Д-р Ваньо Шарков: Всяка промяна в закона трябва да бъде насочена предимно към пациентите,за да бъде осигурен техният бърз достъп до получаването на навременна медицинска помощ

16.02.2012

Insert thumb

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков по време на обсъждането на Закона за лечебните заведения

 ВАНЬО ШАРКОВ (СК): Благодаря, господин председател.

Уважаеми колеги, накратко ще засегна някои неща, защото доста от нещата, които могат да бъдат казани критично към този законопроект, вече бяха изброени.

Има проблем и той е в това, че този закон в този му вид може да бъде приет на първо четене от пленарната зала. Може, защото има необходимото мнозинство, което без замисляне може да приеме всеки законопроект.

Въпросът обаче е когато променяме всеки един от основополагащите закони в здравеопазването –  Законът за здравето, Законът за лечебните заведения или Законът за здравното осигуряване, както се говореше преди, то всяка промяна трябва да бъде насочена предимно към пациентите, да бъде осигурен техният бърз достъп до получаването на навременна медицинска помощ. В същото време всеки от тези законопроекти и всяка промяна трябва да гарантира на хората, които се грижат за здравето на гражданите, че ще работят в нормална и предвидима среда и няма да изпитват затруднения след поредната промяна в закона.

Всъщност нищо такова не се случва в този законопроект. Причината да не се случва е във вече изброените неща. Беше изтъкнат проблемът със смесването на извънболничната, първичната извънболнична и специализираната извънболнична помощ.

Ако идеята е да възстановим поликлиниките, нека да се каже, че ги възстановяваме, че възстановяваме участъковите лекари и да се върнем към онова здравеопазване, което е било преди време.

Беше засегнат проблемът с лабораторните лекари. Защо създаваме проблем за част от лекарите при положение, че те и без това са малко и не достигат, при положение, че има куп други специалности, от които няма кой да работи, има недоокомплектоване на лечебните заведения за болнична и за извънболнична помощ. А ние създаваме допълнителен проблем с приемането на подобни текстове!

Здравната карта също е проблем. Аз дори започнах да си мисля, че навремето не е трябвало да записваме в никакви текстове термина здравна карта”. Защото който и да дойде на власт, всеки полудява на тема „здравна карта”, всеки иска да прави нова здравна карта. Областните управители си дават становищата, после не им приемат становищата, сега пък техните становища ще бъдат колкото за информация. А те са най-близо там и най-добре би трябвало да познават ситуацията в съответната област.

В нито едно изказване не чух една смислена причина, поради която трябва да бъде подкрепен законопроектът, един проблем, който решава този законопроект. Преди малко чух твърдение, че законът е добър, защото той ще регулира по административен път откриването на нови болници и ще спре откриването на нови болници.

Господин председател, ако това е основание да нарушим Конституцията, за да приемем подобни текстове в закона, мисля, че най-малко подобава на Народното събрание да върши подобна глупост.

Пак Ви призовавам: ако има поне една причина, един проблем, който решава този закон, излезте и го кажете, за да мерим някакви аргументи и да застанем в негова подкрепа. За съжаление досега нищо такова не беше казано. Благодаря.

 


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 06.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Цените на...

Наше изследване до момента показва, че цените на доста лекарства в ...

thumb 30.03.2012

Синята коалиция отново внас...

Основно предложение в законопроекта е антените на мобилните операто...

thumb 29.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Управител...

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шар...

thumb 23.03.2012

Синята коалиция предлага па...

Съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов и...

thumb 18.03.2012

ГЕРБ преписа законопроект н...

В началото на февруари тази година народните представители от СДС в...

thumb 22.02.2012

Депутатите от СДС внесоха п...

Основната идея е да отпадне сегашното изискване месечният доход на ...

thumb 20.01.2012

Съюзът на демократичните си...

Заместник – председателят на комисията по здравеопазване в Народнот...