България ще продължи и занапред да бъде единствената страна в целия Европейски съюз, която няма диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата

16.11.2011

Insert full sizeБългария ще продължи и занапред да бъде единствената страна в целия Европейски съюз, която няма диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата. Народните представители от ГЕРБ отхвърлиха предложението на депутатът от Синята Коалиция Ваньо Шарков, ставката за лекарствата да стане 9 на 100. На вчерашното си извънредно заседание Народното събрание се събра да гласува изменение Закона за ДДС. Предложенията бяха две едното на управляващите от ГЕРБ и другото на Ваньо Шарков от Синята коалиция. В него той предлага да бъде намален ДДС върху лекарствата и учебниците на 9% Предложението му обаче не мина. Въпреки, че по негова молба председателят на парламента Цецка Цачева поиска прегласуване, от ГЕРБ гласуваха Не или Въздържал се. Само преди 2 години от ГЕРБ имаха предизборно обещание, че ако спечелят властта ще диференцират ДДС за лекарствата. До днес това не е направено.

Insert thumbИзказване на д-р Ваньо Шарков по време на дебата за промени в Закон за данък върху добавената стойност, внесени от народния представител Ваньо Шарков и група народни представители,

 

  ВАНЬО ШАРКОВ (СК): Благодаря Ви, господин председател.

Колеги, първо искам да кажа, че съм изумен от факта, че никой не слуша какво се говори от трибуната. Абсолютно никой! Дори си мисля, че голяма част от народните представители, ако не погледнат към таблото, няма да се сетят по кой законопроект се говори в момента.

Нашето предложение за промяна в Закона за данък върху добавената стойност е продиктувано от факта, че в продължение на няколко парламента от тази трибуна се говорят неистини. Най-голямата неистина беше изречена преди малко – че и този път политиката е насочена към запазване на единна данъчна ставка по ДДС в Република България, което не е вярно! Данък добавена стойност върху лекарствата в България нямаше до края на 2001 г.! Нямаше я данъчната ставка по ДДС за лекарствата – беше нула!

В края на 2001 г. НДСВ и тяхното правителство въведоха 20% ДДС върху лекарствените продукти. След което същото това правителство промени политиката на Република България и оттогава тя няма единна ставка по ДДС, тъй като беше въведен 7% ДДС при туроператорите. След което в рамките на това управление процентите бяха вдигнати от 7 на 9 за туроператорите и данъчната ставка по ДДС изобщо в сферата на туризма стана 9%.

Нашето предложение беше съобразено с този факт и затова предложението ни беше данък добавена стойност за лекарствените продукти да бъде също 9%.

След като стана ясно от това, което казах дотук, че не е вярно, че има единна данъчна ставка, тогава е неразбираемо: защо не го приемате и за лекарствата?! Защо за туризма може, а за лекарствата не може? Приходите от ДДС от туризма по-малко ли са от приходите от ДДС върху лекарствата?

Второ, безспорно е, че това е европейска практика. Това нещо е говорено многократно от тази парламентарна трибуна, като са давани примери с всички европейски държави, където има диференцирана ставка по ДДС за лекарствата. И ако твърдението е, че диференцираната ставка няма ефект върху цената на медикаментите за населението, то тогава защо в другите държави има диференцирана ставка, след като няма ефект?!

Трето, безспорен факт е, че диференцираната ставка по ДДС за лекарствата има пряк ефект върху разходите в здравеопазването. Този пряк ефект е доказан и в отговори, които по време на парламентарен контрол са получавани от различни министри на финансите.

Всяка година Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването, закупувайки лекарства, плащат ДДС в рамките между 140 и 170 млн. лв. Ако ДДС не е 20, а 9%, плащането на това ДДС ще бъде значително по-малко и тези средства, вместо да бъдат давани от Министерството на финансите на Министерството на здравеопазването или на Касата и след това връщане обратно под формата на ДДС в Министерството на финансите, могат да останат в Министерството на здравеопазването и в Националната здравноосигурителна каса, за да може с тях да се закупуват повече лекарства или да се подобрява функционирането на системата на здравеопазването!

И не на последно място, когато се явяваме на избори, уважаеми колеги, или си държим на нещата, които казваме по време на предизборната кампания, или наистина става въпрос за предизборни ала-бализми. В тази пленарна зала има поне 4 парламентарни групи, които в различни периоди от своето съществуване, някои от тях – и на последните парламентарни избори, включително и Партия ГЕРБ, бяха записали в своята предизборна програма въвеждане на диференцирана ставка по ДДС за лекарствата.

Така че, уважаеми колеги, освен този бюджет, имаме да гласуваме още един. Ако искате хората да вярват, че си държите на приказките, вземете и го направете. Благодаря Ви.

 

            ВАНЬО ШАРКОВ (СК): Уважаема госпожо председател, възползвам се от процедурата за прегласуване, за да призова народните представители да се вслушат в собствената си съвест и познанията си за това, което се случва. Някой, бил той заместник-председател на парламентарната група, дава знаци да се гласува „против” или „въздържал се”, при положение, че нито един аргумент не е изказано от тази трибуна! Никой от финансистите в тази сграда и никой от Министерството на финансите не излезе да каже един-едничък аргумент за това България да бъде единствената държава в Европа, която да няма диференцирана ставка по ДДС за лекарствата. Кажете поне един аргумент, за да разберат българските граждани защо гласувате „против” и „въздържали се”! Хей това обяснете на хората – за да знаят защо трябва по този начин да бъде в България. Благодаря.

 



Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 06.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Цените на...

Наше изследване до момента показва, че цените на доста лекарства в ...

thumb 30.03.2012

Синята коалиция отново внас...

Основно предложение в законопроекта е антените на мобилните операто...

thumb 29.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Управител...

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шар...

thumb 23.03.2012

Синята коалиция предлага па...

Съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов и...

thumb 18.03.2012

ГЕРБ преписа законопроект н...

В началото на февруари тази година народните представители от СДС в...

thumb 22.02.2012

Депутатите от СДС внесоха п...

Основната идея е да отпадне сегашното изискване месечният доход на ...

thumb 16.02.2012

Д-р Ваньо Шарков: Всяка про...

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шар...