Мартин Димитров: Имам чувството, че силова групировка проведе изборите за президент и местна власт

01.11.2011

Insert full sizeПресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Първо искам да пожелая успех на новия президент на България – Росен Плевнелиев. Надявам се всички съмнения, които имахме да се окажат неоснователни и той да бъде достоен и независим президент. Ако се държи като такъв ще получи нашата подкрепа.

Първото действие, което той трябва да предприеме е да проведе дебата за изборните нарушения, дори за неговия избор. Ако се скрие от тях и пробва да бъдат заметени под килима, това ще бъде огромна грешка. Ние от СДС ще предложим промени в Изборния кодекс, защото нещата не могат да продължават по този начин. Имам чувството, че силова групировка проведе изборите за президент и местна власт. Имаше купуване на гласове, повече от всякога, като този Изборен кодекс узакони тази практика чрез хиляди застъпници. Имаше прозрачни бюлетини. На втория тур на изборите за президент, човекът, който прие моята бюлетина спокойно я разгледа, за да види за кого съм гласувал.

Президентът има дейно участие относно ролята на ЦИК. Аз предлагам заедно с парламента да бъде променен състава и структурата на ЦИК, за да бъдат сложени хора, деполитизирани, професионалисти. В противен случай нещата ще вървят от зле към по-зле. Първо беше Разлог, сега е цялата страна. Имаме многобройни сигнали за изборни нарушения. Признавам, че за най-сериозните нарушения, които видях с очите си, бяха в Плевен. Там се случи всичко, което може да наруши изборния процес, включително една камера случайно записа как хора от ГЕРБ подменят бюлетините. Аз настоявам този запис да бъде излъчен, след като прокуратурата казва, че не е доказателство и че са достатъчни свидетелските показания, искам той да бъде излъчен във всички медии, за да се види как ГЕРБ печели изборите в Плевен. На днешното заседание взехме решение за оспорване на тези избори и искане за тяхното касиране и повторно преброяване, защото един изключително успешен кмет е на път да загуби благодарение на изборни манипулации. Трябва да има поне елементарна справедливост в този живот.

Относно местни избори, бяхме си поставили за цел да спечелим в четири областни града, за съжаление един от тях виси и това е Плевен. В останалите – Пазарджик, Кюстендил и Монтана, нещата се получиха. Имахме надежди и за Видин, където имаме сериозен резултат, но за съжаление за малко не успяхме за балотажа. Русе, кандидатът беше подкрепен от СДС и Синята коалиция и се представи достойно на балотажа. Като цяло СДС има 181 общински съветника, а в коалиции са 360, което е малък ръст на фона на предишните местни избори. В гласове за листи има 240 000 гласа, а за кметове 300 000 гласа. Кметовете, подкрепени от СДС, са 19, което също е малък ръст в сравнение с 2007г.

Какво предстои за нас? Ние трябва да бъдем разумната алтернатива на ГЕРБ, това е нашата мисия оттук нататък. Ще имаме интелигентно опозиционно поведение. Във вътрешнопартиен план на 22 ноември ще се състои Национален съвет на СДС и макар че никой не е искал това от мен – вътре в партията, аз ще поискам вот на доверие. Това е европейският начин за понасяне на отговорност след резултата от президентските избори. Аз настоявам за това и искам да чуя мнението на хората.

По отношение на бъдещето на СДС – ние ще развиваме самостоятелна политика, както е било до сега, но ни предстои тежко и сериозно преосмисляне на цялостната ни коалиционна политика. Няма да ви кажа нищо повече по тази тема, защото анализите предстоят. Това преосмисляне включва всички партии – потенциални партньори. Аз твърдо съм решил, че оттук нататък, компромисите, които направихме ще бъдат сведени до минимум. Омръзна ми СДС да носи отговорност за чужди грехове.

Въпрос: Вчера г-н Костов каза да затворите и да приключите експеримента с ОДС и намекна, че това по някакъв начин ще предопредели бъдещите ви отношения с тях. Вторият ми въпрос е това цялостно преосмисляне на коалиционната политика включвали и самостоятелно явяване на избори?

Мартин Димитров, председател на СДС: Ако Иван Костов има нещо да ми каже да не го прави през медиите. Той има този вреден навик от 20 години насам и това винаги е вредяло на българската десница. Няма да му отговарям през медиите. Тези практики от миналото трябва да се спрат веднъж завинаги. Колкото до бъдещето на СДС всички опции са на масата.

Въпрос: Тези опции включват ли и подадената от премиера ръка тази сутрин в едно предаване, в което той каза, че ръката му продължава да е подадена към десницата и съжалява за това, което се случва в нея?

