Димитър Иванов, главен секретар на СДС: Ако някой разваля Синята коалиция това е Иван Костов персонално

01.09.2011

Insert thumb

Главният секретар на СДС в интервю за ГЛАСОВЕ

Какво става, г-н Иванов, разпада ли се Синята коалиция?

Не. Разпад на Синята коалиция на парламентарно ниво няма, тъй като имаме подписано споразумение и избирателите са дали гласовете си за Синята коалиция на парламентарния вот. Оттам нататък съществуват усилията, които СДС полага от три години, да обедини десницата – защото ние, младото ръководство, сме убедени, че дължим това на десните избиратели. Почнахме със Синята коалиция и сега за президентските избори се връщат и други партии, които са излезнали от СДС. При положение, че повечето от тези партии са излезнали от СДС е напълно логично СДС да е център на това обединение. Говорим за партиите от ОДС (Общност на демократичните сили), БДФ и още шест партии, които не са се регистрирали в ЦИК, но подкрепят кандидатурата на Румен Христов, включително за Обединените земеделци и Радикалдемократическата партия, които също са в Синята коалиция.

Обединените земеделци не подкрепиха ли кандидатурата на Светослав Малинов на предварителните избори?

Няма значение кого са подкрепили. Въпросът е, че имат споразумение със Синята коалиция за отворените избори и то е, че отиваме с един кандидат за президент. А беше избран Румен Христов. Дали са подкрепили един или друг няма значение. Всеки има право на избор. Въпросът е, че Обединените земеделци си спазват ангажиментите по споразумението, а във вторник колегите от ДСБ и Иван Костов излезнаха с ултиматум, че няма да участват в регистрацията. Първо, Стефан Софиянски не е регистриран като кандидат за кмет и второ, ние няма как да кажем на Софиянски да се оттегли или не. Оттам нататък ние няма как да изпълним техните условия.

ДСБ ви дадоха срок до утре да оттеглите регистрацията на формата „Съюз на десните сили”. Ще го направите ли?

ДСБ ако имат желание да се включат, винаги може да бъде регистрирана Синята коалиция. Въпросът е, че те вече дълго време отказват да направят това. През последните дни имахме разговори, включително между лидерите Иван Костов и Мартин Димитров, които най-накрая се видяха в парламента, защото преди това Иван Костов не си вдигаше телефона на Мартин Димитров. Дори в този активен период със скъсяването на сроковете за регистрация Иван Костов беше на почивка и не си вдигаше телефона. Тоест нямаше желание да водим тези разговори. Очевидно това е било търсен план и ефект. И в крайна сметка Костов и Мартин Димитров се засякоха в парламента, където Иван Костов на база на ултиматума си отказа да се регистрира за президентските избори, като първоначалният вариант беше да се регистрират отделно Синята коалиция и ОДС и БДФ, а не ОДС в Синята коалиция. Тоест Синята коалиция като един политически субект, а ОДС като друг политически субект и с тази регистрация да се ходи на президентските избори. Но Иван Костов не само отказа, но дори е казал, че ако регистрираме Синята коалиция без него, щял да обжалва регистрацията. Оттам нататък ние нямаме друг ход, тъй като утре е крайният срок за регистрация. Ясно е тяхното поведение, че не желаят да участват в регистрацията за президентските избори и бламират споразумението, което имаме.

Имате ли информация кого ще подкрепят от ДСБ на президентските избори?

Не мога да ви кажа. Очевидно не е Румен Христов.

Те заявиха, че няма да издигнат собствен кандидат. Какво знаете за слуховете, че в ДСБ смятат да подкрепят кандидата на РЗС Атанас Семов?

И аз съм ги чувал. Но слухове има много, особено в предизборна ситуация. Дали е така или не няма как да се каже, това ще си проличи на реалните избори.

В какво е всъщност същината на конфликта? Покрай реденето на общинската листа в София ли възникнаха проблемите?

Защото там имаше споразумение на преговарящите екипи за листа, в която да има равноправно участие. След отворените избори от ДСБ поискаха съотношението да е три към две. И това усилие направихме, направихме компромис и там в името на единството, тъй като ние не искаме да развалвяме Синята коалиция. Ако някой разваля Синята коалиция, това е Иван Костов персонално – с ултиматумите, с отказа да участва в обща регистрация зад кадидата, спечелил отворените избори, и с всички подобни действия.

