Сигнали за прозрачни бюлетини и съмнителни списъци

23.10.2011

До обяд на изборния ден сигналите за нарушения и съмнения за манипулации могат да се обобщят в няколко групи.

Insert full size

Статия Капитал

Бюлетината е прозрачна

"Капитал" получи сигнали от София, че е възможно да се види за кого е подаден гласът в бюлетината за президент (предимно), защото хартията, върху която са отпечатани прозира. Доказателство за това се появи и в социалната мрежа Фейсбук. Dimitar Ivanov - главен секретар на една от парламентарните сили, е качил снимка на бюлетината, с която е гласувал. На нея се вижда ясно отбелязаното квадратче. "Ето това е "непрозрачната" бюлетина в София", пише Димитър Иванов. Сигнал за прозрачна бюлетина, особено в частта й за първите четирима кандидати, дойде и от БСП в столицата.

Видът на хартията е заложен в изборния кодекс и дори имаше съмнение, че урните бързо ще се напълнят, тъй като бюлетините ще са прекалено дебели и тежки. 

Първи за прозрачните бюлетини сигнализираха преди дни от Разлог. Както се разбра вчера Общинската избирателна комисия там е потвърдила това и със свое решение е поискала становище от ЦИК. ЦИК обаче не даде никакви предписания, освен успокоения

Списъците с избирателите са неточни

"Капитал" разполага с документ, от който става ясно, че МВР е подало грешна информация към ГРАО за българите с настоящ адрес в чужбина, заради което се е наложило администрацията служебно да променя адресните карти на много от избирателите и да попълва от тяхно име нови данни.

Тази сутрин от социалисти от район "Връбница" в София пък сигнализираха, че са установили 600 души вписани на един и същи адрес. По-късно през деня Калоян Паргов, общински съветник от БСП от този район уточни следното. В ж.к. "Обеля" 2 в район "Връбница" е установено, че 740 души чужденци са регистрирани на един адрес - бл. 262 вх. "Г" в апартамент на молдовански гражданин. Повечето от тях са от Молдова, но има и от Украйна, включително и от Ирак. 592-ма от тях имат избирателни права за България и фигурират в списъците за избор на президент. В бл. 270 в същия квартал има аналогичен случай - 200 молдованци регистрирани на един адрес, в 19 секция пак в този район има 60-70 души отново чужденци на един адрес, вписани в списъка за избор на държавен глава. 

"Голяма е вероятността чуждите граждани да са били "стимулирани" да гласуват за определена кандидат-президентска двойка, за да получат по-лесно български документи, ако тя спечели изборите", коментира пред "Капитал" Паргов. Той припомни, че подобен случай е имало на миналите президентски избори през 2006 г., когато 200 граждани на Македония бяха регистрирани в списъците в район "Изгрев".

След членството на България в ЕС българските паспорти станаха особено желани от граждани на държави извън съюза.

За случая в район "Връбница" БСП е сезирала дирекция "Миграция" на МВР, Столичната община, Общинската избирателна комисия и ЦИК.

Съмнения за купуване на гласове

Цената върви средно около 100 лв. Това става или чрез пряко предаване на пари, или чрез опрощаване на дългове пред лихвари, или пък чрез заплащане на подмяна на лични карти и др.  

Има и абсурдни, невероятни слухове за манипулация на гласуването. Според БНТ в Сливен в града има съмнения, че химикалките в тъмните стаички може да са със симпатично мастило и часове след задраскването на предпочетения номер, то да изчезне и да направи бюлетината невалидна. Съветът към избирателите е да си носят химикалка, която напременно да пише със син цвят. 

Сигнали за нарушения може да подавате на сайта за честни избори www.fairelections.eu/, както и във форума на "Капитал".


Tags: изборни нарушения, Димитър Иванов

Още по темата

thumb 25.10.2011

Димитър Иванов: Сините изби...

Интервю на Главния секретар на СДС за Агенция Всеки ден

thumb 01.09.2011

Димитър Иванов, главен секр...

Главният секретар на СДС в интервю за ГЛАСОВЕ