Михаил Михайлов: Резултатът на "сините" на изборите е катастрофален

04.11.2011

Insert full size

Резултатът на изборите е катастрофа. Това са трагични резултати, а не прилични, каза депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов в предаването на  БТВ "Тази сутрин". 

 

 

Водещ Виктор Николаев: А сега Михаил Михайлов от "Синята коалиция", народен представител. Той е част от СДС. Добре дошли.

 

Михаил Михайлов: Здравейте.

 

Водещ: Току-що ми казахте нещо, което ме изненада. Аз знам, че сте поставили въпроса за оставката на лидера на партията Мартин Димитров, но сте казали, че предлагате и разпускане на двете партии в "Синята коалиция" - ДСБ и СДС. Това звучи много любопитно и странно, може би и страшно, ще го аргументирате. Кажете първо обаче защо искате оставката на Мартин Димитров и цялото ръководство, след като самият той обяви, че ще се подложи, по европейски образец, на вот на доверие. Не се ли обезсмисля вашето искане така? Добро утро.

 

М. Михайлов: Здравейте. Първо, най-важният отговор трябва да е резултатите, какви са резултатите от тези избори. За резултатите от тези избори могат да се използват най-различни думи - катастрофа, провал, но не и приличен. Защото лидерът на СДС твърди, че този резултат е приличен. Един процент аз не знам някой да смята, че е приличен. Като се погледне картината и в отделните общини, се вижда, аз съм ги извадил тук, се вижда, че във всички големи областни градове ние имаме между. . . като се започне Благоевград - 2.67, Бургас - 4, Варна - 4, Велико Търново - 3, Добрич - 1.47, Ловеч - 4, Перник - 3.3. Това са трагични резултати.

 

Водещ: Не са ли прилични за състоянието, в което си е СДС и ДСБ?

 

М. Михайлов: Това показва, че нищо не се е случило. И въпросът е как може президентски, на президентски избори партията, която всъщност преведе България през прехода, да има 1 процент. Кое доведе до този 1 процент? И аз веднага ви отговарям – неподходяща кандидатура, лоша политическа формула, СДС. . .

 

Водещ: Ама кой ви я избра тази кандидатура? Избрахте си я. . .

 

М. Михайлов: Именно ръководството.

 

Водещ: . . . там си гласувахте. . .

 

М. Михайлов: Не. Веднага мога да ви кажа.

 

Водещ: . . . и си го харесахте.

 

М. Михайлов: Веднага мога да ви кажа кой я избра. Ръководството, няколко човека, избраха тази кандидатура, наложиха я на същия този национален съвет, пред който ще искат вот на доверие, наложиха тази кандидатура, след това, дори без разрешение на Националния съвет, няколко човека отидоха, стиснаха си ръцете с извънпарламентарната партия, група, коалиция ОДС, т.е. умножиха се по нула, и те самите станаха нула. Това се случи реално. Ето това се случи на тези избори.

 

Водещ: Ами, то беше ясно с тази кандидатура, че няма да отидете на балотаж.

М. Михайлов: Ами, ясно, ясно е.

 

Водещ: Примерно.

 

М. Михайлов: Ясно е, но. . .

 

Водещ: Защо тогава не се реагира, не се скочи, не се каза. . .

 

М. Михайлов: Реагира се, естествено, че се реагира. Говорихме. Лично моето предложение беше кандидатура. . . да има една-единствена кандидатура, която може да ти даде приличен резултат, и тази кандидатура е на Найден Зеленогорски. Това беше моето мнение, аз го изказах, защитавал съм го, аргументирал съм се. Не можеш ти да провеждаш избори. . . Ние направихме световен прецедент. Забележете какво се случи - СДС искаше да прави предварителни избори, направи ги тези предварителни избори, на които се явиха 75 000 човека, а на действителните избори Румен Христов събра 65 000. В целия свят. . . аз лично съм се явявал на предварителни избори 1997 г. в Пазарджик и имах 8000 гласа в Пазарджишка област. След това резултатите на СДС, само един месец и половина по-късно, бяха 50 000. От 8000 на 50 000. Тук от 75 000, явили се на предварителни, т.е. на вътрешни избори, след това има 65 000 в цялата страна. Това е световен прецедент. Това какво показва? Това показва. . .

 

Водещ: Ами, изразходили се на предварителни и не им се е ходило. ..

