Пресконференции

СДС пита премиера за бонусите, раздавани в системата на здравеопазването

15.02.2012

Insert full sizeДимо Гяуров, народен представител на СДС: Добър ден на всички. Днес ще ви запознаем с допълнителни доходи в НЗОК, като продължение на темата, която СДС подхвана през последните дни, свързана с допълнителните възнаграждения на министри, служители в министерства и държавната администрация като цяло.

 Преди около седмица колегата д-р Ваньо Шарков зададе въпрос на здравния министър Стефан Константинов с искане освен допълнителните доходи, които се разпределят в рамките на ресорното ведомство, да бъде отговорено и какви средства са получили служителите на НЗОК и да ни бъде предоставена методиката за разпределението на тези средства. Получихме бегъл отговор, като аз и мои колеги поискахме допълнителна информация, но такава ни беше отказана под претекст, че вече ни е отговорено. Ние се снабдихме с информацията и със самата инструкция за разпределение, от която става видно, че само раздадените, на основание чл.108 от Закона за здравното осигуряване,  средства, които са в размер на над 2 милиона лв. някои служители са получили доста сериозни допълнителни възнаграждения. Тази методика е утвърдена от д-р Нешева и в нея – ал. 4 на чл. 11 става видно, че тя е определила за самата себе си и за подуправителя на НЗОК 1,5% от средствата, разпределени като допълнително възнаграждение при разпределение 60% за нея и 40% за подуправителя. По наша груба сметка става дума за над 30 000 лв. за г-жа Нешева.

 Възникват въпросите:

 Законосъобразно ли е тя да получи тези средства, тъй като тя има договор за управление, а според него не се предполага получаването на подобни средства.

 Ние не поучихме отговорите по реда и затова сме принудени чрез вас да задаваме въпросите си до министър-председателя и моята молба към вас е да следвате нашите стъпки и да се възползвате от информацията, която ви предоставяме, за да може по реда на Закона за достъп до информация цялото общество да получи отговор на въпросите, които ние поставяме. Аз смятам, че е неморално в период на икономическа криза и във време, когато премиера и членовете на кабинета отправят апели за всякакъв вид икономии под масата министерствата и ведомствата да раздават такива средства. Отново повтарям, че става дума за над 30 000 лв., получени само по един от критериите – получени суми, придобити от глоби. Тук не става въпрос за сумите, разпределяни на базата на незаетия щат. Специално за това ведомство става дума за още 2 млн. лв., като общо са около 5 млн.лв. 

Оше по темата  за раздаваните в министерства  през 2011 година възнаграждения извън трудовите вижте тук


Tags: Димо Гяуров

Още по темата

thumb 06.04.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 07.03.2012

ГЕРБ отхвърли предложението...

Парламентът отхвърли предложението на Синята коалиция държавната су...

thumb 17.02.2012

Димо Гяуров: Единственият е...

Не трябва да даваме приноса си за правния хаос в страната , заяви в...

thumb 20.01.2012

Гражданите ,които са платил...

Димо Гяуров получи уверение от правосъдния министър Диана Ковачева,...