Национална политика

СДС представи приоритетите, по които ще работи през 2012 година

20.12.2011

Insert full size

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Добър ден на всички. След днешното редовно заседание на НИС на СДС ще ви представим приоритетите, по които ще работим през следващата година.

  1. Финансова стабилност – база за изход от икономическата криза. Ще продължим да настояваме за провеждане на дебат в парламента, защото той е неизбежен, ако правителството иска консенсус по мерките, които се предлагат.

-          Приемане на предложените от СДС фискални правила за стабилност и растеж.

-          Категорично противопоставяне на хармонизирането на данъците, което за България би означавало увеличение и намаление на инвестициите.

-          Потвърждаваме своето искане всяка страна в ЕС сама да определя акцизите си, защото това би могло да доведе до намаляване на цените на горивата в България. Несъгласие за приемане на решение с квалифицирано мнозинство в ЕС, защото по този начин се нарушава принципа на равнопоставеност на всички държави – членки на Съюза.

 

  1. Подкрепа за дребния и средния бизнес.

 

  1. Здравеопазване – необходимо е на парламентарно ниво най-накрая да бъде приет закона за правата и задълженията на пациентите. Ние от СДС сме предлагали този закон два пъти в предния парламент и в настоящия.

-          Отново ще подновим предложението си парите от глоби на депутати да отиват във Фонда за лечение на деца и ще настояваме за инкриминиране на нападенията на лекари, чрез промяна в Наказателния кодекс. Това беше отхвърлено с презумпцията, че всички лекари са длъжностни лица, но Конституционния съд се произнесе, че това не е така.

-          Ще настояваме за диференцирана ставка по ДДС за лекарствата, защото това е мярка, която може да помогне на пациентите и българското здравеопазване.

 

Образование – задължително и задълбочено изучаване на поне един западен език (английски, френски, немски, испански) в началното и средното образование. В момента това се прави, но е доста формално и не дава необходимите резултати. Това е изключително важно за повишаване на конкурентоспособността на българските граждани в страните от Европейския съюз и целия свят. 

    Екология и земеделие. Днес нашия колега Лъчезар Тошев ще защитава нашите предложения по закона за съхраняване на въглеродния диоксид в земните недра, на което ние категорично се противопоставяме.

 - Ще подновим и предложенията си по отношение на генно модифицираните организми. Абсолютно безумие е това, което се случва в момента, а именно лабораторията за изследване на ГМО да бъде към Министерството на здравеопазването, а служителите към Агенцията за безопасност на храните в резултат, на което структурата изобщо да не работи.

 

 Административна реформа.

 

 Енергийна независимост.

 

Работа по Избирателния кодекс, който доказа своята несъстоятелност и пропуски при провеждането на последните избори в България.

 

Кирчо Димитров, народен представител от СДС: Добър ден и от мен. Искам да добавя по отношение на подкрепата за дребния и среден бизнес, днес ние ще внесем промени в Закона за ДДС в частта му, отнасяща се до касовите апарати. Това, което ние предлагаме е да бъдат задължени онези лица, чиито касови апарати да бъдат подменени и да бъдат свързани със системата на НАП, чиито приходи от предходната година надхвърлят 50 хил. лв., т.е. лицата, които са регистрирани по ДДС. Това, което днес е необходимо на малкия и средния предприемач е да се гарантира стимули и добра среда, а не отново да бъде поставен на колене в тежката финансово – икономическа криза. Смятаме, че над 20% от тези, които трябва да подменят касовите апарати няма да имат възможност да закупят нови касови апарати и това ще доведе или до закриване на техните малки магазинчета или до преминаване в сивия сектор. Приходите, които се очакват да постъпят в държавния бюджет от свързването на касовите апарати директно със системите на НАП, най-вероятно няма да се осъществи и отново ще има приходи за фирмите, които се занимават с доставка на такива апарати и на мобилните оператори. Искам да напомня, че подобна мярка беше въведена и по времето на БСП, тогава с номерата на автомобилите и се получи така, че бяха осигурени средства на определени фирми.

 Друга мярка, която предлагаме е свързана със Закона за мерките срещу изпиране на пари. С влизането му в сила се разшири кръга на лицата, които трябва да изготвят правила и тези правила да бъдат докладвани в ДАНС. Досега такива задължения имаха банките, нотариуси и т.н., но сега подобни задължения се вменяват и на лицата, които извършват счетоводна дейност в специализираните счетоводни предприятия; на адвокатите и на читалищата. Ние смятаме, че това не трябва да се допуска и нашето предложение е да отпаднат тези допълнителни правомощия в закона, които се отнасят най-вече до счетоводителите и адвокатите.


Tags: Кирчо Димитров, Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 01.11.2012

Сините предлагат актуализац...

Сините внесоха предложение за актуализация на бюджета на НЗОК за 20...

thumb 19.10.2012

Предлагат забрана за телеко...

Парламентарната група на сините внесе в парламента предложение за п...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 30.03.2012

Синята коалиция отново внас...

Основно предложение в законопроекта е антените на мобилните операто...

thumb 29.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Управител...

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шар...

thumb 27.03.2012

Необходима е актуализация н...

Българската икономика се засилва все повече към пропастта, а ускори...

thumb 24.03.2012

Мартин Димитров: Основен пр...

Нямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защо...

thumb 23.03.2012

Синята коалиция предлага па...

Съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов и...

thumb 18.03.2012 - Велико Търново

Д-р Ваньо Шарков: Липсва во...

Новият министър няма да успее да се справи със здравната реформа, з...

thumb 18.03.2012

ГЕРБ преписа законопроект н...

В началото на февруари тази година народните представители от СДС в...