 

М. Михайлов: . . . политическа безпомощност, липса на политическа енергия и липса на политически идеи. И затова аз отивам по-нататък и казвам - може ли този дебат да се състои в Националния съвет, органът, който взима грешните решения, тоест, който е създал тази грешна формула, сега, да кажем, той ще бъде, който ще търси вот на доверие. Ама, какъв вот на доверие ще търсиш с 1 процент? Въобще, това аз не мога. . .

 

Водещ: Ами, ако ви изключат сега, понеже помним историята на СДС. ..

 

М. Михайлов: В морала. . .

 

Водещ: . . .изключват ги тези, които говорят пред медиите и искат оставката на ръководството.

 

М. Михайлов: Аз го поставих въпроса на парламентарна група, поставих го. Но защо трябва да чакаме 20 дни? Ти си в кома, партията е в кома. Какво, да чакаме 20 дни същият този. . . да дойде лекарският екип, който е дал погрешната диагноза, дал е погрешното лекарство, и да чакаме след 20 дни, на 22-ри, той да включи системите и да възстанови СДС? Е, как ще стане?

 

Водещ: Кой трябва да е новият лидер тогава на СДС, ако вие твърдите, че проблемът се състои изключително и много в ръководството на партията и грешните решения?

 

М. Михайлов: Аз нямам срещу Мартин Димитров някакви лични отношения и т.н. Според мен цялото ръководство - началник на предизборния щаб, главен секретар, заместник-председатели. За мен. . .

 

Водещ: И какво, да се избере нов председател ли, как да стане?

 

М. Михайлов: . . . най-важното от това, което се случи, трябва да има един. . . хората, които все пак си имат добро представяне на изборите, Найден Зеленогорски, който е и заместник-председател, в момента да остане като временно изпълняващ, в рамките на 2-3 месеца да се организира нова национална конференция. И аз мога да отида още по-нататък.

 

Водещ: Да.

 

М. Михайлов: И да кажа, че всъщност. . . Какво трябва да се случи? За мен формулата. . . Вече тези 20 години преход какво показаха? СДС изпълни своя политически ангажимент. . .

 

Водещ: Може би точно заради това има 1 процент и на лъвчето му избиха зъбките. . .

 

М. Михайлов: Значи, той премина България през прехода, от тоталитарна я превърна в демократична държава, свали комунистите от власт и преведе България в Европейския съюз. За мен вече тази 20-годишна кауза е изчерпана. За мен България има ново предизвикателство. А това предизвикателство какво е? Ние сме най-бедната държава в Европа, ние имаме неработещи институции, имаме съвсем малко инвестиции. Тоест бедна държава, в която изтичат младите, интелигентните хора, държава, пред която има огромни предизвикателства. СДС трябва. . . СДС, ДСБ, въобще дясното пространство трябва да създаде нова дясна партия. И моето. . .

 

Водещ: А, как тези. . . казахте да се разпуснат, ми казахте преди ефира, или как?

 

М. Михайлов: Моята идея е или да се проведе обща обединителна конференция, или двете партии да се разпуснат, да се създаде нова дясна синя партия, така, образно да я кажем, синя партия. . .

 

Водещ: И кой ще я оглави, как ще. . .

 

М. Михайлов: . . . в която да дойдат млади хора, които. . . Въпросът не е в ръководството. Въпросът е политически. . .

 

Водещ: Ама, не, не, винаги проблемите са били в това, че не може да се раздели властта. Всеки, изключен или напуснал, прави своя партия.

 

М. Михайлов: Прав сте, прав сте.

 

Водещ: Бакърджиев, Софиянски.

 

М. Михайлов: Ама, ето, виждате ли, имаше едно СДС, което извърши този преход 20 години. Появиха се именно, което вие казвате, междуличностните отношения и. . . всъщност ние, хората, избирателите, те са си едни и същи. Някои от тях са разочаровани, но стоят. . .

 

Водещ: Дайте да го дообясним това, което започнахте. Значи обединителна конференция, предшествана от разпускане на двете партии. Как да се случи?

 

М. Михайлов: Аз за ДСБ не мога да давам съвети, защото тя е партия, която си има собствен устав, има си собствен живот. Но това, което аз виждам, че трябва да се случи, което от срещите с хората, които говорим. . . Ето, в Русе, където бяха. . . избори, ние направихме един много добър резултат - стигнахме на втори тур, бихме БСП, бихме. . . И там точно тези коалиционните партньори на Мартин Димитров - ОДС, застанаха с нас и подкрепиха члена на

Държавна сигурност, сътрудника на Държавна сигурност, който беше кандидатът на ГЕРБ, и ние загубихме точно заради липсата на тяхната подкрепа. И ето, виждате ли големия парадокс - в един град, който е европейски град, какъвто е Русе, ние направихме добрата формула, отидохме на втори тур и, представете си, на втори тур 140 процента качихме. Това е прецедент.