Защо го прави според вас?

Не мога да кажа. Мога да ви кажа каква е целта на СДС – обединена десница. Оттам нататък какви са целите на Иван Костов не мога да ви кажа. Аз не виждам аргументи и мотиви в неговото поведение.

А аргументите, че в случая става дума за партии, които някога са напуснали парламентарната група на ОДС или пък са били изгонени оттам от СДС – подобно на „Гергьовден”?

Аз говоря за този период, в който председател на СДС е Мартин Димитров и за този период, в който има новоизбрано ръководство от година и половина. Ние полагаме всички усилия да обединим десницата. Различните периоди на деление, на отлюспване и на разцепление в десницата не са по наша вина.

Как ще коментирате думите на вашия колега Борис Марков, който твърди, че причините за днешното разцепление трябва да бъдат търсени „в егото на Иван Костов”?

Иначе няма никакъв аргумент да бламират обединение на десницата за президентски избори. Какво искаме, искаме четири десни коалиции с четирима кандидати зи президенти, това ли искаме? Ние в СДС, пак казвам, работим за обединение на десницата. Направихме много отстъпки към колегите от ДСБ, но постоянното поставяне на ултиматуми и извиването на ръце вече е предателство.

Вие отидохте на предварителни избори само с ДСБ. Защо сега изведнъж започнахте да търсите широко дясно обединение за президентските избори?

Ние винаги сме търсили широко дясно обединение и го започнахме през 2009 г. със Синята коалиция. И работим за разширяване на този формат.

Да, но не включихте тези формации по време на предварителните избори?

Тогава беше много късно чисто организационно.

Тоест междувременно се е случило нещо, което ви е накарало да направите подобен завой и крачка към тези формации?

Няма завой, завой няма, има последователно поведение през последните две години и половина. Просто за отворените избори чисто организационно беше късно да бъдат включени нови формации. Ако бяхме включили тогава нов партньор, трябваше да отложим датата за отворените избори и да отидем на избор в летния период, когато хората са на море. Това бяха организационни съображения.

Сега също става късно – утре е последният срок за регистрация на партиите и коалициите за президентските избори, а вие не сте избрали кандидат за вицепрезидент.

Два месеца чакахме колегите от ДСБ за вицепрезидента. Едно предложение, второ предложение... и се отказахме.

Очевидно след като се регистрирате с коалиция, в която не участва ДСБ, няма как кандидатът за вицепрезидент да е техен.

След като те не спазват споразумението от отворените избори, не би трябвало да имат претенции за вицепрезидент, освен ако до утре не ревизират позицията си и не кажат, че ще правим Синя коалиция за президентските избори. В последните десет дни обаче те отказват да правим такова нещо. Ако все пак ревизират позицията си, няма проблем да обсъдим и кандидат за вицепрезидент от ДСБ.

Доколкото разбирам, няма да се съобразите с днешното искане на ДСБ да оттеглите регистрацията на „Съюза на десните сили”?

Ние последните десет дни говорим за разширяването на този формат. Пак казвам, г-н Иван Костов не беше тук в този активен период, което показва желанието му да се случат тези неща. Включително последните два дни имаше разговори между Мартин Димитров и Иван Костов по повод предстоящата регистрация и покана да участват вътре и съответно тотален отказ от тяхна страна. Оттам нататък след техния отказ ние какво да правим – да не се регистрираме за изборите ли?

Все пак днес ви призоваха да отеглите регистрация на „Съюза на десните сили”. Ще го напарвите ли?

Ако има ясно декларирано желание да участват в регистрацията за президентските избори в широк формат – Синята коалиция плюс останалите формации, тогава няма проблем.


Tags: Димитър Иванов

Още по темата

thumb 25.10.2011

Димитър Иванов: Сините изби...

Интервю на Главния секретар на СДС за Агенция Всеки ден

thumb 23.10.2011

Сигнали за прозрачни бюлети...

"Капитал" получи сигнали от София, че е възможно да се види за кого...