Електронни медии

д-р Михаил Михайлов: АСТА е един ненужен документ, трябва да спрем с тая политика да се докарваме и да се харесваме на европейските институции

13.02.2012

Insert full sizeДепутатът от СДС д-р Михаил Михайлов в интервю за Всеки ден

Г-н Михайлов, сближихте ли позициите си с ГЕРБ по споразумението АСТА, след като изслушахте в парламента министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов?

Това изслушване беше необходимо, но според мен е закъсняло. Но като че ли у нас много от нещата се случват така – първо се взимат решенията, слагат се подписите, а след това идват обсъжданията. Ето – със Закона за горите – 5 месеца, след като приехме и го ремонтираме отново. С АСТА имаме подпис в Япония на нашия посланик, а доколкото разбрахме, и министър Найденов се е подписвал под това споразумение. Не знам земеделският министър какво отношение има към АСТА. Но в края на краищата този договор е подписан, а дебатът трябваше да се състои преди това.

И все пак защо се чуват толкова противоречиви позиции по това споразумение? Но май в Европа се посреща така…

За мен е ясно, че между двете тези не може да бъдат пуснати мостове. Едните защитават авторските права – да бъде всичко легално, да има плащане върху ползването – тяхната теза е ясна. Другата теза е, че не може да има контрол върху личната свобода, свободата в интернет. Но всъщност големият проблем е може ли да има някакъв баланс между това – от една страна, да се ограничи пиратството, но от друга – да не се засяга личната свобода. Приемаш, че отиваш към съвременните технологии – към 21 век, когато светът се превръща в едно голямо село, в което общуват хора, отдалечени на 15-20 000 км. И  дали регулирането на този тип взаимоотношения трябва да бъде в рамките на ЕС. Моята теза е, че ако националното законодателство е добро, няма смисъл да се приемат някакви общоевропейски документи. Ако имаме добър закон за авторските права, за електронните съобщения, те ще регламентират взаимоотношенията. И в парламента попитах – защо никой не ме подкрепи, когато приемахме Закона за авторското право. Аз исках стойността, която е на носителите, да бъде много по-висока. Всъщност Законът за авторски права няма нищо общо с АСТА.

В СДС сте много резки  – Мартин Димитров обясни как доставчиците на интернет ще се превърнат в частни полицаи, които ще могат да влязат във всеки дом,  да проверят всеки компютър.

Голяма част от хората от гражданския сектор казаха, че когато демокрацията не е зряла и когато имаме злоупотреба с полицейските средства и ресурс, това е една възможност да бъде оказан натиск върху обикновените граждани. За мен решението да защитаваш авторското право, личната свобода не е експертен въпрос. Въпросът е на кауза, и тя за Синята коалиция е свободата. И ние трябва да застанем на страната на гражданите и да кажем ясно – България няма нужда от ратифицирането на АСТА. Ако ние имаме сериозно, работещо законодателство, което засяга  авторските права, електронните съобщения, ще си регламентираме нещата така, че да не бъде нарушен интересът на авторите и същевременно да бъде защитен интересът на гражданите.

Има опасения, че ще се следи съдържанието на филмите, които теглят потребителите и след това ще следват санкции.

Министър Трайков се опита да каже, че това не е така, че всъщност хората, индивидуалните потребители – като мен, като вас, няма да бъдат преследвани. По-скоро интернет доставчиците трябвало да им дават ай пи адреси, което пак си е проследяване, пак си е „Биг брадър“. Т.е. те винаги могат да дадат на полицията информация – за твоя мейл, за всяко едно нещо и всъщност, когато светът се развива в своята глобализация – едно от най-важните, най-изконните неща е всеки  да има свой личен живот, да съхрани свободата си.

Казвате, че се отнема свободата в единственото останало незасегнато кътче – интернет. Но не се ли оказа твърде свободно това пространство и затова опасно за децата с това анонимно общуване?

Естествено, че трябва да има някакво филтриране. Но то е филтриране от доставчиците, то идва от друг механизъм. Тук АСТА не може да се намесва, тя не се бори с това. Anti-Counterfeiting Trade Agreement възниква по повод на физическите фалшификати. Например аз нося анцуг „Адидас”, или „Рийбок” и в един момент се отваря  нелегална фабрика в Китай, прави същия анцуг и го продава. Оригиналният – на „Адидас”, се продава за 200 или 300 евро, ония го продават за 30 лева. Та това е търговско споразумение, което трябва да  регламентира физическите фалшификати, да защитава истината от фалшификата, но след това се опитва да се пренесе върху глобалната мрежа и според мен вече там не му е мястото.

Вежди Рашидов беше много емоционален, като призова да се защитят правата на актьорите, носители на авторски права. Получава се така, че правата на авторите са права на едно малцинство, каза той.

Ние с министър Рашидов много сме спорили. Казах му следното: „Г-н Рашидов, вие не трябва да бъдете Майка Тереза и да давате по 700 лева на заслужилите актьори. Да ги награждаваме, като станат на по 70 г. и Народното събрание да бъде благодетелят. Те са си ги заслужили. И не ние трябва да бъдем милосърдни, а законодателството да им дава възможност още докато са млади, да получават тези пари – като участници в еди-кой си филм, като творци на музика, като режисьори… Това е истината, това е сериозно – когато в Закона за авторските права защитаваш интереса на авторите. А не в едно търговско споразумение. И никой няма да стане по-богат – нито Стефан Данаилов ще стане по-богат, нито Кирил Маричков. Не е това целта на АСТА.

Чуват се обаче твърдения, че Европа може да ни наложи АСТА дори ако нашият парламент отхвърли споразумението.

Може би е така. Трябва да видим. Но ние трябва да спрем с тая политика да се докарваме и да се харесваме на европейските институции – пред Русия навремето, сега пред Америка.

Но, д-р Михайлов, управляващите повтарят, че това споразумение няма да посегне на свободното общуване в интернет, нито доставчиците ще ни контролират.

Аз смятам, че АСТА е един ненужен документ, който няма законодателна и регламентираща дейност, не е нещо, което да даде механизъм за развиване на търговските взаимоотношения в мрежата. Така че според мен ние трябва да заявим, че не сме склонни да го подпишем.

Валерия Йонкова


Tags: Михаил Михайлов

Още по темата

thumb 04.11.2011

Михаил Михайлов: Резултатът...

Резултатът на изборите е катастрофа. Това са трагични резултати, а ...