 

Водещ: Костов няма ли вина за резултатите на десните и на "Синята коалиция"? Видях, в "Господари на ефира" се опитваха и го гониха по "Витошка" да му дадат "Златен скункс". Той казваше – дайте го на Румен Христов и на тези, които го. . .

 

М. Михайлов: Костов не участва, Костов не участва в избора за президент. ДСБ реално. . . ние сме съюз на десните сили, това е. . .

 

Водещ: Е, точно това, че имаше скандали . . .

 

М. Михайлов: Това е конфигурация, това е конфигурация, която е заслуга в кавички, заслуга в кавички. . .

 

Водещ: Знам, знам, като коалиция знам, че не участва.

 

М. Михайлов: За това, че има слаби резултати, тези, които ви ги чета тук, нали, с по 2, по 3 процента, Стара Загора - 3.61, в Хасково – 2 процента, в Ямбол - 1.27, това са скандални резултати. . .

 

Водещ: В гласове колко е, има ли голям град, където пример да се са даде. . .

 

М. Михайлов: Вижте, имаме в два или три града, които. . . Нали ви казвам, в Пазарджик, където печели Тодор Попов, той печели, но Тодор Попов не е кандидат на СДС, той никога не е бил в СДС, той беше в съюза на. . . Там коалицията, "Синята коалиция", получава 2.95 като общински съветници. . .

 

Водещ: Това в гласове колко е?

 

М. Михайлов: Ами, 1144 гласа беше в Пазарджик. Така че това са цифрите. Нека те само да ни покажат отправната точка откъде трябва да тръгнем. . .

 

Водещ: Добре, оставка на цялото ръководство или саморазпускане с цел сформиране на нова партия, учредителна конференция, или какво, ако. . .

 

М. Михайлов: За мен, за мен това е най-важното.

 

Водещ: Ако ви поискат оставката и ви изключат? Навремето имаше един, страшен съд му викахме, една комисия, която казва – с изказвания в медиите еди-кой си уронва престижа и имиджа на партията, режем му главата. . .

 

М. Михайлов: Вие сте достатъчно добре. . . от много дълги години сте като политически журналист и знаете 2005 година какво се случи. Аз казах, че СДС трябва да се яви самостоятелно на изборите, тогава се обединихме с Любен Дилов и тогава Яне Янев, който беше земеделски съюз, и нищо не се получи. Тогава казаха - няма да се кандидатираш и т.н. . . Какво, нищо не се случи с мен. Тоест не съм аз тук важен, не съм важен дали ще бъда член, или ще ме изключат, или не. Важно е тези хора, тези избиратели, младите хора, тези, които гласуваха за Прошко Прошков, които гласуваха за Меглена Кунена, тези хора те чакат, те искат да бъдат представени. Хората, които искат просперитет, хората, които искат, младите хора. . .

 

Водеща: Нова дясна синя партия. . . нова синя партия.

 

М. Михайлов: Нова синя партия, която да представи тези хора.

 

Водещ: Добре.

 

М. Михайлов: Не е важно дали ще вземеш стари от СДС, или не. За мен ние просто трябва да дадем корените на тази партия, част от хората, но всичко останало. . .

 

Водещ: Ще поканим и Мартин Димитров. Ние го канихме, той на този етап не иска да участва. Може би ще се съгласи след няколко дни. Хвърлихте камък в блатото. Нова синя партия, оставка на цялото ръководство, може би разпускане и на партия. . .

 

М. Михайлов: Необходима е дискусия в обществото. Необходима е много сериозна дискусия за това какво е необходимо.

 

Водещ: Трябва да приключваме. Наистина хвърлихте камък в блатото. Благодаря ви. Беше интересно. Михаил Михайлов с радикални идеи за бъдещето на сините, така ще обобщим.

 

М. Михайлов: Да.

BTV


Tags: Михаил Михайлов

Още по темата

thumb 13.02.2012

д-р Михаил Михайлов: АСТА е...

Депутатът от СДС д-р Михаил Михайлов в интервю за Всеки ден