МСДС: Проблемите в Студентски град не търпят отлагане

05.03.2012

Insert thumb

Председателят на МСДС Христо Панчугов, председателят на МСДС -София Петър Славов и зам.-председателят на МСДС Емил Йорданов, представиха позиция на младежката организация на сините по проблемите на Студентски град

Поредният трагичен случай в Студентски град отваря отново темата за статута  на територията и ежедневните проблеми на живеещите там студенти. Според Младежката организация на Съюза на демократичните сили е нужно да се наложи коренна промяна – не само засилване на сигурността в общежитията, но и прилагане на сурови санкции за студентите, които нарушават обществения ред, както и осигуряване на домофони във всяка стая, свързани с охраната. 

За съжаление смъртта на 19-годишният младеж беше използвана от управляващите първосигнално и стана основа за поредната порция популистки закани и мерки, които вероятно ще останат кухо обещание.  

Любимият мотив на силния на деня „всичко да мине под мое ръководство” този път беше подета от образователния министър Сергей Игнатов. Без много да се замисля предложи да централизира управлението на всички общежития към собственото си ведомство. От МСДС ще ви припомним, че примерите, за това как тази идея е вредна и води до корупция и прекомерно „ояждане“ са многобройни и от 1997г. насам никой не се беше сещал да „възроди“ централизацита, като я облече в богоугодни одежди.

В същото време остава открит въпроса, с какви средства ще се извършва управлението на студентските общежития и столове в рамките  на предвижданата централизация. За периода на своето управление самите университети са извършили  значителни инвестиции в подобряването на материалната база и в управлението на своята собственост.  

Ние от МСДС смятаме, че същинският проблем в Студентски град се корени в това, че той не е разгледан като уникална територия в началото на промените, свързани с връщането на земята. Като резултат, днес на неговата територия се преплитат държавна, общинска и частна собственост. Така идеята, залегнала в настоящия подробен устройствен план на общината, да се създаде кампус около общежитията, се сблъсква със съвсем реалният въпрос – Как се обезщетяват частните собственици? Средствата за подобно действие биха надминали в пъти възможностите на държавата към този момент.  

Според МСДС проблемите са различни – от особения статут на Студенски град, който по-скоро е квартал на София, отколкото студентски кампус от западен тип, до контрола и прилагането на съществуващите към този момент правила и ред за допускане в студентските общежития и стопанисването им. Затова трябва да се търси разумното решение на всеки от тези проблем.

Ние от МСДС сме на мнение, че уеднаквяването на начините на стопанисване, вътрешните правила за допускане и контролът върху реда в самите общежития може да се постигне и без да се централизира управлението на студентските общежития.  

Ние от МСДС предлагаме девет теми за дискусия и промени по поставения проблем:

1.Вместо централизация на управлението на общежитията предлагаме координационен съвет на всички институции, ангажирани с проблема – университети, студентски съвети, община, министерство на образованието, полиция. Съветът трябва да изработи единни правила и ред за осъществяване на контрол в рамките на студентските общежития.

2.Да се създаде орган, който да осъществява контрол по прилагането на единните стандарти;

3.Одит от страна на министерство на образованието на управлението на студентските общежития;

4.Осигурявана на адекватна охрана.

5.Освобождаване на студентските общежития от всички обекти, които осъществяват дейност, която не е присъща на академичните стандарти – това би лишило университетите от значителни приходи, които да реинвестират в общежитията, но е необходимо зло в името на сигурността и спокойствието на учащите.

6.Създаване на полицейско звено, което да е отговорно изцяло за реда в рамките на Студентски град, с превантивна цел. Към този момент 7-мо районно управление на МВР отговаря за Младост, Дървеница, Мусагеница, Витоша, Горубляне и т.н.

7.Поставяне на камери на ключови места, които да гарантират бърза реакция от страна на полицията.

8.Поставяне на домофони във всяка стая или паник бутони за връзка с охраната на общежитието.

9.Налагане на сериозни санкции на студенти, които са нарушили реда. Ако студентът откаже да плати глобата, да не получава стипендия и дори да не му се позволява да запише нов семестър. По тази точка е необходимо и определяне на орган във всеки университет, който да прилага наказанията.

 Ние от Младежката организация на СДС ще организираме и кръгла маса по темата, на която ще поканим всички заинтересовани страни. Отворени сме към диалог, защото разрешаването на проблемите в Студентски град не търпят отлагане.


Tags: МСДС, Христо Панчугов, Петър Славов, Емил Йорданов, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...