Излезе книгата-албум „Моята красива Европа из улиците на София”

04.01.2012

Insert full sizeИзлезе от печат книгата-албум „Моята красива Европа из улиците на София”. Тя е последната фаза на проекта, спечелил конкурса на евродепутата Надежда Нейнски и СДС „Моят малък красив европейски проект”. Книгата събира на едно място най-емблематичните 30 европейски сгради на София. Сред тях са: базиликата ”Света София”,  ротондата „Свети Георги”, Народното събрание, Националният театър „Иван Вазов”, Държавната печатница, Софийският университет „Св. Климент Охридски”, централната сграда на Българската академия на науките, Военното министерство, Централният военен клуб и др.

 Авторите на проекта, младите архитекти и урбанисти Ваня Кръстева, Йорданка Колева, Пламен Петров и Владимир Чангулев, са първите, които събират в печатно двуезично издание визуален материал, който представя София далеч от познатия и експлоатиран от туристическите агенции контекст. Те акцентират върху София като град на другостта. Другост, която я отделя от Европа и в същото време я превръща в неделима част от нея.

 „София не е само сгради - тя е дух, атмосфера, спомени, цветове, препратки, перспективи. С проекта „Моята красива Eвропа из улиците на София” си поставихме за цел да открием европейските маркери в архитектурата и бита на столицата ни. Показваме най-значимите от тях в този албум от момента на замисъла, през първоначалната им реализация до сегашното им съществуване. Защото всъщност харесваме европейска София и искаме такъв да остане цивилизационният й избор и в бъдеще.” Това заявява в предговора към книгата- албум евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски.

 Проектът „Моята красива Европа из улиците на София” се превърна в повод за размисъл относно средата, в която живеем. Относно нуждата да се освободим от този своеобразен непукизъм, заради който градската среда се е превърнала в нещо, което не забелязваме, нещо, което не харесваме, нещо, което подминаваме, но много рядко нещо, което оценяваме и искаме да променим.”, заявява от своя страна в предговора към книгата председателят на СДС Мартин Димитров.

 С издаването на тази книга-албум приключва серията от градски акции, конференция и изложба, обединени от проекта „Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика”. Той спечели конкурса „Моят малък красив европейски проект” в конкуренция с над 40 проекта в различни сфери на политическия, социалния и културния живот.

 Надежда Нейнски и СДС ще дарят част от тиража на книгата на Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, на регионалните, училищни и университетски библиотеки в страната, на българските посолства и културни центрове в чужбина, както и на европейските институции.


Tags: ЕНП, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 14.10.2011

Надежда Нейнски и Мартин Ди...

Евродепутатът Надежда Нейнски, председателят на СДС Мартин Димитров...

thumb 13.10.2011

Надежда Нейнски, Мартин Дим...

Изложбата „ДУХЪТ НА МЯСТОТО – GENIUS LOCI. Европейски практики и тя...