Мартин Димитров, председател на СДС: Аз се обърнах към премиера след като започнаха безобразията в Плевен и Монтана. Поисках единствено от него ЦИК да спазва законите на България и той не предприе никакви мерки. Всички изборни нарушения се случиха с неговото пасивно участие. Въпреки, че безобразията в Плевен станаха публични, вместо тези хора да кажат, самият кандидат от ГЕРБ, който се води победител да каже, че не приема резултатите и че иска ново преброяване и касиране на изборите. Напротив, те казаха, че са големите победители. Това опорочи демокрацията в България.Ние веднъж дадохме подкрепата си за ГЕРБ, без да искаме нищо и ги подкрепяхме година и половина. Сега ще бъдем тяхна интелигентна опозиция.

Въпрос: Г-н Димитров, ако анализирате своето представяне на тези избори, вие ще търсите ли промяна в партията и ще подадете ли оставка? Вие говорите за вот на доверие, но двете неща не са еднакви.

Мартин Димитров, председател на СДС: Вотът на доверие означава следното – ако бъде получен продължавам битката с всички сили, ако партията каже нещо друго – избираме нов председател. Аз за разлика от много други хора няма да направя друга партия, а ще работя за СДС. Това е европейската практика.

Въпрос: Виждате ли грешка в себе си за изборния резултат?

Въпрос: И как ще отговорите на обвинението на ДСБ, че на практика лошия резултат на сините на президентските избори е в резултат на вашата коалиционна политика?Мартин Димитров, председател на СДС: Аз не си спомням Иван Костов да е поел отговорност за каквото и да било, а е крайно време за това. Отново повтарям, че няма да разговарям с него през медиите. Всеки, който иска да разговаря с мен, може да дойде на „Раковска” 134 и да го направи. Няма да задавам въпроси и да отговарям на такива през българските медии. Това е била една от най-големите слабости на десницата.

Относно другия въпрос, виждам една основна грешка – нямах представа, че не можем да наложим непопулярна фигура. Румен Христов е добър човек, професионалист, отличен експерт, но не е национално разпознаваем. Оттук нататък, за да може десницата да е конкурентно способна на президентски избори, кандидатурата трябва да стане ясна години преди това.

Въпрос: Г-н Димитров, има търкания между вас и Иван Костов и това може ли да застраши дейността на Синята коалиция в парламента?Мартин Димитров, председател на СДС: Всичко, което исках да кажа по тази тема го направих.

Въпрос: Казахте, че всички изборни нарушения стават с пасивното участие на премиера, но той продължава да бъде легитимиран като единствената точка на власт в държавата, все пак ние сме парламентарна република и има разделение на властите, какво имате предвид? Вторият ми въпрос е за кого беше всъщност целувката на Доган?

Мартин Димитров, председател на СДС: За мен всяка партия предлага своите представители в ЦИК, които са политически. Нашият представител е Елена Маркова и аз съм й казал, че искам стриктно спазване на всички закони. Същото искам и от Бойко Борисов, хората, които е предложил в ЦИК да им се каже стриктно да спазват закона. Това не нарушава принципа на разделение на властите. ЦИК е политически орган, който сам се е се поставил над закона. В Избирателния кодекс пише, че бюлетината трябва да е бяла, непрозрачна и тежестта й да е над 120 грама. В много от случаите бюлетините бяха прозрачни, т.е. ЦИК целенасочено и на първия и на втория тур наруши закона. И ако това в центъра на София не е драматичен проблем, но на много места в страната хората ги е страх да не загубят работата си и за тях това е драматичен проблем.

В тази връзка нашите юристи работят по промени в Изборния кодекс – нов състав и структура на ЦИК; решенията на ЦИК да могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд;

Относно въпроса за „целувката на Доган”, на мен ми се струва, че се играе сериозен театър пред българското общество и че най-големите опоненти Бойко Борисов и Ахмед Доган, всъщност имат допирни точки, когато им се налага. И когато трябва да се помпа рейтинга на Бойко Борисов, този човек винаги се появява и върши необходимото. Това впечатление започва да става все по-сериозно.

Въпрос: Съжалявате ли, че не издигнахте за президент Надежда Нейнски и сега като се видите какво си казвате с нея?

Мартин Димитров, председател на СДС: Не е коректно да бъде воден подобен разговор. Аз смятам, че Надя е сериозен, европейски политик и в тази среда и ситуация щеше да бъде в много трудно положение.

 Видео - Канал 3

 

 

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 18.04.2012

И Европейската централна ба...

Намерението на финансовия министър Симеон Дянков да харчи Сребърния...