15 проекта се борят за голямата награда в конкурса „Моят малък красив европейски проект”

20.04.2011
39 проектни предложения с автори на възраст между 18 и 30 години от цялата страна участваха в конкурса, организиран от евродепутата Надежда Нейнски и СДС. От тях 15 проекта постигнаха забележителен резултат в класирането, което им позволи да се конкурират във финалната надпревара.

Проектът, класиран на първо място, ще получи финансиране в размер до 10 000 лева, а организаторите на конкурса ще следят за практическата му реализация в срок от шест месеца след обявяване на наградата. Авторските екипи на останалите 14 проекта-подгласници ще имат възможност да посетят Европейския парламент в Брюксел, където да потърсят съмишленици за реализация на своите идеи.

Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на 12 май. Церемонията по награждаването ще бъде част от честванията, свързани с Деня на Европа.

По традиция, най-много конкурсни предложения пристигнаха от София. Останалите авторски идеи са с адреси Пловдив, Оряхово, Варна, Бургас, Карнобат, Козлодуй, Силистра, Видин, Враца, Тервел, Търговище, Кърджали, Сливен, Свищов, Шумен, Плевен и с. Крупник. Само пет проекта отпаднаха, поради неизпълнение на административните критерии. Останалите 34 показаха високо ниво на компетентност и култура при изготвянето на проектни предложения сред младите хора у нас.

В голямата си част амбициите и намеренията на авторите имат социална и практическа насоченост: подобряване и освежаване на учебната и градската среда, работа с деца от малцинствени групи, изграждане на европейски клубове в училищата, както и на информационни паркове за историята на ЕС и на присъединителния процес на България към Общността. Предложенията от областта на спорта подкрепят също обществени каузи като изграждане на фитнес клуб за хора с двигателни нарушения, ремонт на физкултурен салон в помощно училище, възраждане на лекоатлетически клуб. Присъстват и оригинални идеи от областта на културата - обогатяване на музейната сбирка на едно от най-старите училища в страната, организиране на фестивал на младежките субкултури, провеждане на дни на занаятите от различни европейски държави, създаване на филми с културологична и политологична насоченост, както и на младежки фотографски конкурс.  

Участниците в конкурса трябваше да спазят едно важно условие - идеите им да кореспондират с утвърждаването на традиционните европейски ценности и да реализират приоритетна дясна политика.

Впечатленията на организаторите са, че младите хора у нас притежават не само активна нагласа и проевропейско мислене, но и силен стремеж да превръщат и отстояват обществените идеи в лични каузи.


Още по темата

thumb 09.05.2013

СДС отбеляза Деня на Европа...

Представители на СДС и Обединените Съюзи на пострадалите от комунис...

thumb 08.05.2013

На празника на Европа 1000 ...

Коалиция СДС ще организира редица прояви в София в чест на деня на ...

thumb 18.10.2011

НЕ СЕ СТРАХУВАЙ, А ГЛАСУВАЙ !

СДС стартира информационна кампания, обяви на пресконференция Главн...

thumb 26.04.2011

За една Централа в повече

Една Кампания на МСДС за разум в българската политика Една кампания...

05.10.2011

Подкрепете десния кандидат ...

Можем да променим България ! От теб зависи - предизборен клип на де...

05.10.2011

Румен Христов-кандидат за п...

Можем да променим България ! От теб зависи - десния кандидат за пре...

01.10.2011

Румен Христов: Нека Благоев...

Кандидатите за президент Румен Христов и за вицепрезидент Емануил Й...

thumb 06.10.2011

Предизборната песен на СДС ...

СДС ще агитира за местните и президентските избори с песента "От те...

14.09.2011

Надежда Нейнски и Мартин Ди...

На 16 септември, петък от 10.00 ч. в Националната библиотека „Св. С...

10.09.2011

Преклонение в памет на жерт...

Преклонение в памет на жертвите на комунизма пред параклиса в гради...