Пресконференции

Борис Марков: БДЖ губи 40 млн. лева от скандална обществена поръчка

29.11.2011

Insert full size

Пресконференция след редовно заседние на НИС на СДС

 

Борис Марков, председател на НЩИ: Добър ден на всички. На днешното редовно заседание на НИС на СДС беше обсъдена темата за провеждането на обществена поръчка - Международен търг за реконструкция и електрификация на жп. линия Димитровград – Свиленград. Става въпрос за дружество НКЖИ от структурата на БДЖ. Тази поръчка е финансирана 80% от кохезонния фонд и 20% от държавния бюджет.

Тя привлече нашето внимание с няколко неща и тя беше подложена на експертиза, като ще ви представя основните моменти. Обявена е обществена поръчка на 11.03. 2011г., кандидатствали са десет фирми като първо прави впечатление, че обществената поръчка е спечелена с решение от 2.09.2011г. от фирма, чиято финансова оферта е едва петата подред в класирането. Разликата с първата е 40 млн. лева. Подобна  разлика е доста притеснителна и привлече нашето внимание.

При обстоен анализ от наша страна на документите за обществената поръчка се забеляза и факта, че не само е отстранена фирмата с най-ниска оферта, но не са класирани и други четери фирми, които също са дали по-ниски финансови показатели в сравнение с петата фирма. Сред остранените фирми има такива със сериозен опит в строителството, които са строили в Европейския съюз, а и не само там, доказали своето качество на работа. Тази конкретна обществена поръчка  е поверена на фирма ТЕРНА АД, която има и друг обект, който изпълнява за БДЖ и който трябваше да бъде приключен през 2009г. и имаме закъснение от две години. В този случай обществената поръчка се печели от фирма, която има едва петата финансова оценка, ще бъдат похарчени допълнително повече от 40 млн. лв. над парите, които са предложили останалите фирми и не на последно място е дадена на фирма, която категорично е показала, че по отношение на изпълнение на текущите поръчки вече допуска забавяне, разписване на множество анекси и допълнително оскъпяване, което поставя под съмнение провеждането на цялата процедура.

Ние СДС няма да вземем отношение какво трябва да е решението на съда дали процедурата е проведена правилно, коректно и честно. На фона на случващото се в БДЖ, на фона на една тежка т.нар. реформа тези неща привлякоха нашето внимание и се налага да направим следните изводи. При съкращаване на работници нетния ефект от тяхното съкращаване е по-малък дори само от една обществена поръчка, когато тя е опорочена. Създава се усещането, че докато с едната ръка се правят реформи и се шамаросват служителите на БДЖ с другата ръка се продължава по едни стари принципи, като не са запушени всички дупки и течове и БДЖ продължава да губи пари. Това обезмисля провеждането на реформата по този начин.

Ние от СДС категорично заставяме зад провеждането на реформи в България, но не по този начин и не с тези съмнителни практики и не така, че с други дейности ефекта от реформите да бъде загубен още в самото начало.  

До мен е народния представител от Синята коалиция Любомир Иванов, който ще внесе парламентарен въпрос по тази тема транспортния и финансовия министър, за да се внесе допълнително разяснение и да получим отговор на моралната страна на въпроса – редно ли е така лесно да се пилеят държавни пари и да се извършват такива тежки реформи и не е ли това двуличие и загуба.  

Относно това дали процедурата е проведена правилно ще се изкаже КЗК и съответно административния съд, но искам да ви напомня, че именно в тази комисия бяха оставени кадри на Тройната коалиция, за да бъдат решавани такива спорове по „правилния начин”. Ние не се намесваме, за да кажем кой е прав и кой е крив, но на фона на реформите – 40 млн.лв. похарчени с лека ръка просто обезмисля провеждането на реформа.

По повод стачката на железничарите, ние категорично споделяме мнението, че реформа в БДЖ трябва да бъде извършена, но когато тя в самото си начало е поставена на такава основа, когато морала на провеждането на тази реформа е поставен под съмнение безспорно нейното завършване поставя икономическите ефекти на по-заден план. Ние сме „за” реформи, но провеждани по един прозрачен и ясен начин с постигането на широк консенсус, включително и със синдикатите и между всички парламентарни политически сили. Подобна реформа ще продължи много по-дълго, отколкото е мандата на този кабинет и на това Народно събрание и тя трябва да има приемственост в следващите политики, т.е. ние сме „за” реформата, но извършена по друг начин.

Любомир Иванов, народен представител от Синята коалиция: Добър ден  и от мен. Нормално е да очакваме определена програма, било тя тригодишна или петгодишна, която като цяло да посочи реформата в железниците. Това за мен е някава реформа, а също така искам да видя и мерките като народен представител, които се предприемат в тази посока. На фона на всичко това – излизат хора на улицата, а в същото време това може да занули нещата. Безспорно ние трябва да питаме какво се случва, за да не се носи само от миналото отговорността, отговорността е и на настоящето. Ние всеки ден сме отговорни затова, което извършваме.

 


Tags: Борис Марков, Любомир Иванов, НИС

Още по темата

thumb 23.05.2018

Решения на НИС на СДС от 22...

Решения, взети на заседание, на НИС на Съюза на демократичните сили...

thumb 28.03.2017

Божидар Лукарски и НИС на С...

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb 18.05.2015

Решение на НИС на СДС за пр...

На заседание на НИС на СДС бе взето решение за провеждане на учреди...

thumb 15.02.2015

Заседания на НИС и на Нацио...

Заседания на НИС и на Националния съвет на СДС,проведени на 13 и 14...

thumb 04.11.2013

СДС настоява за регистър на...

Председателят на СДС представи становището на партията относно пред...

thumb 29.10.2013

Недостигът в бюджета на НЗО...

Това заяви на пресконференция председателят на СДС Божидар Лукарски...

thumb 23.10.2013

СДС категорично се противоп...

Позиция на СДС относно опитите за монопол на търговията с тютюневи ...

thumb 08.10.2013

Божидар Лукарски: Наблюдава...

Пресконференция на ръководството на Съюза на демократичните сили

thumb 11.04.2013

Представяне на кандидат-деп...

СДС тръгва на чисто в тази предизборна кампания, като обединява гра...

thumb 25.03.2013

Върховният административен ...

ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия, която опре...