членове на преговорния екип /. Смятам, че подобна сцена не прави чест на партията, положила основите на демокрацията, свободата на мнението и европейското развитие на България.

 

Поради липсата на дебат по взетото на 15 май решение, не можах да разбера по силата на каква логика личността на един човек успя да бъде противопоставена на успешните политики и действия на най-ефективната парламентарна група в 41 НС – групата на Синята коалиция, както и на успешните действия на нейните евродепутати. Не можах да разбера как след делегираната свобода на структурите за местните избори само преди шест месеца в около 80% от общините СДС се яви в коалиции -  и в по – голямата част от тези коалиции заедно с ДСБ -  по собствена воля и решение на членовете в тези общини, а представителите от областите в НС, гласуваха против същите тези коалиции, които им осигуриха местно представителство, а преди това осигуриха на СДС национално и европейско представителство. Не можах да разбера дали това беше заседание на политически орган на партия, която взема отговорни решения за България или беше сбирка на група хора с лични фиксации и неудовлетворени лични интереси, фокусирани върху отрицанието към един човек.

 

Аз също съм имал критики към едни или други действия на г-н Костов, но решението на СДС на 15 май касаеше коалиране на политическа партия СДС с политическа партия ДСБ като основа на Синята коалиция.  Аз съм убеден, че колкото повече хора, политици и партии, доказали във времето привързаността си към общи политики, стратегически цели, реформаторска визия и демократични ценности, са обединени в отстояването им, толкова по – голяма е възможността те да станат реални факти. Може би, ако имаше дебат и аргументи, ако имаше ясна визия как и къде СДС ще отстоява новия си политически курс оттук-нататък, аз щях да разбера позицията на хората, взели решението за разваляне на Синята коалиция. Но тъй като тези хора отказаха дебат, аз нямам основания да смятам, че те имат каквито и да било политически аргументи за вземането на това решение.

 

В Устава на СДС в частта „Основни ценности на СДС” са записани „достойнството на човешката личност, солидарността, различието, толерантността”, а в „Oсновни принципи на СДС” е записано „уважението към човешкото достойнство и чуждото мнение”. За съжаление мнозинството в най-висшия политически орган на СДС с отказа от дебат и с поведението си погази тези ценности и принципи, а когато едно мнозинство самo погази ценностите и принципите, в името на които съществува и събира хората в партия, връщането назад и отстояването им пред обществото е много трудно, дори според мен невъзможно, независимо от позициите, които ръководството декларира.

 

С настоящото  подавам оставка като Главен секретар на СДС, член на НИС на СДС и Председател на Националната комисия по вътрешни избори.

 

С уважение:

/Димитър Иванов/


Tags: Димитър Иванов

Още по темата

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...

thumb 21.09.2010

Димитър Иванов: Абсурдно е ...

Главният секретар на СДС Димитър Иванов запозна журналистите на пр...