Проектозакони

СДС внася промени в Закона за храните

24.02.2010

Ваньо Шарков: Добър ден на всички. Имаме информация, че Министерството на здравеопазването от години не изпълнява своите задължения политически от Закона за храните. В Закона за храните изрично е записано че Министерството на здравеопазването поддържа на своя сайт списък на всички разрешени за употреба в България за разпросранение в търговската мрежа храни съдържащи генномодифицирани организми. Такова нещо на сайта на Министерството, обаче няма. Ще ви раздадем доклад на Националната лаборатория за изследване на храните с генномодифицирани организми, за да видите колко много такива храни има и то съдържащи над 2% ГМО. Затова настояваме министъра на здравеопазването и неговите предшественици по най-бързият начин да отговорят защо тази информация я няма. Защо българските граждани са лишени от тази информация?
Второ, защо комисията, която е към Министерството на здравеопазването , и която отговаря за безопасността на храни съдържащи ГМО е задължена да подписва декларация за неразгласяване на поверителна информация. Кое е толкова поверително в храните съдържащи ГМО, след като те са безопасни. В тази връзка ние днес внесохме промяна в закона за храните, която съдържа няколко основни неща:
Първо тази комисия, която е към министерството на здравеопазването и националната комисия която се грижи за бозопасността на храните в България да предоставят публична информация на своя сайт за дейността, която упражняват и решенията, които взимат, за да бъде всичко прозрачно.
Второ настояваме, днес внасяме законопроекта , в детските храни да не се влагат абсолютно никакви генно модифицирани организми.
Трето в детските заведения като детски ясли, детски градини,училища, и около училищата да не се продават храни съдържащи генно модифицирани организми.
Настояваме етикетите, на които се изписва че тези храни съдържат ГМО да бъдат с големина не по-малко от 25% от големината на опаковката. И да се продават само на строго обозначени щандове. Нека българските граждани имат право на информиран избор, ако искат да консумират такива храни да знаят кои са тези храни, за да вземат съответните мерки.

ОЩЕ ПОЗИЦИИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СДС ОТНОСТНО ГМО


Още по темата

thumb 24.04.2015

Костадин Марков: Отпаднаха ...

Народният представител от Реформаторския блок и зам.-председател на...

thumb 17.04.2015

Костадин Марков срещу лобис...

Депутатът от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС Костадин...

thumb 15.04.2015

Румен Христов предлага глоб...

Глобите за притежаване на земеделска земя от граждани извън ЕС и от...

thumb 01.11.2012

Сините предлагат актуализац...

Сините внесоха предложение за актуализация на бюджета на НЗОК за 20...

thumb 19.10.2012

Предлагат забрана за телеко...

Парламентарната група на сините внесе в парламента предложение за п...

thumb 29.06.2012

Синята коалиция внесе проек...

В него се предлагат мерки за недопускане на вертикална интеграция м...

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...