Надежда Нейнски и Мартин Димитров ще открият конференцията ”Градът мислен и без/с/мислен. Европейски практики и тяхното място в града. Нови десни политики за развитие на София”

14.09.2011
На 16 септември, петък от 10.00 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" евродепутатът Надежда Нейнски и лидерът на СДС Мартин Димитров ще открият двудневна конференция на тема "Градът мислен и без/с/мислен. Европейски практики и тяхното място в града. Нови десни политики за развитие на София". Конференцията е етап от проекта „Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика.", спечелил първа награда в конкурса „Моят малък красив европейски проект", иницииран от евродепутата и СДС.

Авторите на проекта са четирима млади архитекти и урбанисти, чиято цел е да представят уникалното пространство на София така, че то да обогати представата за града у неговите обитатели.

Форумът има за задача да намери онези белези на европейско присъствие, които са структуроопределящи за облика на София като уникално пространство и да набележи европейските практики и възможни десни политики за развитие на столицата.

Първият ден от конференцията- 16 септември - ще премине под надсловите "Градът и хората" и «Перспективи за развитие на София в контекста на европейските демократични практики». Обект на дискусия са темите, свързани с историческата обусловеност на европейското присъствие в София, качеството на архитектурата в столицата и социалните процеси в посттоталитарния град. Друг акцент е развитието в посока център-периферия, културните модели, миграционните процеси и туристическият потенциал.

През втория ден от конференцията- 17 септември- под формата на работни групи ще бъдат обсъждани актуални проблеми като градският дизайн, европейското бъдеще на производствените територии, контракултурата и биоразнообразието.

Във форума ще участват главният архитект на София Петър Диков, изпълнителният директор на фонд „13 века България" и проподавател в Националната художествена галерия проф. Греди Асса, социологът Антоний Гълъбов, изявени и млади архитекти, културолози, урбанисти, социални анализатори и др.


Още по темата

thumb 09.05.2013

СДС отбеляза Деня на Европа...

Представители на СДС и Обединените Съюзи на пострадалите от комунис...

thumb 08.05.2013

На празника на Европа 1000 ...

Коалиция СДС ще организира редица прояви в София в чест на деня на ...

thumb 18.10.2011

НЕ СЕ СТРАХУВАЙ, А ГЛАСУВАЙ !

СДС стартира информационна кампания, обяви на пресконференция Главн...

thumb 26.04.2011

За една Централа в повече

Една Кампания на МСДС за разум в българската политика Една кампания...

05.10.2011

Подкрепете десния кандидат ...

Можем да променим България ! От теб зависи - предизборен клип на де...

05.10.2011

Румен Христов-кандидат за п...

Можем да променим България ! От теб зависи - десния кандидат за пре...

01.10.2011

Румен Христов: Нека Благоев...

Кандидатите за президент Румен Христов и за вицепрезидент Емануил Й...

thumb 06.10.2011

Предизборната песен на СДС ...

СДС ще агитира за местните и президентските избори с песента "От те...

10.09.2011

Преклонение в памет на жерт...

Преклонение в памет на жертвите на комунизма пред параклиса в гради...

21.08.2011

Поклонение пред жертвите на...

По случай европейския ден на жертвите на тоталитаризма - 23 август,...